Ekonomi

Uşak, Milas ve Hereke halılarını Ankara Altındağ'da bilerek hatalı dokuyorlar!

16 ve 17’inci yüzyılda Avrupa saraylarını süsleyen, Lotto ve Madalyon gibi desenleriyle dikkat çeken Uşak halıları ile Hereke ve Milas halılarını dokuyan kadınlar, hem para kazanıyorlar, hem de yaşadıkları sorunları unutuyorlar. Uşak, Milas ve Hereke halılarında bilerek hata bırakan kadınlar, el dokumasının farkını böylelikle ortaya koyuyorlar.

Abone Ol

6 Şubat depreminin yaşandığı Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Malatya, Osmaniye ve diğer illerden gelen kadınlar, Ankara Altındağ’daki Alemdağ Kadın Eğitim ve Kültür Merkezi'nde buluştu. Alemdağ Kadın Eğitim ve Kültür Merkezi’ne 1 tezgah kurarak işe başlayan eğitmen ve usta halı dokuyucu Raziye Başeğmez, bugün 25 tezgaha ulaştıklarını ve kadınların yaptığı halılara yoğun bir talebin bulunduğunu ifade etti. Başeğmez, “Hem meslek öğretelim hem onların ekonomik özgürlüklerini verelim hem de kültürel mirasımızı yaşatalım” dedi.

UŞAK, MİLAS VE HEREKE HALILARINI DOKUYORLAR

Uşak, Hereke v Milas halıları tarihin her döneminde dokuyana feyz ve ek kazanç sağlıyor. Halı dokumacılığı öğrenerek tezgah başına geçen ev kadınları, attıkları her ilmekle dokuma kültürünü ayakta tutarken, ekonomik anlamda da özgürleşme imkanı buluyor.
Altın Eller Kadın Kooperatifi bünyesinde halı dokuma eğitimi alarak kültürel mirasa sahip çıkan ev kadınları, ürettikleri Hereke, Uşak, Milas halıları ve ipek halıların satışını yaparak ekonomik özgürlüklerini kazanıyor. Başeğmez, "Buraya ilk tezgah getirdiğimde herkes bana şu soruyu sormuştu, 'Halı dokuma bitti, kilim, halı dokuma diye bir şey kalmadı, Altındağ bölgesinde kim gelir artık halıya?' Ama bir tezgahla başladım burada, hiç üşenmeden bütün bayanlarla görüşmemi yaptım." dedi. İletişime geçtiği kadınların projeyi sevinçle karşıladığını söyleyen Başeğmez, bir tezgahla başlayan atölyenin şimdi 25 tezgaha ulaştığını, öğrencileriyle kocaman bir aile olduklarını ifade etti.Başeğmez, eğitimlere farklı görüşlerden, farklı hikayelere sahip kadınların katıldığını dile getirerek, "Hiç çalışmamış, hayatında hiç para kazanmamış bayanlarımız var. Biz asıl onların kalplerine dokunduk zaten. Bu yola çıkarken amacımız buydu, ev hanımlarına bu imkanı tanımak. Hem meslek öğretelim hem onların ekonomik özgürlüklerini verelim hem de kültürel mirasımızı yaşatalım." diye konuştu.



DOKUDUKLARI HALILARDA BİLEREK HATA BIRAKIYORLAR

 Halılara zaman zaman kasıtlı olarak hatalı ilmek atıldığını belirten Başeğmez, "Hatayı bilerek yapıyoruz çünkü kusursuz değiliz. Şöyle bir inancımız var, biz kusursuzluğun Allah'a ait olduğunu biliyoruz. Rabbim sadece kusursuzluğu bilir. O yüzden biz bazen hatayı bilerek yaparız çünkü kusursuzluk sadece Rabbime mahsus bir şeydir." dedi. Başeğmez, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerin ardından yürütülen bir proje kapsamında, deprem bölgesinde halı atölyeleri açtıkları bilgisini paylaştı.

2 ÇOCUK ANNESİ ÇİMEN: İYİKİ HALI DOKUMAYI ÖĞRENDİM


4 yıldır halı dokumacılığıyla uğraşan 2 çocuk annesi Yasemin Güler Çimen de atölyeyle bir arkadaşı vesilesiyle tanıştığını belirterek, halı dokumanın kendisine motivasyon verdiğini ve vaktini iyi değerlendirmesini sağladığını ifade etti. Çimen, halı dokumayı öğrendikten sonra daha aktif bir insan olduğunu, eskiden içine kapanık ve evden çıkmayan biriyken şimdilerde kendini daha iyi ifade ettiğini, arkadaşlar edinerek sosyalleştiğini dile getirdi.
Halıyı dokudukça ortaya çıkan desen ve motiflerle heyecanlandığını söyleyen Çimen, "Özellikle halı bitip de kesimini yaptıktan sonra insan çok seviniyor. Çocuk gibi oluyorum, öyle söyleyeyim, daha çok seviniyorum." dedi.

UŞAK’TAN HALI ALAN İNGİLİZLER DE DEFOYA BAKARDI

Önceki yıllarda halı ticareti yapanların aktardığı bilgilere göre, el dokuması Uşak halısının bir köşesinde küçük bir hata bırakılırdı. Bu hata halının insan eliyle dokunduğunun işareti olarak bilinir ve buradan halı alan İngiliz tüccarlar özellikle bu duruma dikkat ederdi.