Nobel Ödüllü Türk Bilim insanı geleceğin bilim insanlarına rol model oldu

Genç öğrenci, Türkiye de üretilmeyen mekanik kolu çok ucuz yaptı. Yine genç araştırmacılar, isimlerimizin popüler kültürle bağlantılarını ortaya çıkardı. Bir başka genç mucit mavi alevi bulurken, bir diğeri sarı altın yağmurlar yağdırmaya çalıştı.

Orhan Dengiz Anadolu Lisesi öğrenci ve öğretmenleri tarafından düzenlenen, “TUBİTAK 4006 Bilim Fuarı”nda, 50 öğrenci tarafından hazırlanan 35 proje bir günlüğüne sergilendi.  Uşak Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin tarafından açıldı.

POP STARLAR YERİNE AZİZ SİNCAR’I ÖRNEK ALDILAR

Kuzey Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik bölümü öğretim üyesi,Türk kökenli, Türk ve Amerikan vatandaşı  bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sincar’ın,  “Hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları” sayesinde 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazanması, onu rol model alan gençlerin bilimsel icatlara yönelmesine yol açtı.

Orhan Dengiz Anadolu Lisesi 12-F öğrencisi Oğuzhan Işık (18) tarafından hazırlanan

“Biyonik Kol” projesi Nisan ayında Bölgenin en iyi 2. Projesi seçilmiş. Koordinatör Öğretmen Süleyman Turpçulu gözetiminde hazırlanan biyonik kol projesinde; engellileri daha rahat ve kolay bir yaşama kavuşturmak, sosyal yaşama dahil etmek, organ eksikliğini gidermek, yardım almadan hayatlarını devam ettirebilmek ve ekonomik olarak en ucuz şekilde yapay kol sahibi olmak hedeflenmiş. Oğuzhan’ın projesinde biyonik kolun maliyeti 200 Dolar (600 TL) civarında oluyor.

Yurt dışında yapılan biyonik kolun maliyeti ise 22 bin lira ile 4 milyon liraya çıkıyor. Kendisine Nobel ödüllü Türk Bilim İnsanı Prof. Dr. Aziz Sincar’ı örnek aldığını söyleyen genç mucit Oğuzhan Işık, bilgisayar ya da mekatronik mühendisi olmak istediğini söyledi.

İSİMLERİMİZE BİLE POPÜLER KÜLTÜR KARAR VERİYOR

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Mehmet Yıldırım’ın koordinatörlüğünü yaptığı projede ise 10-A öğrencileri Elif Kaya (16) ve Tuğba Kuşdemir (16) edebiyat dalında hazırladıkları, “İsimlerin dili” adlı ilginç bir projeye imza atmışlar.

Genç araştırmacılara göre, verilen erkek ve kadın isimlerinde toplumumuzun dini inançlarının rolü büyük. En çok verilen isimler;  erkeklerde “Mehmet, Mustafa, Hasan, Hüseyin, Ali, İsmail, İbrahim, Osman, Halil, Ramazan, Yusuf, Ömer Abdullah, Kadir.

Kadınlarda; Fatma, Ayşe, Hatice, Emine, Meryem, Zehra, Melek ve Zeynep hep dini özellikleri olan karakterlerden esinlenerek konmuş isimler.  Tabi bir de ana baba isimlerinin yaşatılması için de bu isimler konuyor.

Araştırmada bir diğer ilginç bulgu da isimlerin dönemin meşhur siyasetçi, film ve ses sanatçıların popülerliğine göre konması. Örneğin, 1960’lı yıllara kadar doğan çocuklara en çok Adnan ve İsmet isimleri konmuş. Dönemin ünlü politikacıları Adnan Menderes ve İsmet İnönü sevgisi isimlere yansımış.

Daha sonra toplum hayatına siyasi figür olarak giren Bülent Ecevit’in adı da birkaç döneme damga vurmuş. 1970 li yıllara kadar erkek çocuklarına en çok Bülent adı konmuş.

Uşak Tıp'ın Kurucu Dekanı: Buraya sadece dışkı tahlili yapacak değil, ders anlatacak adam da lazım Uşak Tıp'ın Kurucu Dekanı: Buraya sadece dışkı tahlili yapacak değil, ders anlatacak adam da lazım

Ta ki, 1970’li yılları sonunda ünlü şarkıcı Bülent Ersoy popüler olana kadar. Ondan sonra, kimse çocuğuna Bülent adını vermez olmuş. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra ise en çok konan isim darbenin lideri Kenan Evren’ in isimi olan Kenan olmuş,

Kızlarda da, daha çok dönem sanatçıları; Türkan, Fatma, Filiz, Hülya, Ajda gibi sanatçı isimleri tercih edilmiş.

ERTEKİN EBRU SANATÇISI OLDU

Serginin açılışını yapan ve projeleri tek tek inceleyip bilgi alan Uşak Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin, önce bir yansıma deneyine katıldı. Daha sonra, öğrencilerle birlikte hayatında ilk kez ebru sanatını yaptı. Ertekin, başarılı bir yaprak çalışması gerçekleştirdi.

Tüm ülkemizde olduğu gibi son yıllarda Uşak’ta da okullarda bilimsel çalışmalara ağırlık verildiğini kaydeden Ertekin, “UBAT, Yenilikçi Öğretmen gibi projelerle, Uşak’ta da öğrencilerimiz arasında bilim ve teknolojinin gelişmesi için çalışmalar yapıyoruz.  Bilimsel ve teknolojik alanda sadece valilik olarak değil, Uşak Belediyesi, İl özel İdaresi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve tüm STK’larla işbirliği yaparak geleceğin bilim insanlarını yetiştirmeye çalışıyoruz. Niçin Uşak’tan da Aziz Sincar gibi bir bilim insanı çıkıp Nobel ödülü almasın. Öğrencilerimize olanak tanıdıktan sonra bunun gerçekleşeceğine inanıyorum” dedi.

Editör: TE Bilişim