ALİ ARASLI/// Geçtiğimiz hafta gündeme getirdiğimiz, Uşak Hamzalar Konağı’nın restorasyonuyla ilgili haberin ardından, Uşak Valisi Dr. Turan Ergün’ün konuyla ilgili bir çalışma yapılmasını istediği ve bunun üzerine binanın durumunun tekrar masaya yatırılacağı öğrenildi. Uşak’ta bir dönemin en gözde yapılarından biri olan Hamzalar Konağı’nın devlete eğitim amaçlı vakfedildiği öne sürülürken, binanın restore edilmesiyle ilgili Uşak İl Özel İdaresi’nin şu anda bir hazırlık çalışması başlattığı belirtildi. Geçtiğimiz hafta yaptığımız haberde, Hamzalar Konağı’nın içler acısı halini fotoğraf ve edindiğimiz bilgilerle belirtmiş ve bu yapının kente kazandırılması gerektiğini ortaya koymuştuk. Binanın kendisi gibi sahiplerinin de hazin bir öyküsünün bulunduğu belirtilirken, daha önce 2 sefer Uşak Belediyesi tarafından restore edilmek üzere gündeme alındığı ve bir önceki belediye yönetimi döneminde bunun yapılmaması nedeniyle, yapının tekrar Uşak İl Özel İdaresi uhdesine geçtiği öğrenildi. Binayla ilgili görüştüğümüz Uşak İl Özel İdaresi yöneticileri, konuyla ilgili Uşak Valisi Dr. Turan Ergün’ün bir ön inceleme yapılmasını istediğini kaydetti. Yetkililer, binanın Hazine’nin malı olduğunu ve burasıyla ilgili çalışmanın da İl Özel İdaresi tarafından yürütülebileceğini ifade etti.

BİNANIN SAHİBİ, HAZİNEYE ŞARTLI BAĞIŞ YAPMIŞ

Yetkililer, “Bu yapı İl Özel İdaresi’nin de değil, belediyenin de değil. Bu tip yapıların hepsi Hazine’nin malıdır ve burada yapılaşma kurumlar marifetiyle yapılır. Şu anda İl Özel İdaresine bağlı ekipler, burada bir ön çalışma yapacaklar. Tabii daha önce bu bina, belediyeye tahsis edilmiş ve sonuçlanmamış. İl Özel İdaresi, şu anda buranın restore edilip edilmeyeceğine dair istişarelerde bulunuyorlar. Binayla ilgili inceleme yapılacak ve daha sonra konuyla ilgili Uşak Valisi Sayın Dr. Turan Ergün bilgilendirilecek. Şartlara göre restorasyon yapılıp yapılmayacağı gündeme alınacak” dedi. Binanın eğitim amaçlı mı vakfedildiğine dair soruya yanıt veren aynı yetkili, “Şu anda bu binanın durumu fikir ve istişare aşamasında ve şartlar henüz tam anlamıyla olgunlaşmadı. Yani net bir durum şu anda söz konusu değil. Burası şartlı bağış yapılmış bir yer ve bunun içeriğiyle ilgili de bilgi veremem” ifadesini kullandı. Öte yandan bir önceki bir önceki belediye yönetiminin de araya giren yoğun seçimler nedeniyle binaya yoğunlaşamadığı da belirtildi.

FRANSIZLAR TARAFINDAN İNŞA EDİLEN BİNA

Uşak’ın köklü ailelerinden Hamzalar tarafından inşa edilen konakta Fransız mimarisinin özellikleri dikkat çekiyor.  Uşak’ın köklü ailelerinden biri olan Hamzaoğlu ailesi, 1900’lü yılların başında Köme Mahallesi Birgül Sokak ve Yamak Çıkmazının bulunduğu bölgeye bir konak inşa etti. Yapıldığı döneme göre 10 numara 5 yıldız olan konağın içine muazzam bir hamam tertibatı da döşendi ve bu tertibatla kentteki ilk kaloriferli ev de inşa edildi. Binanın Fransız mimarisiyle inşa edildiği ve içindeki bazı duvarlarda künk şeklinde oluklar bulunduğu kaydedildi.

Binanın Uşak Valiliği tarafından gündeme alınmasının olumlu bir gelişme olduğunu belirten Uşak Araştırmaları Derneği Başkanı Ömer Aşçı, konağın sahibi olan ve kentte dönemin en varlıklı ailelerinden halıcı Hamzazade Ali Efendi’nin dönemin en varlıklı isimlerinden biri olduğu bilgisini verdi. Aşçı, “Bu yapının ilimize tekrar kazandırılmasını istiyoruz. Bu binamız, ilimiz adına bir kazanç olur ve ilimizin tanıtımına da çok ciddi fayda sağlar diye düşünüyoruz” diye konuştu.

Mesut Apaydın emekliler için sordu: Köpük ve kese parası verecek miyiz? Mesut Apaydın emekliler için sordu: Köpük ve kese parası verecek miyiz?

Editör: TE Bilişim