Uşak Belediyesi’nin bünyesinde faaliyet gösteren Diyabetle Yaşam Merkezi, Kızılay’la ortaklaşa siyez buğdayı unu dağıtımını yaptı. Şeker hastalarına yönelik etkinlikte, Uşak Belediyesi’nin 100. Yıl için Ata Kule’de oluşturduğu Diorama 1922 Uşak’ı ziyaret eden diyabet hastaları, daha sonra çeşitli etkinliklerle keyifli anlar geçirdiler. Diyabetli çocuklara yönelik bir dizi çalışma yapıldı ve etkinliklerde Uşak Belediyesi’ni temsil eden Belediye Başkan Yardımcısı Meral Gülmez Saçar, diyabet hastalığının zorluklarını bildiklerini ve bu nedenle ailelerin ve çocukların yanında olduklarını ifade etti.

Saçar, “Uşak Belediyesi olarak sosyal belediyecilik çalışmalarına önem veriyoruz. Bunlardan biri de ilimizde açtığımız diyabetle mücadeleyi baz alan merkezimizdir. Bu merkezde diyabet hastalarının zorlukları aşmasına destek oluyoruz ve arkadaşlarımız burada çok ciddi bir özveri ortaya koyuyorlar. Sayın Belediye Başkanımız Mehmet Çakın’ın öncülüğünde açılan merkezimizin etkinlikleri sürecektir ve bizler her daim diyabetli çocuklarımızın ve ailelerinin yanında olacağız. Bu noktada etkinliğimizin diğer ortağı Kızılay’a ve Uşak’taki temsilcilerine teşekkür ediyorum” dedi.

Kızılay Uşak Şube Başkanı Kasım Yaşar da, “Kızılay Uşak Şubesi olarak sağlık yönünden dezavantajlı olan tüm grupların yanındayız ve burada belediyemizle güzel bir etkinlik gerçekleştirdik. Bu tip faaliyetlerde yer almaya devam edeceğiz ve kurum olarak elimizden gelen katkıyı ortaya koyacağız. Burada siyez unu dağıttık. Siyez unu, diyabet hastalarına yönelik bir besin. Siyez buğdayını modern buğdaylardan ayıran en temel özellik; geçmişinin 12 bin yıl önceye dayanması ve atalık bir tohum olması. Siyez buğdayını bu denli önemli yapan diğer bir özellik ise; bu buğdayın genetik yapısının neredeyse daha önce hiç değişmemiş olması. Siyez buğdayının genetik yapısının hiç değişmemiş olmasının pek çok farklı avantajı oluyor. Buğday ekilmiş bir tarlaya baktığınızda siyez buğdayı kendini hemen belli ediyor. Siyez, tek başakçıklı ve sık kavuz yapısıyla diğerlerine oranla bir hayli ayırt edilebilir bir buğday türü. Siyez buğdayında bulunan sık kavuz yapısı, hastalıklara ve zararlılara karşı geliştirerek genetik açılım göstermemesini sağlıyor. Böyle bir buğday türünden elde edilen un da buğdayın özelliklerini taşıyor. Tıpkı siyez buğdayı gibi siyez unu da oldukça sağlıklı ve faydalı bir gıda ürünüdür. Bu ürünü burada Uşaklı çocuklarımıza armağan ettiğimiz için mutluyuz” dedi.

Uşak Belediyesi Diyabetle Yaşam Merkezi Koordinatörü ve Uşak Diyabetliler Derneği Başkanı Sercan Bozer de, etkinlikleri gerçekleştirmede kendilerine destek veren Uşak Belediyesi ve Kızılay yönetimlerine teşekkür etti. Burada dağıtılan siyez unu hakkında detaylı bilgi veren Bozer, “Ekşi mayalı olarak hazırlanmış ata tohum siyez, karakılçık, iza ekmeleri gibi tam çavdar ekmeği de şeker hastaları için en uygun seçimlerdir. Yüksek lifli ekmekler, karbonhidratların, kan şekerindeki sivrilmelerini engelleyerek daha az oranda kan akışınıza sindirilmesi ve emilmesi için yardımcı olacaktır. Şeker hastaları için tam buğday ekmeği uzmanlara göre en iyisidir.  Türkiye genelinde en çok Kastamonu şehrinde yetişen siyez buğdayı ilk defa Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ortaya çıktı.

Uşak Belediyesi çalışanlarının zorlu sınavı: Sürülecek miyim, yoksa atılacak mıyım? Uşak Belediyesi çalışanlarının zorlu sınavı: Sürülecek miyim, yoksa atılacak mıyım?

Siyez buğdayı genetik olarak 14 kromozomludur. Bu özelliği ile dünyadaki ilk buğday çeşidi olarak bilinir. Bazı yörelerde kaplıca buğdayı olarak bilinen siyez buğdayının genetiği bozulmamıştır. Siyez ekmeği sağlıklı bir ekmektir. Düşük glisemik indekse sahip olmasının yanında, fonksiyonel gıda olarak protein fenolikler tokoferoller ve karotenoidler açısından da, diğer buğday türlerine oranla çok daha zengin bir yapıdadır. Genetiği bozulmamış bir buğday türüdür. Yüksek lifli ekmekler, karbonhidratların, kan şekerindeki sivrilmelerini engelleyerek daha az oranda kan akışınıza sindirilmesi ve emilmesi için yardımcı olacaktır. Şeker hastaları için tam buğday ekmeği uzmanlara göre en iyisidir” diye konuştu. Öte yandan etkinliğin sonunda hatıra fotoğrafı çekildi.

Editör: TE Bilişim