Uşak'ta öyle bir yer keşfettiler ki! Yok böyle bir güzellik! Uşak'ta öyle bir yer keşfettiler ki! Yok böyle bir güzellik!

Uşaklı yazar Mehmet Keyvanoğlu, zaman zaman kentin eski dönemdeki fotoğraflarıyla ilgili yurtdışında yapılan ve internet üzerinden yapılan mezatlara katıldığını ve burada eski Uşak’ı simgeleyen fotoğrafları almak istediğinde, Yunan satıcıların engelleriyle karşılaştığını söyledi. Uşak için bir dizi kitap çalışması yapan ve araştırmalara imza atan Mehmet Keyvanoğlu, kentin kültürel ve tarihi dokusuna önem verdiği için kazandığı paranın büyük bölümünü, kent hafızasını yansıtacak eserler için harcadığını belirtti. Kentin Kurtuluş Savaşı öncesi ve sonrasındaki yakın döneme ait fotoğraflarının zaman zaman yurtdışındaki mezatlarla satışa çıkarıldığını dile getiren Keyvanoğlu, söz konusu açık artırmaları ağırlıklı olarak Yunan mezatçıların yaptığını ve alıcının Uşaklı olması durumunda, sistemin satışı iptal ettiğini dile getirdi.  Keyvanoğlu, “Yurtdışındaki mezatlarda Uşak’la ilgili her hangi bir fotoğraf gördüğümde de alıyorum. Mezatlara katılıyorum ve Uşak’la ilgili fotoğrafları kaçırmamaya çalışıyorum. Oradaki mezatlardan aldığım en az 10 tane fotoğraf var” dedi.

Keyvanoğlu, şöyle konuştu: “En ucuz fotoğraflar 80 ila 100 Euro arasında gidiyor. Kurtuluş Savaşı’ndaki fotoğraflar oradan geliyor. Bunu genelde Yunan mezatçılar yapıyor ve her şey yasal. Daha önce Fransa’da bir mezat vardı ve Yunanlı vatandaşların koyduğu fotoğraflar vardı. Girdik mezata bir fotoğrafı aldık. Kredi kartı bilgilerimi girdiğimde son olarak Uşak / Turkey ifadesini yazınca, sistem direk bizi atıyor ve bize fotoğrafı satmıyor. Bunlar Türkiye’ye fotoğraf satmıyorlar. Biz de fotoğrafları hülle yoluyla almaya başladık. İstanbul’dan bir Uşak sevdalısı arkadaşımız var ve O’nu arayarak, Fransa üzerinden fotoğraf aldık. Hülle yoluyla fotoğraf almak zorunda kaldığımız durumlar oluyor. Ben bu fotoğrafları büyütüyorum ve evde duruyorlar. Ben çok zengin biri değilim ama böyle Uşak fotoğraflarının dışarı gitmesine gönlüm razı olmuyor. Dernek üyelerimizde de fotoğraflar var ve biz bu fotoğrafların dışarı gitmesini istemiyoruz.”

Editör: TE Bilişim