Hocalar köyünde tarla faresi toplu tarama mücadelesi yapıldı

Uşak Merkeze bağlı Hocalar köyünde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından toplu ve tarama şeklinde tarla faresiyle mücadelesi yapıldı.

Yapılan mücadele hakkında bilgi veren İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Kahraman, Hocalar köyünde tarla faresi mücadelesi yapıldığını söyledi. Tarla faresi mücadelesinde başarıya ulaşabilmek için ‘Toplu ve tarama mücadele’ tabir edilen yöntem uygulandığını anlatan Kahraman, sözlerine şöyle devam etti.

“Tarla fareleri uygun şartlar oluştuğunda hızla üreyerek yoğunluğu artan ve ekili alanlarda ürün kaybının yüksek olmasına neden olan zararlılardır. İlimizde de bu üretim sezonunda gerek çiftçilerimizden gelen şikayetler gerekse teknik elemanlarımızca yapılan sürveyler sonucu yoğunluğunun kimyasal mücadele gerektirecek düzeye eriştiği görülmüştür.

Uşak'taki İmam Hatip Mezunları: Hanemize tecavüz edilmiştir! Uşak'taki İmam Hatip Mezunları: Hanemize tecavüz edilmiştir!

 Zehirli Yem kullanılarak yapılan kimyasal mücadelede en uygun zaman tarla faresinin taze yem bulma imkanının az olduğu sonbahar ve erken ilkbahar ayları arasında kalan zamandır. Bu yılki iklim şartları nedeniyle henüz gelişme göstermeyen hububat tarlalarında gecikmeden mücadeleye başlanmasının önemi büyüktür. Tarla fareleri ile mücadelede etkili yöntem bireysel olarak yapılan mücadeleden çok tüm çiftçilerin aynı zamanda yaptığı toplu tarama şeklindeki mücadeledir. Bu amaçla İl Müdürlüğümüz Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi teknik elemanlarınca bu yıl içerisinde 7 köyümüzde 151 çiftçimizle tarla faresi ile ilgi eğitim çalışması, 4 köyümüzde de çiftçilerimizin katılımı ile toplu tarama mücadelesi yapılmıştır.”

“TARLA FARELERİ BESLENDİĞİ ALANDA ÜÇ ÇEŞİT DELİK AÇAR”

Hocalar Köy Muhtarı Yaşar Çelebi ise, tarla farelerinin beslendiği ortamda üç delik açtığını söyleyerek, hava şartlarının uygun olması halinde mücadelenin önümüzdeki 2 gün devam edeceğini ve sonbahar mücadelesinin bu şekilde tamamlanacağını, bu yüzden tüm üreticilerin İl Müdürlüğümüz tarafından yapılan bilgilendirme ve uygulama çalışması doğrultusunda gerekli sağlık tedbirlerini alarak 2 gün boyunca mücadeleye eksiksiz katılmalarının önemli olduğunu vurguladı. Çelebi, "Tarla fareleri beslendiği alanda üç çeşit delik açar. Bunlar, beslenme deliği, toprak çıkarma deliği ve dışkılama deliğidir. Bu delikleri kolayca tespit edebiliriz. Çünkü toprak çıkarma deliklerinde toprak birikintileri, dışkılama deliğinde fare dışkıları, beslenme deliğinde ise yiyecek kalıntıları vardır. Mücadelede zehirli yemler sadece beslenme deliğine bırakılmalıdır. Tarla Faresinin zararlı olduğu bitkiler ve zarar şekli tüm tarla, bahçe ve çayır-mera bitkileri, özellikle buğday, arpa, yulaf, Mısır, yonca ile sebze ve meyvelerde zarar yapmaktadırlar. Ayrıca özellikle genç orman ağaçları başlıca konukçularıdır. Kültür bitkileri ile çayır-mera bitkilerinin yeşil aksam, tohum ve meyvelerini, ayrıca yiyecek bulamadığı durumlarda, meyvelik ve ormanlarda fidanların gövdelerini (özellikle kök boğazı) yemek, kemirmek, kesmek ve kirletmek suretiyle zarar yaparlar. Beslendikleri alandaki besin tükendiğinde başka alanlara da geçerek zararlarına devam ederler. Sıcak aylarda yeşil, serin aylarda kuru yemi fazla yerler. Ergin bir tarla faresi günde ortalama 15-17 gram yeşil,10-13 gram kuru yem yer. Fare deliklerini su ile doldurmak ve kıştan çıkarken üreme dönemi yeni başlayacağı dönemde kapanlarla mekanik mücadele yapılması farenin buradan ekili tarlaya ulaşmasını ve zarar oluşturmasını büyük ölçüde engelleyecektir. Kimyasal mücadele, iklim uygun olduğu sürece her zaman yapılabilir. Ancak en uygunu ve etkili olanı, kıştan çıktıkları ve en zayıf oldukları ilkbahar ile kışa girişte sonbahardır” dedi.

 

 

Editör: TE Bilişim