Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, Murat Dağı’nda altın madenciliğinin engellenmesi için Çokrağan deresi ve çevresinin koruma alanı ilan edilmesi için çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Konuyla ilgili Uşak Belediye Meclisi’nde bir açıklama yapan Mehmet Çakın, Baybulan deresinin suyunun Küçüklere aktarımı için bilgiler verdi. Burada genel olarak su sorununa değinen Çakın, kentin tek su kaynağının Murat Dağı olduğunu belirtti. “Baybuyan deresinde yapılacak olan çalışmayla ilgili olarak konuşan Çakın, “İç Ege’de de Uşak en az yağış alan, olağanüstü şiddetli kurak bölgesi. Elbette biz belediye olarak çalışmalar yapıyoruz. Su kaynaklarını çeşitlendirmek ve artırmak için çalışıyoruz. Olası kesintilerin önüne geçmek için çeşitli çalışmalarımız var. Bunlardan bir tanesi yağışların azlığı nedeniyle, kentimize tek su sağlayan Küçükler Barajı’ndaki su miktarının artması için de çalışmalarımız var. DSİ ile birlikte Darıderesi denilen bölgedeki suların kaybolmadan barajımıza ulaşması için bir protokol çerçevesinde bir ihale yaptık. Kış dönemi olduğu için bekliyor ve bu dönemin hemen ardından burada çalışmalar yapılacak. Bölgedeki suların toplanarak baraja takviye amaçlı gelmesi sağlanacak. Baybulan denilen bölge de Murat Dağı’nın çevresindeki bir noktadaki suların barajımıza ulaşmasını sağlayacak olan bir çalışma. DSİ tarafından verimli olduğu tespit edilen bir güzergahta bir çalışma olacak” dedi.

MURAT DAĞI’NDA MADENCİLİĞİ SONLANDIRACAK ÇALIŞMA

“Biz belediye olarak yağış olmadığı zaman mevcutta oluşan suların baraja ulaşmasının sağlanmasının yanında, yağış olmadığı dönemde yapılabilecek 2 şey var. Murat Dağı haricinde bir havzamız yok” diyen Başkan Çakın, şöyle konuştu: “Suyun temiz kalması için madendeki çalışmaya girmeyeceğim. Alandaki madencilik çalışmalarının engellenmesi için Çokrağan ve etrafındaki bölgenin koruma alanı içinde genişletilmesi için mesafe almış durumdayız. Yakın bir zamanda DSİ ile bunun açıklamasını yaptığımızda bu bölgedeki maden aramalarındaki sıkıntıları kaynağında çözmüş olacağız. Bunda da belirli bir noktaya geldiğimiz ifade ediyorum. Bekleyen bir konuydu ve kısa zamanda sonuçlanacak”. Çakın, ayrıca su tasarrufu için bir dizi çalışma yaptıklarını ve bu konuda tüm toplumun ortak paydada hareket etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.  

UŞAK'TA 78 KUYU VAR, FAKAT BUNLARIN 20'Sİ AKTİF DEĞİL

Uşak Fen Lisesi öğrencileri şehit yakınları ve gazilerle buluştu Uşak Fen Lisesi öğrencileri şehit yakınları ve gazilerle buluştu

Olası kuraklığı karşı şu anda Uşak’ta 78 kuyu olduğunu ve bunların 20’sinin aktif olmadığını belirten Çakın, “Bu kuyular aynı havzada ve su azalması nedeniyle çökmeler olabiliyor. Şu anda aktif çalışan 58 kuyu var. 2023’te olası kuraklık ve su kesintisi yaşamamak için 8 adet kuyunun ihalesini yaptık. Aynı zamanda DSİ’nin mevcutta bulunan İkisaray’daki 4 uyku halindeki kuyuyu aktive etme düşüncemiz var. Olası su kesintilerine karşı vatandaşın mağdur olmaması için tedbir alıyoruz. Bu kuyuları kazmak çözüm değil. Aynı havzada olduğu için diğer kuyuların su seviyesinde azalma yapıyor. Enerji maliyeti ciddi anlamda artıyor ve her geçen gün daha derinden su çıkıyor. Bu maliyet anlamına geliyor. Bizim kısa, orta ve uzun vadeli DSİ ile beraber, tek kaynağımız olan Murat Dağı’ndaki suları daha fazla barajımıza yönlendirmek. Murat Dağı’nın farklı bir bölgesinde Gökkaya barajının yapımı da gündemde. Bununla birlikte su sıkıntısı yaşamamak en büyük temennimiz. Sorkun’daki barajımızın da içme suyu olarak kullanımı için de DSİ ile protokoller imzaladık. Bunlar hayata geçtiğinde su sıkıntısı azalacak. Fakat yağışlar az ve bunlar bizim kent susuz kalmasın diye yaptığımız çalışmalar. Bunlar yeterli dahi gelse tasarruf etme gerçeğini ortadan kaldırmıyor” ifadesini kullandı.  Çakın, ayrıca su tasarrufu için bir dizi çalışma yaptıklarını ve bu konuda tüm toplumun ortak paydada hareket etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.  

Editör: TE Bilişim