Murat Dağına yapılacak olan altın madeninin Uşak’ın sadece 2022 yılındaki ilk 10 aylık ihracatı olan 344 milyon dolarlık dahi gelir getirmeyeceğini belirten CHP Uşak İl Başkanı Ali Karaoba, söz konusu madenin faaliyete başlamasının bölgedeki ekonomi ve ekolojiyi de alt üst ederek, daha büyük maddi ve manevi kayıplara yol açacağını söyledi. Türkiye Altın Madenleri Derneği’nin “Altın madeni olacak alan sadece binde 3” ifadesini de yorumlayan Karaoba, “Tahminlere göre ülkemizde 8 ila 10 milyar arasında ağaç olduğu düşünülüyor. Binde 3 dediğiniz rakam, aşağı yukarı 3 milyar adet ağacın kesileceği anlamına da gelir. 3 milyar ağacın yok olması demek bir o kadar canlının yerinden yurdundan edilmesidir ve dahası da 3 milyar ağacın çevresindeki değer ağaçların da yok oluşunun zeminidir” dedi.

Mehmet Kahveci: Çarşı Uşak'ın esnafımız için en doğru olacak şekilde tamamlanmasını sağlayacağız Mehmet Kahveci: Çarşı Uşak'ın esnafımız için en doğru olacak şekilde tamamlanmasını sağlayacağız

CHP Uşak İl Başkanı Ali Karaoba, Murat Dağı’na yapılması için ÇED başvurusu yapılan altın madeninin toplam elde edeceği ekonomik değerin 245 milyon dolar olduğunu ve bunun Uşak’ın 1 yıllık ihracatına dahi yaklaşamadığını ifade etti. Altın madeninden elde edilecek gelirin yurtdışı kaynaklı şirketlere aktarılacağını belirten Karaoba, buradan elde edilecek gelirin ülkemize hiçbir faydasının olmayacağını ve bunun yanı sıra bozulan ekolojik dengenin de bölgedeki tarım ve hayvancılığı bitireceğini belirterek, “Yapacakları altın madeninden ilimizin 1 yıllık ihracat rakamını dahi tutturamayacakları gibi bölgedeki tarım ve hayvancılığı bitirerek, çok daha büyük ekonomik kayıpları da beraberinde getirecekler. Altın madenini ekonomik anlamda bir değer olarak pazarlayan bir zihniyet var. Bunların yaptıkları algı çalışmalarına ne kamu kurumları, ne sivil toplum örgütleri, ne de vatandaşlarımız aldanmasınlar” dedi.


Altın madenlerinin son dönemlerde kamuoyuna yönelik bazı algı çalışmaları yaptığını ve bunların Türkiye’deki ormanlık alanların sadece binde 3’ünde faaliyet göstereceklerine dair rakamlar üzerinden kurumları ve toplumu yanıltıcı beyanlar verdiğini belirten Ali Karaoba, “Altın madenlerine baktığımız zaman ülkemizde vahşi yöntemlerle cevher işletmeciliği yaptıklarını görmekteyiz. Yani eninde sonunda siyanür kullanıyorlar ve bunun için gerekli önlemleri aldıklarına dair beyanlar veriyorlar. Fakat olası bir depremde koruma sistemlerinin sağlam kalıp kalmayacağının hiçbir garantisi yok. Murat Dağı gibi yaşam kaynaklarının başında gelen bir alanda altın madenciliği yapılmasını doğru bulmuyoruz. Altın madenlerinin sahipleri, Türkiye’de sadece binde 3 ormanlık alanda maden çıkaracaklarını söylüyorlar. Tahminlere göre ülkemizde 8 ila 10 milyar arasında ağaç olduğu düşünülüyor. Binde 3 dediğiniz rakam, aşağı yukarı 3 milyar adet ağacın kesileceği anlamına da gelir. 3 milyar ağacın yok olması demek bir o kadar canlının yerinden yurdundan edilmesidir ve dahası da 3 milyar ağacın çevresindeki değer ağaçların da yok oluşunun zeminidir” dedi.

Editör: TE Bilişim