Uşak Belediyesi'nin yüzde 150 gibi fahiş zam yaptığı yerde, Banaz yüzde 50 zamla vatandaşı düşündü Uşak Belediyesi'nin yüzde 150 gibi fahiş zam yaptığı yerde, Banaz yüzde 50 zamla vatandaşı düşündü

                            Tarlasız pamuk Üretiminde lider

Uşak Organize Sanayi Bölgesi’nde 4 yıldır faaliyet gösteren Önal Elyaf Şirketi, her yıl 600 bin ton tekstil atığını geri dönüşümle rejenere elyaf ve iplik olarak ekonomiye geri kazandırıyor.

 

Önal Elyaf, yaptığı geri dönüşüm sayesinde 2 milyon dönüm yani 400 bin futbol sahası büyüklüğündeki arazide üretilen pamuğun ekilmeden ekonomiye yeniden geri kazandırılmasını sağlıyor.

 

Tekirdağ, Çerkezköy‘de işadamı İlhan Önal tarafından 1998 yılında kurulan Önal Elyaf Şirketi rejenere elyaf ve iplik üretiminde hizmet vermeye, ciddi anlamda istihdam sağlamaya devam etti. Çerkezköy’de toplam 5 bin metrekare tesiste kısa sürede alanında Trakya Bölgesi’nin en büyük işletmesi halini gelen Önal Elyaf, aylık 300 ton elyaf üretim kapasitesine ulaştı. Trakya bölgesindeki pazar hakimiyetini tüm Türkiye’de yakalayabilmek adına ikinci büyük yatırımını 2010 yılında Uşak Organize Sanayi Bölgesi’ne yapan İlhan Önal, 75 bin metrekare arazi üzerinde 35 bin metrekare kapalı alanda faaliyetine başladı.

 

‘Pamuğa yeniden hayat veriyoruz’ sloganıyla yola çıkan Önal Elyaf, bugün Türkiye’nin tarlasız pamuk üretimi yapan en büyük firması olurken, kuruluşundan bugüne yaptığı yatırımlarla kısa sürede de rejenere elyaf sektöründe Türkiye’nin en büyük üreticisi haline geldi. Rejenere elyaf üretiminde, ürün yelpazesini oluşturan ürünler yüzde 100 geri dönüşümlü olan Önal Elyaf, bugün iç ve dış piyasalarda talep edilen 125 renk elyaf ve aynı orantıda iplik üretimi gerçekleştiriyor. Uşak Organize Sanayi Bölgesi’nde yatırım öncelikli üretimini sürdüren Önal Elyaf, hizmet verdiği sektördeki tüm iş ortaklarını ve hatta rakiplerini, daha yaşanır ve temiz bir çevre yaratma çabasına ortak etme politikası ile tüm kuruluşlara ‘Tehlikesiz ve Inert Atıkların Geri Kazanımı’ hakkında ayrıntılı sunumlar geliştiriyor.

Çevre bilincinin gelişmesinde büyük katkı sağlayan firma sahibi İlhan Önal, “Tekstil atıklarının geri dönüşümü ve ekonomiye yeniden kazandırılmasında çok önemli bir görev üstlenen firmamız bu alanda ülke ekonomisine yıllık 20 milyon dolar direk katkı sağlamanın haklı gururunu yaşıyor. Türkiye’de her yıl yaklaşık 750 bin ton tekstil atığı çıkmakta, buda yaklaşık olarak 3 milyon dönüm, yani 600 bin futbol sahası büyüklüğünde bir arazide üretilen pamuğa eş değerdedir. Böylesi büyük bir ekonomik kayıp zaten sınırlı olan ham madde kaynaklarının çok daha hızlı tüketilmesine sebebiyet vermektedir. Geri Dönüşüm bu noktada çok daha büyük bir önem kazanmaktadır” dedi.

Türkiye’de tekstil atıklarının geri dönüşüm oranının Önal Elyaf gibi çevreci firmaların çabalarıyla yüzde 77 oranına ulaştığını ifade eden İlhan Önal, “Her yıl yaklaşık 600 bin ton tekstil atığı geri dönüşüme girerek rejenere elyaf ve iplik olarak ekonomiye geri kazandırılıyor. Bu da her yıl yaklaşık 2 milyon dönüm yani 400 bin futbol sahası büyüklüğündeki arazide üretilen pamuğun ekonomiye geri kazandırılması anlamını taşıyor. Firmamız tekstil atıklarının işlenmesi, rejenere elyaf ve iplik olarak tekrar ekonomiye kazandırılmasında hem ekonomik hem de çevresel anlamda Türkiye’ye önemli bir değer katıyor. Böylece ülkemizin en büyük ‘Tarlasız Pamuk Üreticilerinden’ biri olma başarısını elinde tutuyor” diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim