Emeklilik halk arasında en çok konuşulan konuların başında geliyor. Ne zaman bir sohbet ortamı olsa, çay ve kahve muhabbetlerinin içinde mutlaka emeklilik konusu yer alıyor. Çünkü herkes, emekli olup, ayaklarını uzatıp rahat bir yaşam sürmenin hayalini kuruyor. Elbette emekli maaşlarının bu denli düşük olduğu bir ülkede, emeklilik hayali kurmak ne kadar anlamlı orası da ayrı bir tartışma konusudur. Fakat yine de emekli olursam, en azından kendi işyerime Bağ-Kur prim ücreti ödemek zorunda kalmam, ilave işler yaparım ve emekli maaşı da bana dayanak olur düşüncesi genel olarak hakimdir. Bu noktada emeklilikle ilgili en çok mevzu da ne zaman emekli olacağınıza dairdir. Sohbette senin kaç günün var benim şu kadar günüm var üzerinden yaş ve gün hesapları sık sık yapılır. Fakat hiçbiri de gerçek sonuca ulaşamaz.

Eskiden olsa hemen SSK’nın yani bugünkü adıyla SGK’nın yolu tutulurdu. Orada bir memura rica edilir ve bunun için kaç gün kaldığı sorusu yöneltilirdi. Fakat artık günümüzde teknolojik imkanlar gelişti. Şimdi hesaplama robotları üzerinden emekliliğin ne zaman olacağı ortaya konabiliyor. Fakat buna rağmen hala acaba emeklilik hesabım doğru mu değil mi düşünceleri akıllarda yer ediyor.

Çünkü ne de olsa iyi ve güzel olan şeylere ket vurulur, mutlaka bir sorun çıkar ve benim iş olmaz düşüncesi (mottosu) herkeste hakimdir.

Fakat çok panik yapmaya gerek yok, bugün ortalama bir emeklinin aldığı maaş ortadır ve panik yapacak bir şey de ortada yoktur. Panik yapamadan aşağıdaki hesaplama robotunu kullanarak, e-devlet desteği ile kaç günde emekli olabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Emeklilik hesabı bu kadar kolaydır.

Eğer bu işlemleri yapmakta zorluk çekecekseniz, gidin bir muhasebeciye ya da bu işi bilen bir uzmana danışın.

Paranız ve vaktiniz yoksa, sadece aşağıdaki işlemleri yerine getirerek ne zaman emekli olacağınızı öğrenin.

EMEKLİLİTE YAPILACAK İŞLER NELERDİR?

Tabi linke geçmeden önce emeklilikte yapılacak işler nelerdir sorusuna da yanıt vermek de yarar var. Çünkü aldığınız emekli maaşıyla çok iyi bir hayat geçirmeyi beklemeyin. Emeklilikte aldığınız maaş yüzde 50 oranında düşecektir. Bu nedenle ek iş yapmak sizlere ilave gelir de sağlar. Burada önemli olan nokta, emekliyken yapılacak işin emekli olmayan ve hayata yeni adım atanların önüne geçmemek üzerine olmasıdır. Emeklilere bizim acizane önerimiz, el becerileri üzerine işlere yoğunlaşmaları ve dışarıda çalışacak bir vatandaşın yerine geçmemeleridir.

Böyle giderse Uşak'ta ve diğer illerde su sıkıntısı yoğun bir şekilde yaşanacak! Böyle giderse Uşak'ta ve diğer illerde su sıkıntısı yoğun bir şekilde yaşanacak!

-El emeği ile yapılan tespihler internet ortamında satılabilir.

-El emeği ile yaptığınız banyo lifleri,

-Konsept sabunlar,

-Güzel ev yemekleriniz (özellikle bayanlar için)

-Hamur işi ürünler (kendinizi yormayacak kadar)

-Sportif aktiviteler

-İnternet üzerinden blog yazarlığı v.s.

Yukarıda saydığımız işler emeklilerin emeklilik döneminde yapacağı ve kendi çocuklarının yapacağı işlerin önüne geçmeyecek işlerdir. Acizane tavsiyemiz emekliliğe kadar biraz daha birikim yapıp, bunu yatırımla değerlendirmeniz ve rahat bir emeklilik yaşamanızdır. Hayat kısa, bugünler tekrar geri gelmeyecek…

Torunlarınıza, çocuklarınıza da mutlaka zaman ayırın ve onları her daim sevdiğinizi gösterin. Sizler, emekliyken hiçbir iş yapmadım dersiniz ama onlara yol gösterme noktasındaki misyonunuzu da görmezden gelebilirsiniz. Sizler, her şeyden önce emekli değil, bulunduğunuz ailenin yapı taşı ya da kolunu gibisiniz. Ömrünüz vefa ettiği sürece önceliği kendinize ve ailenize ayırmanız daha uygun ve yerine olacaktır.

Dileğimiz, hepinizin güzel, huzurlu ve mutlu bir emeklilik yaşamanızdır. Emeklilikte çekilmeyen biri olmak veya olmamak tamamen sizin elinizdedir. Eğer mutlu olur ve çevrenize de huzur yayarsanız, emekliliğiniz hem güzel hem de tatlı olur. HEPİNİZE İYİ VE AFİYETTE GÜNLER..

Editör: TE Bilişim