Özkan Yalım, açıklama yapma gereği duydu! Özkan Yalım, açıklama yapma gereği duydu!
ALİ ARASLI/// Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği(SGDD) ve Mülteci Destek Derneği (MUDEM) tarafından, organize edilen Medya ve Mülteciler Basın Buluşması etkinliklerinin açılışında konuşan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Akarca, Türkiye’nin bir çok Avrupa ülkesi nüfusundan fazla mülteciye ev sahipliği yaptığını söyledi.


Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği(SGDD) ve Mülteci Destek Derneği’nin (MUDEM) ortaklaşa düzenlediği ve 8 hafta boyunca devam edecek olan Medya ve Mülteciler Basın Buluşması etkinlikleri, Ankara’da başladı. Etkinliğin ilk günü kapsamındaki medya buluşmasına; Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Akarca, SGDD Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak,  MUDEM RSC Genel Koordinatörü Safa Karataş, Ege Gazeteciler Federasyonu Başkanı Mehmet Abdioğlu, mültecilerle ilgili yapılan çalışmaları sürdüren uzmanlar ve basın mensupları katıldı.
Etkinliğin ön yargıları kırmak için yapıldığı belirten MUDEM RSC Genel Koordinatörü Safa Karataş, program kapsamında 800 medya mensubuna, Türkiye’deki mültecilerin durumu ve bu kapsamda yapılan faaliyetler hakkında, bilgi verecekleri ve alanda incelemeler yapılacağını kaydetti.  Karataş, mülteciler konusunda kamuoyunda yoğun bir bilgi kirliliği olduğunu ve bunun önüne geçmek için farkındalık oluşturacaklarını söyledi.



SGDD Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak da, Türkiye’de, 3 buçuk milyonun üzerinde mülteci bulunduğunu ve diğer ülkelere göre en fazla potansiyel olduğunu ifade etti. Kavlak, özellikle çocuklara ve kadınlara yönelik sağlık, eğitim, topluma ve istihdama kazandırma ve hayatın diğer alanlarında yaşanan problemlerin çözümünde yoğun bir danışmanlık hizmeti sunduklarını dile getirdi. Kavlak, dünyada saniyede 2 kişinin savaş ve diğer nedenlerden dolayı yerini değiştirdiğini belirterek, “Türkiye, 3 milyon 566 bin Suriyeliyi ağırlamakta ve bunun yanı sıra ülkemizde 400 bine yakın Iraklı, Afganlı, İranlı, Somalili sığınmacı yer almakta. 4 milyon gibi bir nüfusu, bugün Avrupa’daki 22’inci sırada yer alan bir ülke olarak konumlandırabiliriz. Türkiye dünyanın en fazla göçmen ağırlayan ülkesidir ve bu konuda örnek çalışmalar yapmıştır. Bizler basının toplumdaki rolünü biliyoruz ve bu kapsamda basın mensuplarının doğru bilgilendirilmesi için Basın Yayın Enformasyon Kurumu’nun da desteği ile bu tip toplantılar yapacağız” dedi.




Medyada zaman zaman mülteciler ve vatandaş arasında yaşanan sorunlara yönelik haberlerin çıktığını söyleyen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Akarca, olumsuzlukların abartılarak ön plana çıkarılması nedeniyle toplum nezdinde yanlış bir algının oluşabildiğini kaydetti.  “Mülteci ile Türkiyeli ailenin çocuklarının kavga etmesi sonrası babalar da devreye giriyor. Sonrasında mülteciler Türklere saldırdı, mülteci evi basıldı, mülteci evinde uyuşturucu çıktı gibi medyada başlıklar atıyor” diyen Akarca, şöyle devam etti: “Sürekli mülteciler, başlığa çekildiği için insanların mültecilere bakışı değişiyor. Unutmayın kimse evini, çevresini isteyerek terk etmez.  Yerinden yurdundan ayrılmak kolay bir olay mı? İnsan olarak bizden ne farkları var? İşte bunu demek istiyorum”.



Öte yandan Türkiye’deki  Mültecilere Mali Yardım Aracı Bölüm Başkanı, AB Türkiye delegasyonu Emma Clua Vandellos ve İNHCR Türkiye Dış İlişkiler Görevlisi ve sözcüsü Selin Ünal’ın sunumlarıyla devam eden programın ardından, medya mensupları Altındağ Al Farah Çocuk ve Aile Destek Merkezleri ve Mamak Çok Yönlü Destek Merkezi’nde inceleme gezisi yaptı. Burada gazetecilere, kadınlar ve çocuklara yönelik yapılan eğitim, sağlık, kültür ve diğer etkinlikler hakkında konunun uzmanları tarafından birer sunum yapıldı.
 
Editör: TE Bilişim