Görevi gençlere emanet eden Uşak Eğitim İş Başkanı Ercan Uzun: 25 yıl zor şartlarda mücadele ettik Görevi gençlere emanet eden Uşak Eğitim İş Başkanı Ercan Uzun: 25 yıl zor şartlarda mücadele ettik
ALİ ARASLI/// Uşak Üniversitesi’ndeki bilimsel faaliyetler ve yapılan çalışmalarla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, bilimsel çalışmalara daha fazla önem verilmesi gerektiğini belirterek, “Bazen benden profesörlük unvanı istiyorlar ve ben de hazırlanan bilimsel çalışmalara bakıyorum ve hiçbir şey olmadığını görüyorum. Bunun üzerine bazıları gidiyor üniversiteyi basına giderek karalıyor. Gelişmiş ülkelerde böyle bir şey yok, çünkü bu tip konularda ahlaklı ve hakkaniyetli davranıyorlar” dedi.

Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, üniversitedeki bilimsel faaliyetler, fiziki yapı ve diğer çalışmalarla ilgili basın mensuplarına açıklamalar yaptı. Uşak Üniversitesi Sosyal Tesisleri’nde, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Metin Gümüş ve Genel Sekreter İbrahim Çalış ve akademisyenlerle birlikte üniversitenin genel durumu hakkında bir sunum yapan Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, bilimsel makalelerin artması, sanayici ile işbirliğinin geliştirilmesi, öğrencilerin eğitim ve sosyal aktivitelerini gerçekleştirecekleri yatırımların hayata geçmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

ŞEHİR ÜNİVERSİTEYE SAHİP ÇIKMAZSA, BURASI KENTİN SIRTINDA KAMBUR OLUR
Kentin üniversiteye sahip çıkmasının önemine değinen Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, “Şehir üniversiteye sahip çıkarsa, üniversite ilerler ve zamanla karşılıklı oluşan sinerjiden Uşak karlı çıkar. Edilgen, sadece eğitim faaliyeti yapan bir üniversite, zamanla kentin sırtında kambur haline gelir ve bunu asla istemeyiz. Sanayiciyle ve kentin diğer dinamikleriyle ortak çalışmalar yapmak istiyoruz. Önem verdiğimiz konuların başında ARGE geliyor. İlimizde şimdiye kadar ARGE birimi kuran 2 şirket var. Oysa Uşak’ta bini aşkın firma yer alıyor ve üniversitemiz ilimizdeki deri, tekstil ve seramik sektörleri için ihtisaslaşan bir kurum olarak ilan edildi. Bundan daha fazla istifade edilmesi lazım. Burada eğitim gören bazı bölümlerimizdeki gençlerimize son dönem piyasada çalışma şartı koşuyoruz. Çünkü bizler, özgüveni olan ve karar verme yeteneğine sahip gençler yetiştirerek, ülkesine katkı sağlayan mezunlar vermeyi kendimize gaye edindik” dedi. Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, sanayicilerin ARGE bazındaki projelere daha fazla ağırlık vermesi için ilerleyen günlerde bir dizi çalışma yapacaklarını ve iyi olan projelerin ödüllendirilmesi için bir yarışma organize edileceğini kaydetti.

DİĞER ÜNİVERSİTELERE 50 MİLYON, BİZE 10 MİLYON, BİZİM BAŞIMIZ KEL Mİ!
Uşak Üniversitesi’nin sektörel bazda ihtisaslaşacak 5 kurumdan biri olduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, diğer 4 üniversiteye 50 milyon TL’nin üzerinden ödenek sağlandığını belirterek, “Biliyorsunuz bizi de deri, tekstil ve seramikte ihtisaslaşan üniversite olarak ilan ettiler. Fakat göreve geldiğimizde baktık ki bize 10 milyon TL gibi bir ödenek ayrılmış ve o dönem görevde olan Sayın Bakanımız Lütfü Elvan’a gittik ve ‘başımız kel mi’ diyerek ödeneğin artmasını istedik. Bize bazı ödevlerimizi yerine getirmediğimizi ve eksiklerimizi tamamlamamız gerektiğini ifade ettiler. Üniversite olarak dersimize çalıştık ve ne gerekiyorsa ortaya koyduk. Şu anda 50 milyon TL gibi bir ödenek ayrıldı ve 10 milyonu geldi. İstiyoruz ki, ilimizde ARGE’ye, tasarıma ve üretimde kaliteyi artıracak diğer unsurlara önem verilsin. Bunun için OSB’ler ve diğer kurumlarımızla ortak çalışmalar yapıyoruz. Tasarım atölyemiz var ve burada dünya trendlerinin yakalanması için çalışmalar ortaya konuyor” ifadelerini kullandı.

BİLİMSEL YAYINI OLMAYANLAR PROF’LUK İSTİYOR, VERMEYİNCE BASINA BİZİ KARALIYORLAR
YÖK’ün her yıl yaptığı üniversiteler başarı sıralamasında, Uşak Üniversitesi’nin çok iyi bir yerde olmadığını anlatan Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, yeni açılan eğitim kurumlarının rekabeti daha güç hale getirdiğini kaydetti. Uşak Üniversitesi’nin bir vakfının olmamasının ciddi bir eksiklik olduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, “Rize’de Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nin bir vakfı var ve burası gayet güzel çalışıyor. Dışarıdan kaliteli hocaları bünyelerine katabiliyorlar, çünkü onlara İstanbul’daki imkanların da ötesinde bazı fırsatlar sunuyorlar. Bizim böyle bir yapımız olmadığı için ciddi sıkıntılar çekiyoruz. Üniversitemizin öğretim üyelerine tahsis edecekleri bir lojman yok ve rektör olduğum halde kirada oturuyorum. İstanbul’dan buraya getirmek istediğimiz öğretim üyesine, orada aldığından fazla bir maaş veremiyoruz veya oturacağı iyi bir lojman imkanı sunamıyoruz. Bazı kentlerde vakıflar öğretim üyelerine ilave ücretler veya lojman imkanı tanıyorlar. Uşak’ta bunu sağlamamız lazım, çünkü böyle olursa kalite artar ve buraya daha ileri seviyede öğrenci gelir ve kazanan yine kent olur” diye konuştu.

Zaman zaman bazı öğretim üyelerinin profesörlük unvanı almak için kendisine başvurduğunu söyleyen Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, şöyle konuştu: “Adam benden profesörlük unvanı istiyor ve bilimsel yayınlarına bakıyorum. Fakat hiçbir şeyin ortaya konmadığını görüyorum. Sadece 40 saat derse girmekle profesör olunmaz. Bilimsel bir yayın hazırlamanız ve bunun uluslar arası arenada ses getirmesi lazım. Sonra böyle olunca bizi basına giderek karalamaya kalkıyor. Oysa Amerika gibi eğitimin geliştiği ülkelerde bu tip durumlara rastlayamazsınız. Çünkü orada adam kayırma yok, liyakat ve yapılan çalışmalar esas alınıyor. Onlar bu noktada daha ahlaklı davranıyorlar. Ben ahbap ve çavuş ilişkisine göre öğretim üyesi veya elemanı almaya karşıyım ve bugüne kadar da öyle bir anlayışta olmadım”. Öte yandan Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, gazetecilere tasarım merkezini gezdirdi ve yapılan çalışmalarla ilgili görüş alışverişinde bulundu.
 
Editör: TE Bilişim