Uşak Belediyesi, emekliye çayı 1 liradan satacak! Uşak Belediyesi, emekliye çayı 1 liradan satacak!
USAKPORT.COM/ EKO -KULİS///

Uşak ekonomisine önemli katkı sağlayan Kışladağı altın madeni, üretimi belli bir süreliğine askıya aldı. TÜPRAG’ın Ekim ayında alacağı kararla üretimin devam edip etmeyeceği netleşecek.
Avrupa’nın en büyük altın madeni olan ve Kışladağ’da yer alan altın madeninin işletmesini üstlenen TÜPRAG Metal Madencilik A.Ş., uluslararası piyasalarda altın fiyatlarının düşük olmasından dolayı, yaklaşık 400 personelini işten çıkardı ve üretim modelinde değişiklik yapmayı gündemine aldı.
                Türkiye’nin ve dünyanın en büyük maden şirketlerinin başında gelen TÜPRAG Metal Madencilik A.Ş., Uşak’ın Eşme ve Ulubey ilçeleri sınırında yer alan Gümüşkol köyündeki Kışladağı’nda, 2006 yılı itibariyle altın üretimine başladı.
                Yaklaşık 1 milyar dolar gibi bir yatırım yaparak, bölgede altın madenciliği yapmaya başlayan şirket, sadece kendi bünyesinde yaklaşık 700 kişiye iş imkanı sağladı. Taşeronlarla birlikte rakamın bini geçtiği ifade edilirken, her yıl on binlerce kişi madende işe başlamak için kısa özgeçmişlerini kuruma bildirdi.
                2006 yılında altının ons fiyatının yaklaşık 450 dolar seviyesinde olması ve 2013 yılında fiyatlarının yükselmesiyle şirket, yeni yatırım için karar aldı ve bu konuda gerekli bürokratik girişimleri başlattı. Gerekli onaylar 2014 yılının Haziran ayında verilirken, bu tarihten sonra altın fiyatları dalgalı bir seyir izledi ve ilerleme negatif yöne döndü.
                Altın fiyatlarının düşmesiyle, mevcut üretim modelini değiştirme kararı alan TÜPRAG, üretimi belli bir süreliğine durdurma kararı alırken, yeni bir tesis için de çalışmalara başladı.
                Buna göre şimdiye kadar 400’e yakın çalışanla iş akdini fesheden şirkette halen 300’e yakın personel bulunuyor. Taşeron firmalar hesaplandığı bu rakamın 600-700’leri bulduğu ifade ediliyor.
                EKİM’DE YATIRIM KARARI NETLEŞECEK
                Altın madenindeki üretimin devam edip etmeyeceği ise önümüzdeki Ekim ayında netleşecek. Şirket yönetimi, eğer üretime devam kararı alırsa, ek yatırım yaparak, istihdama katkı sağlamayı sürdürecek. Yeni yatırımın hayata geçmesi için resmi kurumlarla gerekli görüşmelerin yapıldığı ve konunun ilerleyen günlerde netlik kazanacağı ifade ediliyor. Yatırıma olumlu karar verilmesi durumunda ise tesisin işler hale gelmesinin 2 yıl süreceği bildiriliyor. TÜPRAG’ın yatırımı durdurma kararı vermesi durumunda ise, üretim yapılan alanın ilk günkü haline getirilip, bırakılacağı bilgisine ulaşıldı.     
 
 
Editör: TE Bilişim