Uşak İl Genel Meclisi Başkanı CHP’li Kadir Uslu oldu Uşak İl Genel Meclisi Başkanı CHP’li Kadir Uslu oldu

ALİ ARASLI /// CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım’ın sosyal medyadaki bozuk ve küflü şeker paylaşımı, kendi basın ve medya ekibi tarafından basına servis edildi. Söz konusu haber metni Yeni Çağ Gazetesi gibi yangın basın ve yayın organlarında da haber olarak yer aldı. Haberde Yalım’ın küflenen şeker için, “Bunu yetkililere sordum. Normal şekerin küflenmediğini ancak nişasta bazlı şekerlerin nemli ortamda küflendiğini söylediler” ifadesini kullandı. Yalım’ın bu iddiası üzerine Uşak’ta faaliyet gösteren 1 gıda teknikeri ve Gıda Mühendisliği Fakültesi’ndeki öğretim üyelerine konuyu sorduk. Şekerin küflenmesinin sebebiyle ilgili sahada ve işin bilimsel boyutundan gelen cevaplar örtüştü. Buna göre Yalım’ın iddiasının doğru olmadığı belirtildi ve pancar şekeri veya nişasta bazlı şekerin küflenebileceği ve bunun havadaki nem oranıyla ilgili olduğu bildirildi.

ÖZKAN YALIM’DAN DİKKAT ÇEKEN İDDİA: PANCAR ŞEKERİ KÜFLENMEZ, NİŞASTA BAZLI ŞEKER NEMLİ ORTAMDA KÜFLENİR
CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, son dönemlerdeki ilginç çıkışlarına bir yenisini ekledi. Sosyal medya hesabı üzerinden küflenmiş bir küp şeker paylaşan Yalım, şeker pancarından yapılan şekerin küflenmediğini ve nişasta bazlı şekerin küflendiğini öne sürdü. Konuyla ilgili Yalım’ın paylaşımı, kendi adına faaliyet gösteren basın ve yayın ekibi tarafından da gazetelere servis edildi. Yeni Çağ Gazetesi’nin de bu haberi sayfasına taşıdığı ve bazı mecralarda da bunun haberleştirildiği gözlendi. Yalım’ın ekibinden gelen haber metni şöyle:
Şekerin sembolü Uşak’ta büyüdüğünü ve bugüne kadar hiçbir zaman küflenen şekerle karşılaşmadığını ifade eden Milletvekili Yalım hayatında ilk kez küflenmiş bir şekerle karşılaştığını söyledi. AKP’nin adaleti konusunda ‘tuzun koktuğu yerdeyiz’ sözünü hatırlatan Yalım, “Şimdide benim bu yaşımda görmediğim bir olay ile karşılaştık. Biliyorsunuz şekerin sembol şehri Uşak’ta büyüdüm. Hiç şekerin küflendiğini ne duydum ne de gördüm. Maalesef bugün bir şeker gördüm paketli şeker açıldığında küflenmiş. Bunu yetkililere sordum. Normal şekerin küflenmediğini ancak nişasta bazlı şekerlerin nemli ortamda küflendiğini söylediler. İnternet ortamında araştırma yaptığımda bazı paketli şekerlerin siyah renkte küflendiğini de gördüm” dedi. Bunun sorumluların şeker fabrikalarını kapatanlar olduğunu ifade eden Yalım, “Şimdi hem çok pahalı şeker yiyoruz hem de şeker pancarından doğal yapılan şekerlerin yerine insan vücudunun tanımadığı nişasta bazlı şekerleri yediriyorlar. İnsanları kanser yapacaklar yazıklar olsun.” şeklinde konuştu.



“BUNUN BİLİMSEL BİR YÖNÜ YOK, PANCAR ŞEKERİ DE NEM ALIRSA KÜFLENİR”
Öte yandan konuyla ilgili kentte faaliyet gösteren 1 gıda teknikeriyle görüştük. Yaptığımız görüşmede, kuru gıdaların nem alması durumunda, yapay veya doğal ürünler fark etmeden küflenebileceği ifade edildi. “Kuru gıda saklamada nem oranı önemlidir ve bunun belli kriterleri vardır. Eğer bir ürün nem oranı yüksek bir ortamda saklanmışsa, ister organik olsun, isterse de yapay üretimle elde edilsin küflenir” diyen ve isminin polemik konusu olmaması için yayınlanmaması isteyen gıda teknikeri, “Odanın sıcaklığı, serinliği, kuruluğu ve diğer etkenler sadece gıda ürünlerinin değil eşyaların dahi küflenmesine etki eder. Normal şartlarda doğal üretimle elde edilen ürünler, daha çabuk küflenir. Çünkü içinde katkı maddesi ve koruyucu gibi malzemeler olmadığı için küflenmeye daha müsaittir. Yani pancar şekerinden yapılan şeker, nişasta bazlı ve katkılı malzemeler içeren şekere göre daha çabuk küflenir. Nem oranı burada belirleyicidir ve oranın 45 ile 65 değerini geçmemesi lazım. Tabii bunlar çok teknik detaylar. Vatandaşımız aldığı ürünlerin ambalajlarına baksınlar ve bu tip bilinçsiz açıklamalara itibar etmesinler” dedi.
Uşak Üniversitesi Gıda Mühendisliği Fakültesi’ndeki öğretim üyeleri de küflenmenin su aktivitesiyle ilgili olduğuna değinerek, şu bilgileri verdi: “Rutubet alan her şey küflenir. Küfün bir ortamda büyümesi için içindeki su aktivitesinin 0,6’nın üzerinde olması lazım. Şeker kuru bir ürün siz bunu rutubette bırakırsanız küflenme oranı yüksek. Hangi malzemeden üretilirse üretilsin şeker rutubet yerse küflenir. Küfler üreyebilmek için çok basit şeylere ihtiyaç duyarlar. Duvarda bile ürerler, şekeri şeker gibi algılamaz. Su bir miktar varsa orada yürür gider. Mesela ithal gelen hayvanların etleri ve yerlilerin etleri kıyaslanır. Aroma olarak belki fark eder, fakat et kalitesi olarak hepsi aynıdır. Aroma anlamında farklar olur ama kalite anlamda fark olmaz.”

Editör: TE Bilişim