Halit Ziya Kampusu için yıkım kararı alındı

Uşak-Denizli Karayolu üzerinde bulunan Uşak Üniversitesi Halit Ziya Kampusu hakkında İl Genel Meclisi yıkım kararı aldı. Burada bulunan binalar için depreme dayanıklı olmadığı yönünde teknik rapor bulunduğu açıklandı.

Uşak İl Genel Meclisi Temmuz ayı 3. Oturumu yapıldı. Toplantıda 8 gündem maddesi tespit edilmişken, Uşak İl Genel Meclisi’nde grubu bulunan 3 partinin grup başkan vekilleri imzalı ek bir gündem maddesi önerdi.

AK Parti Grup Başkan Vekili Hüseyin Gürpınar, CHP Grup Başkan Vekili Nadi Sancar ve MHP Grup Başkan Vekili İbrahim Cevher tarafından ortaklaşa verilen ek gündem maddesinde: Mülkiyeti İl Özel İdaresine ait Fevzi Çakmak Mahallesinde bulunan Halit Ziya kampusunda depreme dayanıksız binaların derhal yıkılması” talebi yer aldı.

Oy birliği ile gündeme alınan ek madde hakkında bilgi veren İmar ve Kentsel İyileştirme Müdür vekili Ali Rıza Seren, “Burada mülkiyeti İl Özel İdaremize ait 13 bin metrekare bir alan bulunmaktadır. Yıllar önce burası üniversite eğitim alanı olarak planda işlenmiş ve kullanım hakkı Uşak Üniversitesi’ne devredilmiştir.  İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından yapılan depreme dayanıklılık testlerinde, A ve B Bloklarını depreme dayanıksız olduğu ve derhal yıkılması gerektiği görüşüne yer verilmiştir. Ancak burada, hakkında inceleme yapılmayan bir yemekhane ve idari bina vardır. Bildiğiniz gibi imar planında bu alan üniversite tesisi olarak işlendiğinden başka bir şey yapılamaz. Buraya geniş kapsamlı bir öğrenci yurdu ya da benzeri bir şey yapabiliriz. Bunu yapabilmek için de idari bina ve yemekhane binalarının da yıkılması, yıkım için de İl Genel Meclisi kararı gerekmektedir” şeklinde bilgi verdi.

Üç partinin grup başkan vekilleri de Halit Ziya Kampusu içerisinde bulunan A ve B bloklarının derhal yıkılması, yemekhane ve idari binalarının da depreme dayanıklılık testi yapılarak, çürük çıktığı takdirde yıkılması” görüşünde fikir birliğine vardılar. İl Genel Meclisi oy birliği ile yıkım kararını kabul etti.

“HALİT ZİYA KAMPUSU KİMSEYE YAR OLMADI”

Atatürk Mahallesi Denizli-Uşak Kara yolu üzerinde bulunan Halit Ziya Kampusunun yapımına 1992 yılında karar verilir. Bu kampusun ilk konuğu o zamanki adı Anadolu Öğretmen Lisesi olan Şehit Abdülkadir Kılavuz Öğretmen Lisesi oldu. Bu okul için Şeker fabrikası karşısında yeni bina yapılır ve oraya taşınır.

O yıllarda Afyon Kocatepe Üniversitesi Uşak’ta Eğitim Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi kurmaya karar verir. Yer olmadığı için Bölme İlk Okulunda adı geçen fakülteler eğitİme başladı. 1997 yılı başında Halit Ziya Kampusu tamamlanınca, fakülte ve yüksek okullar 2002 yılına kadar burada eğitime devam etti. Bu tarihten sonra, Karaağaç Çamlığına yapılan Bir Eylül kampusu faaliyete geçince, Halit Ziya Kampusunda iki Meslek Yüksek Okulu kaldı. 2003 yılından sonra tamamen boşalan okul, serseri ve tinercilerin yatağı oldu.

Orta Doğuda esen savaş rüzgârları sonrası, Türkiye’ye kaçan, Suriye, Irak, İran ve Afganistan uyruklu yaklaşık 500 kişi su bulunmayan ve her an yıkılması söz konusu binalarda kalmaya başladı. Geçtiğimiz ay boşaltılan binaların Ramazan ayından sonra yıkımına başlanması bekleniyor.

Uşak'ın en değerli yeri olarak görülen Bölme ve Elmacık'ta arsası olanlar yandı! Beş para etmiyor! Uşak'ın en değerli yeri olarak görülen Bölme ve Elmacık'ta arsası olanlar yandı! Beş para etmiyor!

1992 yılında okul olarak hizmet vermeye başlayan Halit Ziya Kampusu ilginç bir şekilde içinde hiç kimseyi uzun süre barındırmadı. Kampus binasının yıkılmasının ardından, buraya üniversite öğrenci yurdu yapılması planlanıyor.

Editör: TE Bilişim