TÜBİTAK’ın katkılarıyla gerçekleşen Uşak Üniversitesi ve  Uşak İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından da desteklenen Coğrafya Eğitimine Teknoloji Entegre Edilmiş Etkinliklerin Tasarlanması ve Uygulanması (CETETU) projesi Uşak Öğretmen evinde gerçekleşen açılışın ardından başladı. Türkiye’nin 20 ayrı şehrinden gelen 30 Coğrafya öğretmeni proje kapsamında Uşak’a geldi. Coğrafya eğitimini teknolojik gelişmeler doğrultusunda yapılandırılması ve eğitime teknolojik gelişmeleri entegre etmeyi planlayan proje coğrafya eğitiminin özellikle yeni kuşaklara daha etkili bir şekilde anlatılması ve öğrencilerin coğrafyayı teknolojik gelişmeler doğrultusunda daha iyi anlayabilmesini amaçlıyor.

Programın açılış konuşması yapan proje koordinatörü Uşak Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Sezer coğrafyanın kader olarak kabul edildiğini ve yaşanılan coğrafyanın doğru analiz edilerek sosyo ekonomik şartların doğru oluşturulması halinde o coğrafyanın fırsatlar doğurabileceğini aksi takdirde coğrafyanın felaketlere fakirliklere yol açacağını belirtti. Prof. Dr. Adem Sezer Coğrafya Eğitimine Teknoloji Entegre Edilmiş Etkinliklerin Tasarlanması ve Uygulanması projesinin önemine değinerek özellikle Z Kuşağının teknolojiyle içe içe yaşadığını dolayısıyla eğitim gören bu kuşağın tüketim alışkanlıklarını bilerek eğitimde yeni modeller geliştirilmesi gerektiğine değindi.

Sezer Projeyle birlikte coğrafya eğitimine yeni bir anlayış getirmeyi hedeflediklerini belirterek ’’ Coğrafya eğitimi konusunda teknolojik gelişmeleri eğitim sürecinin içine katarak coğrafya eğitimini daha kaliteli ve etkili bir hale getirmeyi hedefliyoruz. Etkili bir eğitim: çocuğun ilgisini çekmeli, günlük hayata uygun olmalı, merak uyandırmalı, yenilikleri takip etmelidir. Biz coğrafya eğitimine teknoloji entegre ederek çağın gerektirdiği modern eğitim ortamlarını oluşturmayı ve daha etkili bir coğrafya eğitimi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu hedefe ulaşmanın temelinde ise öğretmen eğitimin olduğunu biliyoruz. İyi eğitim almış öğretmen iyi eğitimci olur inancındayız’’ dedi.

 Projenin güçlü bir eğitmen kadrosuna sahip olduğunu ifade eden Adem Sezer 5 Farklı Üniversiteden alanında uzman 12 akademisyenle projeyi yürüteceklerinin altını cizdi.

Görevi gençlere emanet eden Uşak Eğitim İş Başkanı Ercan Uzun: 25 yıl zor şartlarda mücadele ettik Görevi gençlere emanet eden Uşak Eğitim İş Başkanı Ercan Uzun: 25 yıl zor şartlarda mücadele ettik

Projenin  TÜBİTAK 4005 Yenilikçi Eğitim Uygulamaları kapsamında  değerlendirmeye alınarak desteklenmeye hak kazandığını ifade eden Sezer; Türkiye’nin 20 farklı şehrinden 30 öğretmen arkadaşımızla Uşak’ta bir araya geldik. 5 Gün sürecek Proje kapsamında

Coğrafya bilgisini dijital ortamda paylaşan Blogger öğretmenlerin yetiştirilmesi

Şehirde tarih ve kültürün izlerini aranması

Jeomorfolojik gelişimin izlerini yakalanması

Mekânların erişilebilir olma durumlarının harita ile görülmesi (CBS ile Ağ Analizi)

Haritanın üç boyutlu görsel haline getirilmesi

 Yerleşmelerde özel mekânların konumlandırılması (CBS ile Lokasyon Analizi)

QGIS (ücretsiz/açık kaynak kodlu CBS yazılımı) yazılımı ile harita çalışmaları

TÜİK nüfus verilerinin analiz edilmesi.

Sanal ortamda (Google Earth) arazi çalışması

 Tarihi coğrafya belgeselinin hazırlanması

 Coğrafya öğretiminde dijital kavram haritası hazırlama

Kahoot ile oyun tabanlı öğrenci-öğretmen -teknoloji etkileşimli etkinliklerin hazırlanması

Dijital ortamda öğretmen ve öğrenci e portfolyo dosyası hazırlanması

gibi etkinlikler ve eğitimlerle projemizi tamamlamayı hedefliyoruz dedi.

 Uşak İl Milli Eğitim Müdürü Bülent Şahin, İl Kültür Müdür Sabri Ceylan Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lüfti Özav’ın da katıldığı program açılış konuşmalarının ardından tanışma etkinliğiyle başladı. 5 Gün sürecek proje kapsamında Uşak’ a gelen coğrafya öğretmenleri Uşak’ın tarihi ve doğal güzelliklerinin bulunduğu mekan ve alanları da gezerek eğitimlerini uygulamalı olarak ta sürdürecek.

Editör: TE Bilişim