VERGİDE FIRSAT SÜRESİ 1 ARALIK’TA SONA ERİYOR

Uşak İl Defterdarı İhsan Özbay, ‘6552 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun ve Başkanlık Çalışmaları’ konularında bilgi verdi. Çıkarılan yasanın af kanunu olmadığını belirten Özbay, borcu bulunan mükelleflerin yapılandırma yasasından yararlanmasını istedi.

Kamuoyunda ‘Torba Yasa’ olarak bilinen 6552 sayılı kanun ile ilgili vergi borçlarına ilişkin 3 önemli madde olduğunu belirten Özbay, bunlardan en önemlisinin ise ‘Bazı Alacakların Yapılandırılması’ konusu olduğunu kaydetti. ‘Bazı Alacakların Yapılandırılması’ maddesine vergi borçlarının yanı sıra, adli para cezalarının ve idari para cezalarının da yer aldığını belirten Özbay, “Bunların yapılandırılmasında temel kaide borcun aslı aynen alınıyor, ancak gecikme faizi gibi cezalara ilişkin olarak ferdi alacaklarla ilgili olarak yurt içi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) üzerinden bir hesaplama yapılıyor. Yani borcun gecikme faizine ilişkin olarak zamanında ödenmemesinden kaynaklanan kısmı yeniden yapılandırılmış oluyor.” dedi.

“4 AYRI TAKSİT SEÇENEĞİ BULUNUYOR”

Vergi borçlarının yapılandırılmasına ilişkin 4 ayrı seçenek ve bu seçeneklere ilişkin faiz oranlarının bulunduğunu kaydeden Defterdar İhsan Özbay,“Borç yapılandırmasına ilişkin 6 aylık, 9 aylık, 12 aylık ve 18 aylık taksitler için ayrı ayrı hesaplanmış faiz tutarları var. Buna göre 6 eşit taksitte borcunu ödemek isteyenler için 1,05 oranında, 9 taksitte ödemek isteyenler için 1,07 oranında, aynı şekilde 12 taksit için 1,10 ve 18 taksit için de 1,15 oranında ÜFE oranında hesap yapacak. Burada alacakların tür ve dönem itibarıyla kanunun kapsamına girmesi gerekiyor. Orada da vadesi 30 Nisan 2014 tarihi ya da o tarihten önce beyan edilmesi gereken vergilere ilişkin olarak beyan edilmesi gereken vergiler kanunu kapsamına giriyor. Taksitler ikişer aylık dönemler halinde ödenecek. Tercih edilen taksit ödeme süresinden daha uzun sürede ödeme yapılamayacak ve iki kez taksit ödemeyen mükelleflerin ise yapmış oldukları sözleşmeler feshedilecek.” diye konuştu.

MTV VE TRAFİK PARA CEZALARI İLE ARAÇ MUAYENELERİNE İLİŞKİN DÜZENLEME YAPILDI

Araç muayenelerine ilişkin de düzenleme yapıldığını belirten Özbay, “Türkiye’de yıllardır bu sorun var. Trafikte muayenesi geciktirildiği için belli bir dönemden sonra da gecikme faizleri çok yükseldiği için araç muayenesi artık yaptırılamaz hala geliyor. Ve dolayısıyla artık insanlar tamamıyla muayeneden vazgeçip, trafikte muayenesiz, tescilsiz ve hatta Motorlu Taşıtlar Vergisi bile ödemeden dolaşıyorlar. Bir noktadan sonra belki ödenemez hale geliyor. Bu nedenle bu konuda da bir düzenleme yapıldı. Araç muayeneleri yaptırmamış vatandaşlarımızın bu düzenlemeden bir an önce yararlanmalarını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

KASA VE ORTAKTAN ALACAKLARIN AFFI

Kasa ve ortaklardan alacaklarına ilişkin de düzenleme yapıldığını belirten Defterdar Özbay, 6552 sayılı kanunun kapsamında bu konuya da yer verildiğini belirtti.

‘VERGİDE FIRSAT ZAMANI’

Yapılan düzenlemenin bir af kanunu olmadığını ve fırsat zamanı olarak ifade edildiğinin altını çizen Özbay, “Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitelerinde ‘Vergide Fırsat Zamanı’ sloganı ile 6552 sayılı kanun olarak tanıtıldı. Afiş ve internet afişlerde böyle ifade edildi. Cezalar alınıyor ancak gecikme faizlerini ilişkin olarak ciddi bir yapılanma söz konusu.” dedi.

Uşak'a yakın olan Gediz Ilıca ve Simav Eynal'da termal fiyatları ne kadar? Uşak'a yakın olan Gediz Ilıca ve Simav Eynal'da termal fiyatları ne kadar?

“BİZ MÜDÜRLÜK OLARAK HAZIRIZ”

Çıkarılan yasa ile ilgili olarak kamuoyunda büyük bir beklenti olduğuna dikkat çeken Özbay, “Ülkemizde çok sayıda borçlu mükelleflerimiz var. Bu yasa uzun süre kamuoyunda konuşulan bir şeydi. Yasa açıklandıktan sonra biz bunu tanıtmaya başladık. Mükelleflerimiz buraya geldikten sonra işlemlerini kolayca yapabilmeleri için, sorun yaşamamaları için hem personele eğitim anlamında hem de dairenin organizasyonu anlamında bazı değişiklikler yaptık. Dolayısıyla biz müdürlük olarak hazırız.” diye konuştu.

“MÜKELLEFLER BORÇ SORGULAMASI YAPSIN 

Mükelleflerin ya da mali müşavirlerinin vergi dairelerine giderek hazırlamış oldukları matbu dilekçeleri doldurarak borçlarını yapılandırabileceklerini söyleyen Özbay, “Adli para cezası ve trafik cezası gibi cezalardan mükelleflerin haberleri olmayabilir. Kendisine tebliğ edilmediğinden dolayı bu konuda mükelleflerimizin böyle bir yapılandırma kanunu varken, borçlarını sorgulatmalarında yarar var. Sorgulama işlemini internet ya da vergi dairesine başvurarak yapabilir veya 1189 nolu hattımıza kısa mesaj atıp borcu olup olmadığını öğrenebilirler.” şeklinde konuştu.

“BAŞVURU SÜRESİ 1 ARALIK’TA SONA ERİYOR”

Borçların yapılandırılması ile ilgili son başvuru süresinin 1 Aralık’ta sona erdiğini belirten Özbay, “1 Aralık 2014 tarihinde bitiyor ancak kimsenin son güne bırakmamasını istiyoruz. Biz katılımcı bir anlayışı benimsiyoruz. Yani mükelleflerimizden ve vatandaşlardan gelecek her türlü öneriye, görüşe ve eleştirilere açığız. Dolayısıyla yaşanabilecek sıkıntılara ilişkin mükelleflerimizin her türlü şikâyetlerini bize ulaştırmalarını istiyoruz. Son günlere yaklaşırken yapılan başvurular fena değil. Biz gerçekten mükelleflerimizin bu fırsattan yararlanmasını istiyoruz.” dedi. 

Editör: TE Bilişim