LAİK EĞİTİM VE EMEĞE SAYGI MİTİNGİNE ÇAĞRI    

Eğitim-İş Uşak Şube Başkanı Ercan Uzun, 17 Aralık’ta Muğla Yatağan'dan başlayacak ve 3 gün sürerek 20 Aralık’ta Ankara Tandoğan meydanında kitlesel basın açıklamasıyla sonlanacak olan “Laik Eğitim ve Emeğe Saygı Yürüyüşü” gerçekleştireceklerini açıkladı.

Yatağan, Aydın, İzmir, Manisa, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Ankara hattında gerçekleştirilecek olan yürüyüşte, laik, bilimsel, demokratik ve kamusal eğitim, iş güvencesi, özelleştirme, bütçe ile ilgili talepler vurgulanacağını kaydeden Uzun 20 Aralıkta Ankara’da düzenlenecek mitinge gitmek isteyen Uşak halkını ücretsiz götüreceklerini açıkladı.

17 ARALIK DÖNÜM NOKTASI

Uzun, Eğitim emekçilerinin öz örgütü Eğitim-lş, Türkiye'de yaşanan iş cinayetlerine karşı çıkmak, özelleştirmelere dur demek ve eğitimde yaşanan erozyonu teşhir etmek için 17Aralık'ta Yatağan'dan Ankara'ya bir yürüyüş yapacağını ve 20 Aralıkta Ankara  Tandoğan’da  büyük bir miting yapılacağını duyurdu.

17 Aralık tarihinin Türk siyasetinin en önemli dönüm noktalarından biri olduğuna dikkat çeken Uzun, “Türkiye'de siyasi aktörlerin bir kısmının yolsuzlukla nasıl içli dışlı olduğunu gözler önüne seren olayların yaşanmasının üstünden henüz bir yıl geçmiştir. Eğitim-İş bir yıl önce söylediğini bugün tekrar etmektedir” dedi.

“Yolsuzluğunuz, Yoksulluğumuzdur” diyen Uzun sözlerine şöyle devam etti:

“Siyasal iktidarın arsa spekülasyonlarına dahil olduğu, devlet bankası aracılığıyla altın kaçakçılığına karıştığı ve birinci dereceden akrabalık ilişkilerini kullanarak vakıflar yoluyla rüşvet aldığı bir dönemden geçilmiş ve demokratik cambazlıklarla yaşananların üstü örtülmek istenmiştir.4 gün sürecek olan yürüyüşümüz unutturulmak istenen bu kara günü tekrar hatırlatmak amacıyla 17 Aralık'ta başlayacaktır.

Enerji santralinin özelleştirilmesine karşı çıkan ve 1,5 yıldır direnişte olan işçilerimizle dayanışmak ve "özelleştirmeler vatana ihanettir” diyen anlayışa sahip çıkmak için yürüyüşümüze Yatağan'dan başlayacağız.

Ülkenin en önemli kaynakları, madenler, ormanlarımız, derelerimiz, kar dürtüsüyle hareket eden kapitalist bir ihtirasın ellerine bırakıldı. Yatağan ve Milas' ta bulunan termik santral ve linyit işletmeleri özelleştirildi. Buralarda 4.000 enerji ve maden işçisi çalışıyor. Bu özelleştirmelere karşı işçilerimiz direniyor. Çünkü işçiler özelleştirmenin düşük ücret ve iş güvenliğinden yoksun çalışma olduğunu biliyorlar. Çünkü onlar özelleştirmenin Soma katliamı ve Ermenek faciası olduğunu biliyorlar. Sınıf dayanışmasının gereği olarak Eğitim-İş Yatağanda özelleştirmeye direnen işçilerin yanında olacaktır.”

“GÜVENLİK YOK”

Uzun, “Yatağan'dan Aydın'a, Aydın'dan İzmir'e, İzmir'den Manisa'ya ve oradan da Soma'ya ulaşacak olan yürüyüşümüzde yine siyasal iktidarın kapitalist kumpaslar içinde katledilmesine göz yumduğu emekçilerin hatıraları canlı tutulacak ve iş güvenliğinin ne kadar önemli olduğuna dikkat çekilecektir. Özelleştirmeler yoluyla yapılan emek sömürüsü ve özel sermayenin daha fazla kâr amacıyla yarattığı güvencesiz çalışma koşulları Soma'da olduğu gibi Ermenek'te de işçilerimizin canına mal olmuştur. Katliamdan daha 23 gün önce AKP'nin oylarıyla maden güvenliğinin araştırılması teklifi TBMM'de reddedilmiştir. Soma katliamı Türkiye işçi sınıfının tarihindeki en önemli dönemeçlerden biridir. Asla unutulmayacaktır” ifadesini kullandı.

AKP iktidarında Türkiye'de iş kazalarına bağlı işçi ölümlerinin artması, Soma ve Ermenek'te yaşananlar bir tesadüf olmadığını kaydeden Uzun, “Özelleştirmeler yoluyla işçilerin yedeklendiği, işsiz yığınlar yoluyla çalışanların tehdit edildiği bir dönemden geçiyoruz. Emekçiler asgari ücretle çalışmaya mahkum ediliyorlar, işçiler taşeronlaştırılıyor. İş güvenliği ve kadro güvencesi yok ediliyor. AKP iktidarı emekçilerin çalışma koşullarında yoğun tahribatlar yaratırken diğer taraftan da eğitim sistemimizin laik, bilimsel ve kamusal olma özelliğini ortadan kaldırıyor. Bütün bu tahribatlara karşı  sendikamız emek mücadelesini Cumhuriyete sahip çıkma mücadelesiyle birleştirerek yürütmekte kararlıdır. Eğitim sistemini kendi siyasal amaçları için düzenleyen AKP, imam hatip okulları aracılığı ile kendisine oy ve seçmen devşireceği bir yapıyı oluşturuyor. Öte yandan eğitim sisteminin tamamına etki eden ve son derece beceriksiz kadrolar eliyle eğitim bürokrasisini eline geçiren siyasal iktidar, iş bilmez yöneticiler vasıtasıyla okulları bir kargaşa ortamının içine sürüklüyor. Öğrencilerin dini inancına göre ayrışmasına fırsat tanıyan yasal düzenlemeler yoluyla toplumsal barışı bozmayı amaçlayan politikalar dayatılmakta ve eğitim birliği açıkça zedelenmektedir. AKP, yandaş sendikası ve yapay yandaş sivil kuruluşlar aracılığıyla şimdi de karma eğitime yönelik tehditler savurmakta amacına ulaşmak için sinsice çalışmaktadır” şeklinde konuştu.

EĞİTİMDE SKANDAL YAŞANIYOR

Eğitim emekçilerinin çalışma koşulları ve ekonomik durumları da her geçen gün gerilemekte, alım gücü düşmekte ve iş güvenceleri tehdit edildiğini belirten Uzun, “Rotasyon adı altında öğretmenlerin yaşam ve çalışma koşulları tehdit edilmekte, insanlık dışı uygulamalara kapı aralanmaktadır. Tüm bunların yanında özellikle öğretmenlerin saygınlığı devletin en üst kademesinde bulunanlar eliyle zedelenmekte, öğretmenlere karşı anne-babalar kışkırtılmaktadır. Eğitim yönetimi konusunda yaşananlar ise tam bir skandaldır. Tamamıyla yandaşlık esasına dayalı bir mülakat sürecinden sonra görevlendirilen eğitim yönet•cileri gerçek bir hukuksuzluğun ve hak gaspının somut örneklerini ortaya koymaktadır. Oysa eğitim yöneticiliği sınava ve liyakate bağlı şekillenmeli, öznel ölçütlerin dışında görevlendirme gerçekleşmelidir” dedi.

Uşak Öğretmenevi binasının yenilenmesi için çalışma yapılıyor Uşak Öğretmenevi binasının yenilenmesi için çalışma yapılıyor

EK DERS ÜCRETLERİ ÖDENMİYOR

Öğretmenlerin ek ders ücretleri yıllardır yerinde saymakta ve anlamlı hiç bir artış yapılmadığını belirten Uzun sözlerine şöyle devam etti:

“Bunun yanında ciddi bir kayba neden olan gelir vergisi matrah limitinin dar gelirlilerin aleyhine belirlenmiş olması yaşanan mağduriyeti daha da arttırmaktadır. Öğretmene nöbet ücreti ödenmesi ve nöbette geçirilen süreler norma sayılması ile ilgili isteklerimiz dikkate alınmamaktadır. Eğitim sistemi içerisindeki emek sömürüsünün en önemli göstergesi olan ücretli kölelik uygulamasına devam edilmekte, yüz binlerce öğretmenimiz ise atama beklemektedir. Bu uygulamalarla adeta öğretmenlik mesleğinin saygınlığı ortadan kaldırılmaktadır. Mesleğimize ve onurumuza yapılan saldırılara karşı mücadelemiz devam edecektir. Eğitim sistemi içindeki özelleştirmeye, özel okullarda okuyan öğrenciler için teşvikler  verilmesine son verilmelidir. Eğitim kamusal bir hizmettir ve devlet eliyle herkese eşit olarak verilmelidir. Bu ülkenin çocuklarını birbirinden ayıran hiçbir ayrıcalık yoktur ve bu ayrıcalıkları doğuran toplumsal çarpıklıklar ancak eşit ve özgür bir eğitimle ortadan kaldırılabilir. Eğitim sistemi, hurafelere göre değil, bilimsel gerçeklere göre düzenlenmeli ve gerçekleştirilmelidir. Kendi dini inancını dayatan bir eğitim yerine toplumsal ve yaşamsal gerçekleri kavrayan çağdaş ve bilimsel bir eğitim sistemi uygulanmalıdır. Laiklik, unutulmamalıdır ki, insanoğlunun büyük bedeller ödeyerek kazandığı toplumsal barışın adıdır. Laik bir eğitim bu barışın temel kaynağıdır. Tamamıyla kendi inancına göre düzenlenmiş bir toplumsal yaşam biçiminin kan ve gözyaşı doğurduğunu bu topraklar çok iyi bilmektedir. Eğitim-lş olarak eğitimin laik-bilimsel ve parasız özelliğinin ortadan kaldırılmasına ve ülkemizin özelleştirmeler yoluyla yağmalanmasına karşı yılmadan mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu taleplerle ülkedeki bütün emekçi ve cumhuriyetçi kesimleri 20 Aralık 2014 Cumartesi günü Ankara' da gerçekleştirilecek "Lak Eğitim ve Emeğe Saygı Mitingine"' davet ediyoruz.

Emeğimizi sömürtmeyecek, emekçilerin ölümünü izlemeyeceğiz.

Cumhuriyeti yıkmak isteyenler karşılarında yıkılmaz bir kale olarak eğitim emekçilerini bulacaktır.

         Değerli Uşak halkı, mitinge katılmak ve destek vermek isteyen  vatandaşlarımız  18 Aralık Perşembe günü saat :17.00 kadar  Eğitim İş sendikasına  isimlerini yazdırmaları gerekmektedir. Ankara’ya geliş gidiş ücretsizdir.”

 

 

Editör: TE Bilişim