Uşak Deri Karma OSB’nin ilk 9’a giren büyükbaş deri işleme tesisi projesi kapsamında ilk teknik destek toplantısı yapıldı. Uşak Deri Karma Organize Sanayi Bölgesi’nin hazırladığı ve Türkiye’de, 2018 yılında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen ‘Rekabetçi Sektörler Programı’nın ikinci döneminde, sunulan 175 proje arasında ilk 9 proje arasına giren, “Büyükbaş Hayvan Derisi İşleme Ortak Tesisi Projesi”nin teknik destek programı kapsamında, ilk toplantı yapıldı. Uşak Deri Karma OSB Bölge Müdürlüğü’nün konferans salonunda yapılan toplantıda bir açıklama yapan Bölge Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Karahallı, tesisin Türkiye’de örnek bir üretim merkezi olacağını ve bölge sanayicisinin görüş ve önerileri doğrultusunda gelişeceğini söyledi. 

Uşak Deri Karma OSB’nin, yüzde 85’i Avrupa Birliği ve yüzde 15’i de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın verdiği toplam 5 milyon 200 bin euroluk, büyükbaş deri işleme projesi tesisiyle ilgili çalışmalar kapsamında, ilk teknik toplantı yapıldı. Makine alımı ve teknik destek ayaklarından oluşan projesiyle ilgili detayları konuşuldu. Bölge binasındaki konferans salonunda yapılan toplantıya; Uşak Deri Karma OSB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Karahallı, Uşak Belediye Başkan Yardımcısı Hikmet Kahraman, Uşak Deri Karma OSB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Uğur Karaca, Bölge Danışmanı Cavit Kahya, Bölge Müdürü Savaş Göksal, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası, ZEKA ve diğer kurum ve kuruluşların temsilcileri ile sanayiciler katıldı. 

Uşak'a yakın olan Gediz Ilıca ve Simav Eynal'da termal fiyatları ne kadar? Uşak'a yakın olan Gediz Ilıca ve Simav Eynal'da termal fiyatları ne kadar?


Toplantıda tesisin durumu hakkında açıklama yapan Uşak Deri Karma OSB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Karahallı, 8 bin metrekarelik kapalı alanda faaliyet gösterecek olan fabrikanın günlük yaklaşık 20 ton büyükbaş deri işleme kapasitesine sahip olacağını ifade etti. 


21 Eylül 2021’de faaliyete geçmesi beklenen tesiste ilk etapta yaklaşık 30 ve kapasitenin artmasıyla da 55 personelin istihdam edileceğini dile getiren Karahallı, “2018’de 175 proje içinde ilk 9’a giren ve AB’nin hibe vermeye değer gördüğü ilk çalışma olan büyükbaş deri işleme tesisi projemiz, bölgemizdeki üretim çeşitliliğine önemli katkılar sağlayacak. Bölgemizde genellikle küçükbaş giysilik deri işleniyor ve dericilerimiz 6 ila 8 ay aralığında faaliyet gösteriyorlar. Büyükbaş deride ise durum böyle değil, çünkü ayakkabı, kemer, koltuk ve diğer ürünlerin ana maddesini üreteceğiz. Yani yılın 12 ayı çalışan bir tesis kuracağız” dedi. Tesisteki makine ekipmanının en ince ayrıntı düşünülerek oluşturulduğunu dile getiren Karahallı, şöyle konuştu: “Tesis için unutulan hiçbir ekipman kalmadı. Gücümüzün yetmediği makineleri dahi yerleştirdik. Projemiz aşama aşama ilerliyor ve bu tesisin gelişiminde, sanayicimizin görüş ve önerileri doğrultusunda hareket edeceğiz. Bölgemizin himayesinde işletilecek olan ve sanayicimizin ortak kullanacağı tesisimiz, bölgemize ekonomik anlamda önemli katkılar sağlayacaktır.”

UŞAK DERİDE KÜMELENECEK
Projeyle ilgili yapılacak çalışmalar hakkında bir sunum yapan Teknik Destek Projesi Takım Lideri Atila Tezeren, bölgede şu an için 94 deri işleme tesisinin bulunduğunu ve bu sayının artması için kümelenme modelini hayata geçireceklerini kaydetti. Tezeren, bölgenin 5 yıllık yol haritasını belirleyeceklerini ve 30 firmayı rol model belirleyerek, danışmanlık hizmeti verileceğini dile getirdi. Uşak’ın Bursa ve Bolu Gerede gibi büyükbaş derinin yoğun olarak işlendiği kentlerle işbirliği yapmasını sağlayacaklarını kaydeden Tezeren, sunumun ardından sanayicilerin tesisle ilgili sorularına yanıt verdi. 


 

Editör: TE Bilişim