Muhammet Gür: Gençlerin en büyük sorunu işsizlik, termal turizmle iş alanları açacağız Muhammet Gür: Gençlerin en büyük sorunu işsizlik, termal turizmle iş alanları açacağız

CHP Uşak İl Başkanı Ali Karaoba ve yönetim kurulu üyeleri, Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Cavit Ceylan’ı ziyaret etti. Ziyarette yükselen girdi maliyetlerden dolayı hayvancılıkla uğraşan köylü ve üreticinin durumu konuşuldu. Burada artan girdi maliyetleri nedeniyle kasap fiyatlarının da yükseldiğine değinen Uşak Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Cavit Ceylan, karkas etin kilogram fiyatının 108 TL’ye yükseldiğini söyledi. Fiyatların artması nedeniyle kasap dükkanlarının yakında sarraflar gibi olacağını dile getiren Cavit Ceylan, “Buğday, yulaf ve diğer yem maliyetleri her geçen gün artıyor. Küresel ısınma ve pandemi kaynaklı durumlar var ve bunun dışında ülkemizdeki ekonomik durumda bunlarda belirleyici bir unsur. Piyasada istikrar yok ve bu nedenle karkas etin kilogram fiyatı 108 TL’ye çıktı. Kasap fiyatları da bununla birlikte yükseldi ve kırmızı et artık çoğu eve kurban bayramından kurban bayramına girmeye başladı. Artık kasaplar, sanki sarraflar gibi olma yolunda ilerliyor. Bu işin bir de bizim açımızdan bazı boyutları var. Veteriner hekimleri de şu anda özveri gösteriyorlar ve hizmetlerinin karşılığını çoğu zaman tam olarak alamıyorlar. Vatandaşın gücü zaten tükendi ve bizler de onlara yük olmamak için elimizden gelen toleransı gösteriyoruz. Fakat bu sorunlar sadece bizim veya köylünün özverisiyle çözülmez, genel tarım ve hayvancılık politikalarında revizyon yapılmalı ve sorunlara kalıcı ve köklü çözümler getirilmeli” dedi.

GIDA ENFLASYONU ÜLKEMİZİN EN ÖNEMLİ SORUNUDUR

Gıda enflasyonunun ülkemiz için önemli bir sorun olduğunu belirten CHP Uşak İl Başkanı Ali Karaoba, veteriner hekimlerin ve üreticinin sorunlarını tespit ettiklerini ifade etti. Karaoba, et fiyatlarının düşüş göstermesi için kalıcı politikaların hayata geçmesi gerektiğini söyledi. Et ve Süt Kurumu’nun piyasada istikrar sağlamada yetersiz kaldığını dile getiren Karaoba, “Ne yazık ki bu Kurum, yasa ve mevzuatla kendisine tevdi edilmiş görev ve sorumluluklardan büyük sapmalar göstermiş. İşi besilik hayvan ithalatına aracılık yapmak, ülkedeki besiciler kan ağlarken başka ülke üreticilerinin etini ithal etmek ya da birilerinin gönlünü almak için olmadık ülkelerden 5-10 bin ton et almak noktasına taşımıştır. Bu süreçte iktidarı ve ilgili kurumu, besicilerimizi ithal hayvana yönlendirmemeleri konusunda çok kez uyardık. Et ithalatı yapmayın dedik, dinlemediler. Hayvan popülasyonumuzu öz kaynaklarımızla geliştirmeye çalışın dedik, paramız var ki ithal ediyoruz dediler. Artan maliyetlere rağmen düşük tutulan süt fiyatları yüzünden çok miktarda damızlık hayvanın kesime gideceğini söyledik, dikkate almadılar. Gelinen süreçte uyguladıkları yanlış politikaların sonucu, üretim ve talebin aynı anda azalmasına neden oldular ve çok sayıda üreticiyi işi tamamen bırakma aşamasına getirdiler. Maalesef on binlerce işsizin yanı sıra milyonlarca lira harcanarak yapılan besihanelerin boş ve atıl yapılara dönüşmesine sebep oldular” dedi.

Editör: TE Bilişim