Basın İş kanunu Çalıştayı Düzenleniyor

Uşak Gazeteciler Derneği’nin de üyesi olduğu “Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, 25 Eylül tarihinde düzenlenecek, “Basın İş Kanunu Çalıştayı”nda, 22 bin üyesi bulunan Gazeteciler Konfederasyonu’nun da temsil edileceğini açıkladı.

Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nce 25 Eylül 2014 tarihinde Ankara’da “Basın İş Kanunu Çalıştayı” düzenlediğini kaydeden Kolaylı, “Gazeteciler Konfederasyonu’nun da temsil edileceği çalıştayın içeriği hakkında tüm konfederasyona kayıtlı federasyon ve dernek başkanlarını bilgilendirdim. Başkanlarımdan konu başlıkları ile ilgili görüşlerini paylaşması için gerekli tebligatı yaptım. Eminim, üyelerimizin katkılarıyla ihtiyaca cevap verecek bir Basın İş Kanunu Yasası oluşturulacaktır” yorumunu yaptı.

“TARAFLARIN GÖRÜŞÜ ALINACAK”

Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünün gazetecilerin sorunlarıyla ilgili üç ayrı çalıştay yapacağını duyuran Basından Sorumlu Başbakan Yardımcısı Yalçın  Akdoğan, "Ülkemizde uygulanmakta olan iş mevzuatı gazeteciye özel bir önem veriyor. Yani iş kanununa ek olarak 5953 sayılı Basın Kanunu'nda ilişkilendirilmiş durumda. İki kanunun aslında koruması altında ama bu 1952 yılında çıkan iş kanunu zaman geçmesine rağmen, şartlar değişmesine rağmen, çok boyutlu olarak tartışılmış değil taraflarca. Yani ilgili kanunun sektörün ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalabildiği bir takım sıkıntıların sorunların gündeme geldiğini de görüyoruz. Bu yüzden Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğümüz basın iş kanunun sizlerin ihtiyaçlarının giderilecek şekilde düzenlenmesi için İstanbul, Ankara ve Erzurum'da üç çalıştay düzenleyecek. Sizlerin sektör temsilcilerinin tüm tarafların görüşleri alınarak bir taslak hazırlanacak ve daha sonra Meclis'in gündemine sunulacak" dedi.

“ÇALIŞTAY YAPILIYOR AMA KARTLARIMIZ GEÇMİYOR”

Uşak Gazeteciler Derneği (UGD) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ege Gazeteciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Salih Kılınç da,  çalıştayın, medya sahipleri, çalışanları ve yasa çıkaranların bir araya gelerek yapılmasını demokratik katılımcılık açısından UGD yönetimi olarak önemsediklerini açıkladı.

Ancak, Uşak’ta sarı basın kartı sahibi gazetecilerin toplu taşım araçlarına ücretsiz binme uygulamasına son verilmesini de eleştiren Kılınç, “Hükümet, konfederasyonumuz aracılığı ile ta Uşak’a kadar uzanıp görüşlerimizi sunuyor. Ancak Uşak Belediyesi ve e- kart şirketi, Uşaklı sarı basın sahibi gazetecilerin toplu taşım araçlarına ücretsiz binmelerini engelliyor. Bu uygulama, Uşak’ta basına ne kadar değere verildiğinin bir göstergesidir” şeklinde konuştu..

Uşak Öğretmenevi'nin merkezdeki binası eskisi gibi kullanılmak isteniyor! Uşak Öğretmenevi'nin merkezdeki binası eskisi gibi kullanılmak isteniyor!

Uşak’ta 30 civarında sarı basın kartı sahibi meslektaşı olduğunu kaydeden Kılınç, “Ne yazık ki haber için sahaya inen 10 gazeteci bile yok. Denetim olmayınca, gazetecilikle alakası olmayan birçok meslektaşımız, sarı basın kartı almış. Çalıştayın konu başlıkları arasına kimin gazeteci, kimin gazeteci olmadığını belirleyen kriterler ve hak kazanılan sarı basın kartlarının uygun kullanılmadığı takdirde iptal edilmesini öneren maddelerin konmasını talep edeceğiz” ifadesini kullandı.

Kılınç, “Uşak’ta resmi ilan alan günlük gazetelerin daha sıkı şekilde denetlenmesinin, yereldeki sıkıntıların azalmasında büyük rol oynayacağına da” değindi.

 

BASIN İŞ KANUNU ÇALIŞTAYI GÜNDEMİ

 

I. OTURUM:

1) Gazeteci kimdir? (Gazete, haber ajansı, radyo-tv, internet medyası gazetecisi)

2) Gazeteci basın dışında başka bir işte çalışabilir mi?

3) TRT’de veya kamu kurumlarının medya kuruluşlarında çalışanlar gazeteci sayılır mı?

II. OTURUM:

4) Gazeteciler için ayrı bir Basın İş Kanunu mu düzenlenmeli, yoksa gazetecilerle ilgili hükümler İş Kanunu’na mı eklenmeli?

5) Basın iş sözleşmesinin yapılması ve ispatı sorunu nasıl aşılmalıdır?

6) Basın kartı kimlere verilmelidir?

III. OTURUM:

7) Gazetecinin ücreti?

8) Ücretin ödenmesinde gecikme, askerlik ve gebelikte ücret?

9) Stajyerlik, deneme süresi, terfi sistemi?

IV. OTURUM:

10) Gazetecinin kıdem tazminatı sorunu?

11) Çalışma süresinin saptanması sorunu?

12) Fazla çalışma, izin ve dinlenme süreleri sorunu?

Editör: TE Bilişim