Uşak Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) düzenlenen kahvaltı organizasyonuyla e-tebligat ve yeni nesil yazar kasalar ile ilgili bilgilendirme toplantısı yaptı. 01.01.2016 tarihinde yürürlüğe girecek e-tebligat ve yeni nesil yazar kasalar ile ilgili Uşak SMMMO Başkanı Uğur Albayrak, tarafından bilgilerin verildiği kahvaltılı toplantıya, Uşak Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkanı Sadettin Öztürk ve 23 oda başkanı ile Uşak SMMMO üyeleri katıldı.

Uşak SMMMO Başkanı Uğur Albayrak , 01 Ocak 2016 tarihinde yürürlüğe girecek e-tebligatla ilgili her mükellefin internet üzerinden şifre ve kullanıcı adıyla tebligatlarını görebileceğini belirtti ve bu sorumluluğun mükelleflerin kendisine ait olacağını söyledi. Albayrak, e-tebligatla maliyetlerin düşeceğini belirterek, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren e-tebligat ve yeni nesil yazar kullanmayan işletmelere 1300 TL özel usulsüzlük cezası uygulanacağını vurguladı. Albayrak, okuryazar olmayan mükellefler olduğunu hatırlatarak, e-tebligat uygulamasının ileri bir tarihi ertelenmesini de istedi.

Uşak'tan yoğun katılımın olacağı Afyonkarahisar Tarım Fuarı için asayiş berkemal Uşak'tan yoğun katılımın olacağı Afyonkarahisar Tarım Fuarı için asayiş berkemal

“UŞAK’TA 5 BİN ESNAF YAZAR KASA DEĞİŞTİRECEK”

01.01.2016 tarihinde yürürlüğe girecek e-tebligat ve yeni nesil yazar uygulaması ile Türkiye de 2 milyon yazar kasanın değişimi için en az 2,8 milyar liralık bir harcama gerekli. Uşak’ta ise şu an kadar yaklaşık bin 200 esnaf yeni nesil yazarkasa uygulamasına geçerken,  yılbaşına kadar yaklaşık 5 bin esnafın bu uygulamaya geçmesi gerekiyor. Bu uygulamaya geçerken de yaklaşık 7 milyon TL civarında bir harcama yapılması bekleniyor.

Yeni nesil yazar kasa üreten bir Türk firmasının Uşak SMMMO üyeleri ve esnaf başkanlarına düzenlediği tanıtım kahvaltısında konuşan Oda Başkanı Uğur Albayrak, şunları kaydetti: “Yeni nesil yazarkasa uygulamasına yıllık cirosu 10 milyon TL’yi geçen tüm mükellef ve esnaf geçmek zorundadır. İlerleyen yıllarda yazarkasa kullanan esnaf ve mükelleflerimiz mutlaka geçmek zorundadır. Onun için şimdiden mükelleflerinizi uyarın.”

“OKUMA YAZMA BİLMEYEN MÜKELLEFLERİMİZ VAR”

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından, 1 Ocak 2016’dan itibaren elektronik tebligat uygulamasına geçileceğini belirten Albayrak, “ 27.08.2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 456 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliği ile uygulamaya ilişkin ayrıntılar belirlenmiştir. Mükelleflerin, söz konusu Genel Tebliğ’de yer alan ve uygulamaya ilişkin aşağıda açıklanan gerekli işlemleri yapmaları gerekmektedir. VUK’a göre tebliğ yapılacak kimselere, olağan (taahhütlü posta ve ilanen) tebliğ usulleriyle bağlı kalınmaksızın, elektronik ortamda tebliğ yapılabilir. Tebliği gereken evrak, elektronik tebligat sistemi ile tebliğ edilebileceği gibi diğer tebligat hükümlerine göre de tebliğ edilebilir.

SMMMO olarak bu uygulamanın yeterli alt yapısı olmadığı kanısındayız. Bu uygulama yeniden gözden geçirilmeli, hiç olmazsa bir yıl ertelenerek alt yapısı oluşturulmalıdır. Aksi takdirde büyük kargaşa yaşanabilir. Bizim mükelleflerimiz arasında elektronik posta kullanmasını bilmeyen çok sayıda kişi vardır. Hatta okuma yazma bilmeyenler bile mevcuttur. Onun için bu uygulamanın şimdilik durdurulmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu. Toplantı daha sonra soru cevap şeklinde sürdü.

Editör: TE Bilişim