TKDK-Tarım Kredi Protokolü Çalıştayı Düzenlendi

Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (TKKMB)  Genel Müdürlüğü ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) arasında tarımsal yatırımların desteklenmesi amacıyla imzalanan “IPARD Yatırımları Finansman Protokolü” ele alındı. Protokolün olgunlaştırılması ve vatandaşlara daha faydalı hale getirilmesine yönelik fikir alışverişinde bulunuldu.

Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Uşak İl Koordinatörlüğü binasında düzenlenen TKDK-Tarım Kredi Protokolü Çalıştayı’nda protokolün olgunlaşması ve vatandaşa daha yararlı hale getirilmesi konuşuldu.

Çalıştaya;  TKDK Uşak Koordinatörü Cihan Karahan, Kütahya Koordinatörü İhsan Kaymak, Afyonkarahisar Koordinatör Vekili Zülgari Özdemir, Tarım Kredi Kooperatifleri Kütahya Bölge Müdürü İsmail Hakkı Bücük, Kütahya Bölge Birliği Müdür Yardımcısı Özkan İnci, Uşak Tarım Kredi Kooperatifi Şube Müdürleri ve her şubesinden birer çiftçi katıldı.

Çalıştayda, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (TKKMB)  Genel Müdürlüğü ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) arasında tarımsal yatırımların desteklenmesi amacıyla imzalanan “IPARD Yatırımları Finansman Protokolü” ele alındı. Protokolün olgunlaştırılması ve vatandaşlara daha faydalı hale getirilmesine yönelik fikir alışverişinde bulunuldu.

“SIFIR YA DA DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ İLE YATIRIM”

Çalıştayda konuşan TKDK Uşak İl Koordinatörü Cihan Karahan, “11.05.2015 tarihinde Kurum Başkanımız Sayın Ali Recep NazlıI ile Tarım Kredi Merkez Birliği Genel Müdürü İrfan Güvendi Beylerin imzalamış olduğu protokolün bizden destek almak isteyen kişilerin finansman sorununa önemli ölçüde yardımcı olacağına inanıyorum. Bu protokolün taşrada uygulamasını yapacak olan bizlerin protokolü iyi anlaması ve vatandaşlarımıza faydalarını iyi anlatması açısından bu çalıştayı yapmayı uygun gördük.Bu protokol sayesinde TKDK hibe desteğinden faydalanmak isteyen başvuru sahipleri, Tarım Kredi Kooperetiflerinden Sıfır faizli ya da düşük faizli kredi kullanarak yatırımını gerçekleştirme imkanı bulacaklar. Ayrıca bu protokol kapsamında çiftçilerimiz tarımsal girdi ihtiyaçlarını karşılarken Tarım Kredi Kooperatiflerinden 0-0,7 arasında değişen kredi faiz oranlarından yararlanabileceklerdir. Protokolü detaylı olarak inceliyor ve tüm gerekliliklerini yerine getirmek için çalışmalar yapmak istiyoruz. Bu protokol sadece finansal desteği değil, ortak eğitim faaliyeti gibi çalışmaları da kapsayan çok yönlü bir protokoldür. Eski bir Tarım Kredi Kooperatifi çalışanı olarak yapılan çalışmanın gerek TKDK gerek Tarım Kredi Kooperatifleri ve de gerekse vatandaşlarımız için faydalı olacağına yürekten inanıyorve hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.

“BÖLGE BİRLİĞİ 55 MİLYON TL KREDİ KULLANDIRDI”

Ardından söz alan, TKK Kütahya Bölge Müdürü İsmail Hakkı Bücük, “Ev sahibi olan ve toplantının oluşmasına zemin hazırlayan TKDK ailesine teşekkürlerimi sunarım. Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçiyi tarımsal anlamda destek olan  ve aynı zamanda kredi sağlayan önemli bir kuruluştur. Afyon, Uşak, Bilecik, Eskişehir ve Kütahya’yı kapsayan Bölge Birliğimiz, 2014 yılında 55 milyon 886 bin 085 TL kredi kullandırmıştır. 152 kooperatiften oluşan bölge birliğimizin yıllık kredi kullandırma hacmi 500.milyon TL civarındadır. Önümüzdeki yıllarda bu kapasiteyi daha da arttırarak vatandaşlarımıza daha çok destek olmak istiyoruz. Ortaklarımızla hem kısa vadeli hemde orta vadeli krediler kullandırıyoruz. Bundan sonraki süreçte yapılan bu protokol kapsamında TKDK ile ortak çalışma yapacağız ve TKDK nın desteklerinden faydalanmak isteyenlere indirimli finansman konusunda yardımcı olacağız ve uygun kredi imkânlarımızı değerli çiftçilerimize sunacağız. Bu yönüyle çok önemsiyorum ve hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

“ÇALIŞTAYLA YATIRMALARIN ARTMASINI HEDEFLİYORUZ”

TKDK Kütahya İl Koordinatörü İhsan Kaymak ise “Bu protokolle ilgili çalışmalara başladık. Tarım Kredi Kooperatiflerinin kullandırabileceği kredi üst sınırı sürekli artmıştır ve bu protokolle 10.000.000 TL ye çıkmıştır. Vatandaşlarımıza ön finansman konusunda nefes aldıracak bu değerli çalışma ile destek olduğumuz yatırımların artmasını bekliyoruz. Bundan sonraki süreçte hedefimiz, TKDK ve Tarım Kredi Kooperatifleri olarak yapacağımız ortak çalışmalarla vatandaşa daha çok destek vererek, daha çok kredi kullandırarak yatırım sayısını artırmaktır. Bu çalıştayla,  çiftçilerimizi ve Tarım Kredi Kooperatifi Müdürlerini dinleyerek uygulamanın sağlıklı ve eşgüdümlü yürümesini sağlamayı amaçlamaktayız” dedi.

Motorine indirim geliyor! Uşak, İzmir, Aydın ve Muğla'da mazotun litresi 41,80 seviyesine düşecek Motorine indirim geliyor! Uşak, İzmir, Aydın ve Muğla'da mazotun litresi 41,80 seviyesine düşecek

TKDK Afyonkarahisar Koordinatör Vekili Zülgari Özdemir, “Bize proje başvurusu yapmak isteyen vatandaşların en çok sıkıntı çektikleri konulardan biri finansman sıkıntısıdır. Bu protokol bir nebze bunun önüne geçecektir ve bu açıdan çok kıymetlidir. Tarım Kredi Kooperatifleri bir kredi kuruluşu olmalarının yanında bir kamu kurumudur. Her yerde örgütlenmesi var ve çiftçi dostu bir kurum. Bu da vatandaşa güven telkin eden ayrı bir yönüdür.” dedi.

Açılış Konuşmaların ardından Uşak İl Koordinatörlüğünün, desteklerinin anlatıldığı bir sunumla devam eden çalıştayda, protokolün detayları görüşüldü. Geri ödeme süresinin yatırımdan sonraki yıl başlaması, mücbir sebep durumlarında yapılabilecek iyileştirmeler, kredi kullandırma sürecinin hızlandırılması gibi konular üzerinde çalışıldı.

 

Editör: TE Bilişim