Hafıza Yelpazesi Kitabı Hindistan-Türkiye İlişkilerini Güçlendiriyor

Uşak Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. A. Çağlar Deniz, yeni çıkan kitabı Hafıza Yelpazesi: Toplumsal Hafıza Baplamında Hindistan Kızılay Heyetleri adlı kitabı vesilesiyle Hindistan Ankara Büyükelçisi Rahul Kulshreshth ile görüştü. Büyükelçi Kulshreshth'e Büyükelçilik Birinci Katibi Stalin Babu Cheekatla'nın eşlik ettiği görüşmeye, TBMM Dış İlişkiler ve Protokol Sorumlusu Mücahit Aslan  da eşlik etti.

Büyükelçinin daveti üzerine gerçekleştirilen görüşmede, Balkan Savaşı esnasında Osmanlı Devleti'ne yardıma gelen Hindistan Kızılay heyetlerinin hatırası yad edildi. Heyet başkanlarından Muhtar Ahmed Ensari'nin Hindistan ve Türkiye için yaptıkları konuşuldu. Ensari'nin yeğeni ve 2007 yılında beri Hindistan Cumhurbaşkanı yardımcılığını yürüten ve 2012'de bu göreve tekrar seçilen Muhammed Hamid Ensari'nin 2011 yılında gerçekleştirdiği Türkiye ziyareti hakkında konuşuldu.

Büyükelçi Kulshreshth, şartların uygun olması halinde Deniz'in Hafıza Yelpazesi adlı çalışmasının kendileri tarafından Hindi yahut İngilizceye çevrilerek Hindistan'da yayınlayabileceklerini ifade etti. Yrd. Doç. Dr. Deniz, bu durumdan duyduğu memnuniyeti dile getirirken, sözlerine "Türkiye ile Hindistan arasındaki bağların bilindiğinden daha derin ve güçlü olduğunu, bunun ortaya çıkarılması için ortaya koydukları çabanın fark edilmesinin kendileri için büyük bir mutluluk olduğunu" diye devam etti.

Uşak Üniversitesi'ndeki Prof: Nasıl bir ilkel düşünce bu? Uşak Üniversitesi'ndeki Prof: Nasıl bir ilkel düşünce bu?

Deniz, ayrıca konuya dair "People's Mission to the Ottoman Empire: M. A. Ansari and the Indian Medical Mission, 1912-13" adlı kitabı Oxford yayınlarından çıkan Türkiye'nin Hindistan Büyükelçisi Burak Akçapar ile de iletişim halinde olduklarını ve Büyükelçi'nin kendisinden çalışmasını Hindistan'da tanıtmasını istediğini belirtti.

 

 

Editör: TE Bilişim