Eski Güneyköyde Hayvan üreticileri bilgilendirildi

Uşak Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü uzmanları Eski Güneyköy de hayvan üreticilerine hayvan bakımı, sağlığı ve verimli süt elde etme teknikleri hakkında bilgiler verdi.

Eskigüney Köyünde İl Müdürü Erkan Kahraman, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ahmet Başaran, Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Halil İbrahim Gürcan ve teknik personelin katılımıyla toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıda, hayvancılık konusunda üreticilere yarı açık sistem önerildi. Hayvan kayıtlarının tutularak verdikleri süte göre yemleme yapılması gerektiği, hayvanların istediği kadar suyu istediği zaman içebilecekleri sistemin sağlanması gerektiği ve bunun da süt veriminde önemli bir faktör olduğu anlatıldı. Hayvancılık işletmelerinde doğumdan itibaren beslenme planlanmalı ve mutlaka kayıt tutulması tavsiyesinde bulunularak, hayvan ve süt üreticilerine şu bilgiler verildi:

BUZAĞILAR SÜT VE MAMA İLE BESLENMELİ

Uşak Milletvekili Ali Karaoba'ya 'yalakalık' tepkisi: Özür dilemeniz lazım! Uşak Milletvekili Ali Karaoba'ya 'yalakalık' tepkisi: Özür dilemeniz lazım!

Yeni doğmuş ve hastalıklara karşı savunmasız olan buzağılarda ilk 20 dakika içerisinde kolostrum (Ağız Sütü) almaları gelişim ve hastalıklardan korunmaları açısından önemlidir. Yeni doğan buzağıların ilk yarım saatte 1 litre, 24 saatte 8 litre ağız sütü içmesinin ve ağız sütünün optimum 5 gün en az ise 3 gün içirilmesinin gerekliliği anlatıldı. Kolostrumu eksik alan hayvanlarda gelişme noksanlığı ve hastalıklara karşı dirençsiz olması sebebiyle buzağı ölümleri görülmektedir. Ağız sütünün sağılarak biberonla 38-39 C derece sıcaklıkta verilebileceği söylendi. Ağız sütünden sonra buzağılar süt ve mamayla beslenmelidir. En iyi yem anne sütü ve kurutulmuş yonca, çayır otlarıdır. Buzağılara ağırlıklarının  onda biri kadar günlük  süt veya mama verilmesi istenir. 2 hafta sonunda granüler buza yemi vermeye başlanabilir.6. haftadan itibaren günde 100- 150 gram yem ile başlayıp yeme alıştırmanın daha verimli olduğundan bahsedildi. 8. Haftadan sonra buzağının sütten kesilerek yemle beslenebileceği söylendi. Sütten kesildiğinde asgari 1 kg. kesif yem verilmelidir. Kurutulmuş çayır otları serbest şekilde hayvanın önünde bulunmalıdır.  3. Aydan itibaren sulu kaba yemler verilmeye başlanır.3. ayda kasaplık veya damızlık olarak yetiştirilmesi kararı verilip bundan sonra beslenme ona göre planlanmalıdır. Damızlık hayvanlar 3-6 ayda günde 5-6 kg kaba yem, 4 kilograma kadar kesif yem rasyonuyla beslenebilir. Rasyondaki enerji miktarı düşük olmalıdır. 6.aydan itibaren buza büyüme yemi 5-6 kg, kaba yem 7-8 kg'a çıkarılmalıdır. Kaba yem rasyonundaki enerjisi yüksek yemler %50'nin üzerine çıkmamalıdır.9. aydan sonra enerjisi düşük proteini yüksek olan kaba yemlerden 10-12 kg, kesif yem 5-6 kg verilmelidir.9. ayda erkek ve dişiler birbirinden ayrılmalıdır. 15. Ayda yerli sperma ile  hayvanlar aşılanmalıdır. Tohumlamadan sonra 4-5 ay enerjisi ve proteini yüksek kaba yem verilebilir. 5. aydan itibaren A,D,E vitaminleri mineral takviyesi olarak verilmelidir. Gebe hayvanın 7. Aydan itibaren hareketleri yavaşlar. Yağlanmanın önüne geçilmesi için enerjisi düşük protein oranı yüksek yemler verilmelidir. Yer müsaitse gebe hayvan ayrı bölmeye alınmalıdır. Doğuma 15-20 gün kala süt yemi hergün 500-600 gram arttırılarak hayvanın kondisyonunun artması ve laktasyon dönemine güçlü girmesi sağlanmalıdır. Doğumdan itibaren hayvanın sütü takip edilmeli ve yemleme ona göre yapılmalıdır.

SÜT SAĞIM VE AHIR HİJYENİNE DİKKAT!

Hayvancılık konusunda önemli bir diğer konuda ahır ve sağım hijyenidir. Ahırlarınızın giriş-çıkış alanlarında mutlaka dezenfektan çukurları olmalıdır. Ahırlarınızda sabit çizme kullanın, yabancı kimselerin ahıra girip çıkmasına izin vermeyin. Ahırlarınızın içini 15 günde bir, en geç ayda bir, dışını da en geç 2 ayda bir dezenfektanla veya kireç ile dezenfekte ediniz. Sağımdan önce sağım makinasının temizliği ve memelerin temizliği yapılmalıdır. Hijyen şartlarına uyarak kaliteli süt üretildiğinde kazançta artacaktır. Ayrıca 2016 yılında çiğ süt desteklemeleri sözleşmeli alım ve soğutulmuş süt şartlarına bağlanmıştır. Alıcı firmalar, üretici örgütleri yada üreticilerle sözleşme yapacak ve sözleşmeleri 7 gün içerisinde İl-İlçe Müdürlüğüne onaylatılacaktır. Konu ile ilgili son süre 15 şubat 2016 tarihidir, üreticilerimiz ve alım yapan firmaların mağdur olmaması için bu hususta gereken iş ve işlemleri bu tarihe kadar yapması gerekmektedir.

KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK ÜLKEMİZ İÇİN ÖNEMLİDİR

Hayvancılık işletmelerinin yem giderlerini azaltması ve hayvanların dengeli beslenmesi açısından yem bitkileri yetiştirilmesinin önemlidir. Üreticilerimizin yem bitkisi olarak yonca, fiğ, yem bezelyesi, lenox ekebileceği ve bu ürünleri eken üreticilerimize ilave olarak yem bitkisi desteklemesi yapılmalıdır. Hayvancılık işletmelerinde girdilerin %70'ini yem giderlerinin oluşturduğu ve yem bitkisi ekilerek bu oranın %20 seviyesine çekilebileceği belirtildi. Ekonomik bir işletme için sağmal hayvan başına 5 dekar yem bitkisi ekilişi olması gerekir.

Ayrıca küçükbaş hayvancılığın ülkemiz için çok önemlidir. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde aşılama programına mutlaka dikkat edilmesi gerekmektedir. Bölgeye uygun çeşitler yetiştirilmesi önerildi. Et için yetiştirilen koyunların senede 2 kuzulama yapabilmesi için doğum yaptıktan sonra kuzu anneden 8-10 gün süt emdikten sonra sütten kesilerek hayvan kuruya çıkarılmalıdır.

SERTİFİKALI TOHUM KULLANIN

Sertifikalı tohumun çimlenme gücünün yüksek olduğu, daha dolgun daneler elde edilmesiyle daha fazla ürün alınır.Bitkilerin kardeşlenme gücünün daha fazla olacaktır.  Ayrıca Bakanlığımızca sertifikalı tohum kullanıldığında buğday ve arpada dekara 8,5 TL destekleme ödemesi yapılmaktadır. Sertifikalı tohum kullanmanın;  yapılan desteklemeler, satılan ürün fiyatı, selektör ve tohum ilaçlama masrafları göz önüne alındığında çiftçimiz için daha ekonomik olacağı ve sertifikalı tohum kullanmakla verimin artacaktır.

İLİMİZDE GEREĞİNDEN FAZLA GÜBRELEME YAPILMAKTADIR

Hububatta iyi protein oranına sahip ürün elde etmek için gübreleme önemlidir.  İlimizde üreticilerimiz, gereğinden fazla gübreleme yapmaktadır.Toprak tahlili yaptırarak gübrelemenin analiz sonuçlarına göre yapmalrı daha fazla verim almalarını sağlar.. Fazla gübrelemenin hem ekonomiye zarar vermekte hem de çevre ve nitrat kirliliğine sebep olmaktadır. İlimizde yoğun olarak yapılan hububat tarımında gübreleme ile ilgili olarak kurak arazi şartlarında yapılan ekim sırasında taban gübresinin(DAP)  16-20 kg/dekar, üst gübrelemenin şubat ayında 10 kg/dekar üre veya amonyum nitrat, başaklanma öncesinde yani nisan ayı başında da 10 kg/dekar amonyum nitrat olacak şekilde 2 defada verilmelidir. Ayrıca başaklanma öncesinde verilecek gübrede yağış durumu göz önünde bulundurularak gerekirse gübrenin sıvı halde yaprak gübresi olarak da verilebilir. Bitki besin iz elementi olan çinko eksikliğinden dolayı bitkilerin gübrelemeden etkin faydalanmadığı bu yüzden de kardeşlenme zamanı en geç yabancı otla mücadele zamanında dekara 50 gr çinko sülfatın  ilaç tankında eritilerek sıvı olarak verilmelidir.”

Editör: TE Bilişim