Eğitim

Uşak'ta düşük ücretle çalışan ve şiddet gören kadınların dertlerini anlattı!

Uşak Eğitim İş Örgütlenme Sekreteri Fatima Çoban, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kadınların iş hayatında eşitsizlikle karşı karşıya olduğunu ve iş hayatında daha düşük ücretlere çalıştırıldığını ifade etti. Eğitim İş Uşak Şubesi Örgütlenme Sekreteri Fatima Çoban, kadına yönelik şiddetle mücadele için cezasızlık politikasından vazgeçilmesi gerektiğini kaydetti.

Abone Ol

Kadınların eşit haklar mücadelesinin devam ettiğini vurgulayarak, İstanbul Sözleşmesi’ne geri dönülmesi gerektiğini belirten Çoban, kadına yönelik şiddetle mücadelede caydırıcı yasaların hayata geçirilmesi gerektiğini aktardı. Çoban, cezasızlık politikasının kadın cinayetlerini artırdığına dikkat çekti.Kadınların iş hayatında eşitsizlikle karşı karşıya olduğunu belirten Çoban, ücret farklarının giderilmesi ve kadın istihdamını destekleyen politikaların uygulanması gerektiğini söyledi. Kız çocuklarının eğitim hakkının güvence altına alınması gerektiğini vurgulayan Çoban, erken yaşta evliliklerin önüne geçilmesi için eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanmasının önemine işaret etti.

SİYASETTE KADIN ÇOK AZ TEMSİL EDİLİYOR

Siyasette kadın temsiliyetinin artırılması gerektiğini söyleyen Çoban, “Siyasi hayatta kadın temsili arttırılmalı, bunun için siyasi partilerde kadın sayısına yönelik kota uygulamasına gidilmeli, sadece “Aile ve Sosyal Politikalar” bakanı değil diğer bakanlıklarda da kadınlar bulunmalı ve bu yolla “Kadından yönetici olmaz” fikrine son verilmelidir” dedi.

KADINLAR 1910’DAN BERİ MÜCADELESİNİ SÜRDÜRÜYOR

Çoban, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesini simgeliyor. 1910’da kabul edilen gün olduğunu ve bunun önemli anlamlar içerdiğini kaydetti. Çoban, şöyle konuştu:

“1977’de BM tarafından resmileştirildi. Ancak Türkiye’de kadınlar hâlâ hakları için mücadele etmek zorunda. Kadın cinayetleri artarken faillerin ceza indirimleriyle korunması, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme, nafaka ve velayet haklarında yaşanan eşitsizlikler, kadınların can güvenliği ve haklarını tehdit ediyor. Türkiye, kadına yönelik şiddette OECD ülkeleri arasında en kötülerden biri; her 10 kadından 4’ü şiddete maruz kalıyor”.