KARAHALLILI İŞADAMINDAN ENERJİ SEKTÖRÜNE 75 MİLYON EURO YATIRIM

Temelleri Karahallı ilçesinde küçük bir dokuma tezgahı ile atılan, bugün Bursa’da tekstil üretiminde ve enerji sektöründe Türkiye devi haline gelen Ena Tekstil’in 75 milyon Euro bedelindeki rüzgar santralinin açılışını Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Taner Yıldız gerçekleştirdi.

Bursa’nın en büyük tekstil firmalarından Ena Tekstil’in sahibi Karahallılı iş adamı Nuri Acar ve  oğulları İrfan- Yılmaz Acar ile Bursalı işadamı Ali Hazır’ın ortak olduğu  Edincik Enerji Üretim AŞ tarafından  Bandırma’da yaptırılan 56,4 megavatlık Rüzgâr Enerji Santrali 10.07.2015 tarihinde düzenlenen törenle hizmete girdi.
Açılış törenine Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, Bandırma İlçe Kaymakamı Ali Mantı, AK Parti Balıkesir Milletvekilleri Sema Kırcı, Mahmut Poyrazlı, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur, Sönmez Holding yönetim kurulu başkanı Celal Sönmez ve çok sayıda vatandaş katıldı. Edincik  Rüzgar Enerji Santralinin Açılış Kurdelesini Enerji Bakanı Taner Yıldız ve Karahallı Damadı Balıkesir Valisi Mustafa Yaman Birlikte Kestiler.

“RÜZGÂR ENERJİSİ BİÇTİK”

 Yapım çalışmalarına 2013 yılında başlanan santral, 56.4 megavat gücünde 23 rüzgar tribününden oluşuyor. İlk etabı geçtiğimiz yıl faaliyete geçen santralın yılda 203 bin megavat elektrik üreterek ve 60 bin konutu aydınlatma gücüne sahip ikinci ayağı da hayata geçmiş oldu.

Açılış töreninde konuşma yapan Edincik Enerji Üretim A.Ş. Genel Müdürü Ali Hazır, “Tesisimize, 30 megavata ilave olarak 26.4 megavat daha ekledik. 1 yıl içinde bunu da dahil edeceğiz. Diğer ülkelerin çok gerisindeyiz. Sayın Bakanımızın, bürokrasinin kısaltılmasında yapacağı desteklerle bu geriliği aşacağımıza inanıyorum. Rüzgar enerjisiyle elektrik üreterek sürdürülebilir enerjiye katkı sağlıyoruz. Yıllık 203 milyon kilovat elektrik üreteceğiz. Bu tesis için 75 milyon Euro civarında para harcandı. Biz yatırımcılar olarak diğer ülkelere baktığımızda daha alacağımız çok yolun olduğunu görüyoruz. 700-800 megavatlar hayal değil. Tribünlerimizin bulunduğu çevrelerde 16 kilometre yol yaparak bölge halkının hizmetine açtık. Rüzgar enerjisi eken, enerji biçer. Çevreci ve sürdürülebilirlikten yana çalışacağız” dedi.

ENERJİ VE TEKSTİL DEVİ KARAHALLI DA DOĞDU

1928 yılında Uşak-Karahallı ilçesinde Hacı Emin Acar tarafından iplik ve Amerikan bezi ticareti ile başlayan ikinci kuşak Hacı İrfan Acar tarafından geliştirilerek devam eden ve üçüncü kuşak Nuri Acar’ın yerelden Türkiye geneline taşıyarak faaliyetini sürdürdüğü firma uzun, gelişim ve değişim dolu bir geçmiş taşımaktadır.

 

Kayaağıl 250 TL oldu, Hamamboğazı'nda 100 TL'den yola devam Kayaağıl 250 TL oldu, Hamamboğazı'nda 100 TL'den yola devam

1980 yılında Bursa ile ilişkilerin yoğunluğu ve artan talep gereği Nuri Acar ve Ortağı Bursa'yı merkez olarak seçerek; üreterek katma değer yaratmak, kurumsallaşarak daha iyi hizmet vermek amacı ile 1986 yılında ilk olarak dokuma fabrikasını, 1990 yılında da iplik fabrikasını kurdu. 1993 ve 1997 yılları arasında teknolojik ve kurumsal gelişimlerin devam etmesini sağladılar.1997 yılında dördüncü kuşağın göreve gelmesi ile gelişim ivme kazanmış, 2001 yılında Enerji üretiminde ENTEK'le ortaklık gerçekleştirildi. 2002 yılında boya tesisi kurularak 2003 yılında kapasitesi arttırılmış aynı yıl dokuma yatırımı yapılarak entegre bir tesis olmanın temelleri atıldı.. 2004 yılı başında da iplik üretiminde ilave yatırımların yapılması teknolojik makine parkurunun genişletilmesi hedeflendi.

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim