Yabancılar “Nasrettin Hoca” okudu

Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Comenius Okul Ortaklıkları Projesi kapsamında Uşak’a gelen İspanya, İsveç, Polonya ve Bulgaristanlı öğrenmen ve öğrenciler Nasrettin Hocayı okudu.

Proje koordinatörü 23 Nisan Ortaokulu Müdürü Fatih Çakmak, Nasrettin Hoca’nın tanıtımı ve kültürümüzün geniş yelpazesinden önemli bir masal kahramanını 4 ülkeden gelen yabancılara okuttuklarını söyledi. Amaçlarının kültür tanıtımı olduğunu aktaran Çakmak, “Okuma becerilerinin dijital becerileri ile kullanılmasını amaçlayan projede, proje dahilinde olan 4 ülke vatandaşları o ülkenin önemli masal kahramanlarının bir kitabını okudu. Bu kapsamda ülkemizden yabancı öğretmen ve öğrencilere Nasrettin Hoca fıkralarını kendi dillerine çevirip okuttuk” dedi.

KÜLTÜREL ZENGİNLİĞİMİZİ TANITTIK

Proje kapsamında 4 ülkeden toplamda 18 öğretmen ve öğrencinin Uşak’a geldiğini söyleyen Fatih Çakmak, “ Bilindiği üzere Nasreddin Hoca, insanlara doğru yolu gösteren, iyilikleri bildiren, doğruya sevk eden ve kötülüklerden sakındıran bir veli idi. Bu işi yaparken tabiatı icabı kendisine has bir yol tutmuştur. Böylece Hakk'ın anlatılması ve cemiyetteki bozuk yönlerin düzeltilmesi için, meseleyi halkın anlayacağı bir dil ve üslub ile gayet manidar latifeler halinde kısa ve öz olarak dile getirmiştir. Özhan Öztürk Nasreddin Hoca'nın Moğol işgali altında kıvranan Anadolu halkının çaresiz yazgısının sembolü olduğunu, yazılı basının olmadığı bir dönemde yöneticiler ve kamu düzeninin eleştirisinin Hoca’nın ağzından dile getirildiğini yazar [5] Pertev Naili Boratav [kaynak belirtilmeli]

 

Bu latifelerin toplandığı eserlerden biri, Londra´da British Museum´da Haza Terceme-i Nasreddin Efendi Rahme başlıklı yazma eserdir. Ancak bu eserdeki latifelerin bir kısmı, onun üslubuna ve nükte tekniğine uymamaktadır. Nitekim eserin sonunda bu durum: "İşte Nasreddin Efendi'nin kibar-ı evliyadan (Evliyanın Büyüklerinden) olduğuna şek ve şüphe yoktur. Merhumun bu kıssalardan haberi var - yok böyle yazmışlar. Her kim okuyup tamamında bu merhumun ruhu için bir Fatiha bağışlarsa, Hak sübhane ve teala ol kimsenin ahir ve akıbetini hayr eyleye" şeklinde belirtilmiştir. Ayrıca, Nasreddin Hoca adlı eserde başka nüktelerine yer verilmiştir.

Nasreddin Hoca, fert ve toplumu her yönüyle çok iyi tanımış, insanların aile, komşuluk, dostluk, ticari münasebetlerine ait cemiyette gördüğü aksaklıkları düzeltmek ve insanlara nasihat etmek maksadıyla nüktelerle dile getirmiş, onları düşünmeye ve doğruya sevk etmiştir. Sosyologlar ve psikologlar, insanı ve cemiyeti tanıyıp, onların çeşitli yönlerini incelemek için onun latifelerinden çok istifade etmişlerdir. Dönemin ünlü kadılarının bile Nasreddin Hoca'dan yardım ve öğüt aldığı söylenir. Nasreddin Hoca fıkraları, batı dillerine de çevrilmiş ve bu dillerde Hoca hakkında mühim neşriyat yapılmıştır. Bu değerimizi tanıtmak istedik” dedi.

 

 

 

Uşak Üniversitesi'ndeki Prof: Nasıl bir ilkel düşünce bu? Uşak Üniversitesi'ndeki Prof: Nasıl bir ilkel düşünce bu?

 

 

Editör: TE Bilişim