12 temmuz 2020 tarihinden itibaren Ermenistan Silahlı Kuvvetleri Azerbaycan’ın Tovuz ve Ağdam bölgelerine top atışları gerçekleştirerek saldırılar düzenledi.

Azerbaycan Diaspora Gençleri (ADG) Uşak il Koordinatörü Ramin Seyidov, Azerbaycan sınırında oluşan olaylardan ötürü Ermenistan’ı sert şekilde kınadı. Seyidov, Uşak’ta yaşayan ve öğrenim gören bütün Azerbaycan vatandaşları,Ermenistan’ın gerçekleştirdiği terör eylemlerinden ötürü Azerbaycan devletinin olası savaş durumunda seferberlik ilan ettiği takdirde herkesin Azerbaycan’a geri dönerek Azerbaycan ordusuna katılacaklarını söyledi.

Ayrıca ADG koordinatörü Ramin Seyidov, Ermenistan’ın Azerbaycan’a karşı yaptığı terör eylemlerinin ilk defa olmadığını belirterek geçmiş tarihi hatırlatdı ve şöyle dedi:

‘Geçtiğimiz son yüz yıla baktığımız zaman Ermenistan Azerbaycan’a karşı çeşitli terör eylemleri, katliamlar ve soykırımlar gerçekleştirmiştir. Azerbaycan ve Sovyet ve Osmanlı arşivlerinde bunun ispatı mevcuttur.1918  yılı 31 mart tarihinde Ermenilerin Bakü’de ve çevresinde bulunan illerde yaptığı soykırım, 1992 yılında Hocalı kasabasında yaptıkları soykırım, Sumgait olaylarında yaptıkları terör eylemleri ve ismini söylemediğim birçok olaylar Ermenistan’ın işgalci, şovinist, terörist bir devlet olduğunun kanıtıdır. Hatta Osmanlı zamanında Iğdır, Erzurum ve Kars’ta da çeşitli terör eylemleri gerçekleştirmişler.

Bakın 1988 yılında Azerbaycan’ın Sumgait ilinde çeşitli provakasyonlar yaparak kendi milletlerine mensup olanlara suikastlar düzenleyerek katl ettiler. Bunun üzerine suçu Azerbaycan devletinin üzerine yıkarak Azerbaycan’ı katliamcı devlet olarak dünyaya sunmak istiyorlardı. Çünkü Dağlık Karabağ bölgesini işgal etmek için önceden şartlar oluşturmak ve Azerbaycan topraklarına sahip çıkmak arzusundaydılar. Başlangıçta başarılı oldular ancak daha sonradan yaptıkları çirkin planlar ortaya çıkınca vahşi tavırlar sergileyerek Dağlık Karabağa saldırılar düzenleyip 1992-1994 yıllarında işgal ettiler. Bu milletin Azerbaycan’a karşı yaptığı daha yüzlerle terör olayları var. Sumgait olayları ise Sovyet arşivlerinde Ermenilerin Azerbaycan’da kasten terör eylemlerini kendi lehlerine karşı yaptıkları mahkemece ispat edilmiştir.

Uşak'taki eski Başkan: Borç bu kadar değil, baksınlar yanlış varsa kendimi hapse attırırım Uşak'taki eski Başkan: Borç bu kadar değil, baksınlar yanlış varsa kendimi hapse attırırım

Dağlık Karabağ olaylarını Birleşmiş Milletler Teşkilatı (BMT) Güvenlik Konseyi tarafından 822, 853, 874 ve 884 sayılı kararnamesinde Ermenistan’ın işgalci bir devlet olduğunu ve Dağlık Karabağ bölgesinin Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü olarak kabul edildiği de görülüyor. Bunlara rağmen Ermenistan işgalci siyasetini yürütmeye devam ediyor.

Bütün saydığım olaylara rağmen Azerbaycan devleti uluslararası hukuku rehber alarak Ermenistan’a bir şans daha vererek Dağlık Karabağ bölgesinden kendi istekleriyle çıkmasını talep ediyor. Ermenistan ise bu taleplere karşı yaptığı hamlelerle işgalci olduklarını ve savaş istediklerini belirtiyor. Azerbaycan devleti ise hiçbir zaman savaştan kaçmadı kaçmayacak da. Tarihin bütün satırlarında Azerbaycan halkı düşmana karşı hep mücadele vermiş ve hiçbir düşmana boyun eğmemiştir ve eğmeyecekte. Ancak Azerbaycan devleti göçlü bir devlet olduğu ve dünyaya açık, barışa açık, global dünyada kendine yer edinen ün kazanan bir olduğu için olayların savaşla değil barışla çözümünden yana. Ancak Ermenistan ve ermeni lobisi terörist, işgalci olduklarını her daim dünyaya yaptıkları eylemlerle ispat ediyorlar. Son çare Ermenistanla savaşa girmek ve onları darmaduman etmektir. Çünkü onlar şuana kadar yapılan talepleri geri çevirdiler ve artık hiçbir şansları yok. Ya defolup Azerbaycan topraklarını terk edecekler ya da geberip gidecekler’ diye belirten Ramin Seyidov olası savaş durumunda Azerbaycana giderek Azerbaycan ordusuna katılıp Ermenilerle savaşa hazır olduğunu ve işgal altında kalan toprakları düşmandan geri almaya hazır olduğunu ve kendisiyle birlikte Uşak’ta öğrenim gören Azerbaycanlı öğrencilerin de aynı düşüncede olduğunu belirtti.

Daha sora ADG koordinatörü Ramin Seyidov,Türkiyenin her daim Azerbaycan’ın yanında olduğunu ve bir millet iki devlet anlayışını da hatırlatarak Türkiyeye teşekkür etti. Ne mutlu biz Azerbaycanlılara ki Türkiye gibi kardeşimiz var diye ifadeler kullandı.

Sonda sözlerine ilaveler ederek bütün dünyayın Covid-19 ile mücadele ettiği ve bütün devletlerin bir birine yardım eli uzattığı bir zamanda Ermenistan’ın Azerbaycana karşı yaptığı saldırıların hiçbir hukuk açısından kabul edilmediğini ve insanlık suçu olarak değerlendirildiğini, ve affedilmez bir davranış olduğunuü, Ermenistan’ın muhakkak cezalandırılacağını söyleyerek Azerbaycanlı şehitlere Ulu Tanrıdan rahmet,yakınlarına ise sabr diledi.

Editör: TE Bilişim