Çağlar Deniz, “Uşaklı Romanların sorunlarının takipçisiyiz”

Kent Konseyi bünyesinde kurulan Roman Çalışma Grubu Koordinatörü Uşak Üniversitesi Öğretim Görevli Koordinatörü Yard. Doç. Dr. Çağlar Deniz, Uşak’ta yaşayan Roman vatandaşlarının sorunlarının takipçisi olduklarını belirterek çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Bugünün şehrimiz açısından tarihi bir gün olduğunu kaydeden Çağlar Deniz, “Kent Konseyimizin bünyesinde kurduğumuz Roman Çalışma Grubu kentimizde genellikle ‘göçebe olarak bilinen üç ayrı grubun yani Romanlar, Lomlar ve Abdallar’ın çalışma, barınma, eğitim ve sağlık meseleleri üzerine çalışacaktır” dedi.

“BARIŞ KÜLTÜRÜNÜ YEŞERTMEK İSTİYORUZ

Uşak'taki İmam Hatip Mezunları: Hanemize tecavüz edilmiştir! Uşak'taki İmam Hatip Mezunları: Hanemize tecavüz edilmiştir!

Uşak eski Valisi Seddar Yavuz’un girişimleriyle Roman Çalışma Grubunun kurulduğunu belirten Deniz, “Uşak Üniversitesi ve akademisyenlerinden oluşan araştırma ekibimize kent konseyinin kıymetli Başkanı Dr. Zafer Aydın’ın işbirliği ile kurulan Roman Çalışma Grubumuz yerel, ulusal uluslar arası projelerin paydaşı ve ortağı olarak kentimizde kadim zamanlardan beri yer etmiş barış kültürünü önce kentimize, sonra ülkemize, daha sonra da uluslar arası camiaya tanıtmayı amaçlamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin Roman Açılımı ile uyumlu olacak olan inisiyatifimiz kentimizde yaşayan Romanların sosyal dahil edilme süreçlerini ve varsa bu süreçlerde ortaya çıkan aksamları çalışmalarına konu edinecek ve bu konuda hazırladığı raporları belirli periyotlarla kamuoyu ile paylaşacaktır” ifadesini kullandı.

“BİR HUKUK ZAFERİ İLKLER KENTİ UŞAK’TA KAZANILDI”

Selendi Davasının kararının Uşak’ta Romanlar açısından olumlu karara bağlanmasının ilkler kenti Uşak’ta bir ilk olduğunu vurgulayan Deniz, açıklamasına şöyle devam etti: “Selendi davasının Türkiye’deki Roman, Lom, Dom ve Abdal grupları üzerinde yarattığı baskının bir hukuk zaferiyle vatandaşlık bağının perçinlemesine dönüştüğü yer olan Uşak Şehri, Türkiye’de ilk kez bir kent konseyi içerisinde Roman Çalışma Grubu kurulmasını sağlayarak, “İlkler Kenti” olma yolunda yürüdüğünü ispat etmektedir.

Süreç içerisinde Roman, Lom ve Abdal topluluklarının yaşadıkları olumsuzlukların takipçisi olacağımızı ifade ederken, Uşak Kent Müzesi dahilinde Uşak kültürünün önemli bir parçası olan göçebe hayat tarzına dair bir seksiyon açılarak demirci, elekçi, ve abdalların geleneksel hayat tarzlarını belgelenmesi, unutulmaya yüz tutmuş ve sözlü kültürden beslenen göçebe hayat tarzına yazılı ve dijital bir arşiv kazandırılması hedeflerimiz arasında olacaktır. Bu çerçevede valilik, üniversite gibi kurumlarla işbirliği içerisinde olunacaktır.

Çalışma grubumuz Uşak Roman toplumundan üyelerimiz ve Uşak Üniversitesi akademisyenlerinden oluşmaktadır. Çatı kurumumuz olan Uşak Kent Konseyi Başkanımız Dr. Zafer Aydın’a çalışma grubu arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum.”

 

Editör: TE Bilişim