Doç. Dr. Canan Kandilli’nin TÜBİTAK Projesi Destek Almaya Hak Kazandı

Uşak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Yeşil Ekonomi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Canan Kandilli’nin “Fotovoltaik Termal Sistemlerde (PVT) Isıl Amaçlı Kullanılabilecek Malzemelerin İncelenmesi ve Sistem Performansına Etkilerinin Değerlendirilmesi” başlıklı projesi TÜBİTAK- 1002 programı kapsamında destek almaya hak kazandı.

Gelen gideni aratır endişesine rağmen Uşak Üniversitesi'nde şafak sayılıyor Gelen gideni aratır endişesine rağmen Uşak Üniversitesi'nde şafak sayılıyor

-Doç. Dr. Canan Kandilli: “Projede kullanılacak uygulama dünya çapında ilk kez gerçekleştirilecek.”

Doç. Dr. Canan Kandilli, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, artan nüfusun ve gelişen sanayinin enerji gereksiniminin hızla artmakta olduğunu ve bu enerji gereksiniminin mevcut petrol, doğalgaz, kömür gibi yenilenemeyen konvansiyonel enerji kaynakları ile karşılanamadığının altını çizerek yenilenebilir enerji kaynaklarına ve özellikle güneş enerjisine olan ilginin giderek arttığını ve bu sektörde çok hızlı bir gelişme yaşandığını belirtti. Mevcut projede, yapıların enerji ihtiyacını karşılamaya yönelik PVT sistemlerde oluşan ısı yükünün uzaklaştırılması ve elde edilen ısıl enerjinin sabit ve kararlı bir hale dönüştürülebilmesi için faz değiştiren malzemelerden yararlanılacağını söyleyen Doç. Dr. Canan Kandilli “Uygulama dünya çapında ilk kez gerçekleştirilecek. Proje sonucunda ortaya çıkacak optimum tasarım ile en yüksek enerji verimi ve en uygun maliyete sahip PVT sistem geliştirilmesi, sistemin sanayide kullanılabilecek ve üretilebilecek olması nedeni ile akademik yayınların yanı sıra Patent/Faydalı Model çıktısı hedefliyoruz. Proje sonuçlarından elde edilen deneyimler ile ürünün üretilmesi için gerekli girişimlerde bulunulacak böylece, güneş enerjili sıcak su sistemleri gibi, ülkemizde PVT sistemlerin üretimi yapılacak ve yenilenebilir enerji sektörünün gelişimine katkı sağlanacak.”dedi.

Rektör Prof. Dr. Sait Çelik, Öğretim Üyesi Doç. Dr. Canan Kandilli’yi tebrik ederek projenin yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve enerji verimliliği konularındaki gelişmelere faydalı olacağına inandığını belirtti.

 

 

Editör: TE Bilişim