Uşak Deri Karma OSB Yönetim Kurulu Başkanı Akif Küplemez, yanlış yüzülen kurban derilerinin ekonomik anlamda önemli kayıplara yol açtığını ve bunun önüne geçmek için derinin yüzülmesiyle ilgili işlemin ehil kişilerce yapılması gerektiğini ifade etti.

Uşak Belediyesi’nin sosyal tesislerindeki ucuz çay ve yemek dönemi bitti! İşte zamlı fiyatlar! Uşak Belediyesi’nin sosyal tesislerindeki ucuz çay ve yemek dönemi bitti! İşte zamlı fiyatlar!

Uşak Deri Karma Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Akif Küplemez, Kurban Bayramı’nda hayır kurumlarına bağışlanan kurban derilerinin ehil kişiler tarafından yüzülmesi gerektiğini söyledi. Kurban derilerinin Uşak ve diğer kentlerdeki deri işleme tesislerinde tabaklandığını dile getiren Uşak Deri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Akif Küplemez, yanlış yüzülen derilerin ekonomik anlamda ciddi kayıplara yol açtığını belirtti. Kurban derilerinin her yıl ihale yoluyla işletmeler tarafından satın alındığını kaydeden Akif Küplemez, “Kurban derilerini, sanayicimiz işliyor ve ekonomik bir değere dönüştürüyor. Fakat kurban derisiyle ilgili en önemli sıkıntımız, yüzme işleminin ehil olmayan kişilerce yapılması. Deriye bilinçsizce vurulan her bıçak darbesi, tabaklama sırasında sorunlara yol açıyor. Hatta yanlış yüzüldüğü için, kaliteli olan bir derinin işlentiye alınamadığı dahi görülebiliyor. Yanlış yüzülen kurban derileri, en az yüzde 30’luk kayıptır. Kayıpları önlemek için kurban kesimini ve derisinin yüzümü, kasaplara veya daha önce bu işlemi eksiksiz yerine getirmiş kişilerce yapılmalıdır. Bu noktada belediyenin oluşturduğu kesim noktalarındaki yetkililerden yardım alınabilir” dedi.

KURBAN DERİSİ PAZARI YAKLAŞIK 100 MİLYON TL

Kurban satışlarıyla ilgili net bir rakamın söylenmesinin mümkün olmadığını dile getiren Akif Küplemez, Türkiye’de tahmini 1 buçuk milyon kurban kesildiğini söyledi. Akif Küplemez, “Kurban derilerinin sadece yüzde 15’i THK tarafından toplanıyor. Kalan yüzde 85’lik dilimi ise diğer toplayıcılar tarafından alınıyor. Kurban derisi pazarı 100 milyon TL’yi buluyor. Toplanan derilerden elde edilen gelir, devletimizin sosyal sorumluluk gereği kurduğu ve ayakta tuttuğu kurumlara dağıtılıyor. Bu noktada vatandaşımızın kestiği kurbanın derisine daha fazla önem vermesi lazım. Çünkü iyi yüzülen her kurban derisi, yardıma ihtiyacı olanlar için önemli bir destek haline gelecektir” diye konuştu. 

Kurban derisinin post edildikten mutlaka tuzlanmasını gerektiğini kaydeden Akif Küplemez, “Kurban derisinin yüzülmesinin yanı sıra, doğru şekilde muhafaza edilmesi de önem taşıyor. Kurbanlığın derisi yüzüldükten sonra, en ince ayrıntısına kadar tuzlanmalı ve güneş görmeyen bir yerde bekletilmedir. Tuzlama yöntemi derinin sağlıklı bir şekilde muhafazasını sağlar” dedi.

 

Editör: TE Bilişim