AVM ve marketlerde, eğitimsiz elamanların kasaplık gibi dikkat isteyen işlerde çalıştırılması ve fazla mesai yapmaları kazaları kaçınılmaz kılıyor.

Uşak’ta 21 yaşında genç bir kızın markette elini kıyma makinesine kaptırması, kasap reyonlarında eğitimli elaman çalıştırılıp çalıştırılmadığını gündeme getirdi. Uşak kasaplığın tehlikeli bir iş olduğunu, AVM ve marketlerde kasaplık eğitimi almış personelin çalıştırılması gerektiğini vurguladı.

‘KASAP OLMAK İÇİN EN AZ 3 YIL ÇIRAKLIK YAPMAK GEREKİR’

Uşak’ta faaliyet gösteren yerel bir market zincirinde kasiyerlik yapan genç bir kızın, kıyma makinesine kaptırdığı sağ elini kaybetmesi, AVM ve marketlerde kasaplık reyonunda çalışanlarının gerekli eğitim alıp almadığını gündeme getirdi.

Yaklaşık 20 yıl önce 45 civarında olan ilimizdeki kasap sayısı bugün 25-26 civarında. AVM ve marketlerde açılan et reyonları, mahalle kasabına göre cazip olmamasına rağmen, her şeyi buralardan temin etme alışkanlığı yüzünden kasaplık mesleğine talebi azaltmış.

Uşak’ta 1941 yılından bu yana üç kuşaktır kasaplık yapan Osman Efe (53) yaptığı özel açıklamada, kasaplık mesleğini eğitim almış çalışanların yapması gerektiğine vurgu yaptı.

Kıyma çekerken elini makineye sıkıştırarak sakat kalan genç kıza geçmiş olsun dileklerini ileten ve acil şifalar dileyen Osman Efe, “Bir kasabın yetişmesi ve resmi olarak kasap unvanı alabilmesi için önce, usta öğretici belgesi olan bir kasabın yanında en az 3-5 yıl çalışıp bonservis alması gerekir. BU bonservisi aldıktan sonra da iş eğitim merkezlerinde verilen mesleki kurslara devam etmesi ve sınavlarda başarılı olduktan sonra da çırak, kalfa ve usta belgelerine sahip olmalıdır. Bu evrelerden geçmeyen bir çalışanın eline bıçak alması ve kıyma makinesi çalıştırması, iş kazalarını kaçınılmaz hale getirmektedir” dedi.

‘BAŞKA BİR ÇALIŞAN KASAP REYONUNA GEÇMEMELİ’

AVM ve marketlerin et reyonlarında çalışanların bu evrelerden geçtikten sonra iş başı yapması gerektiğini kaydeden Efe, “Bu talihsiz olayı yaşayan kızımızın sanırım, et ve et ürünleri işleme konusunda hiçbir eğitimi yoktur. Çünkü kıyma makinelerine el sokulmaz. Eti bu iş için yapılmış özel tokmaklarla makine içerisine itilir. Kızımız, sanırım kıyma makinesini daha önce hiç kullanmamış. Şimdiki kıyma makinelerinin hazneleri derin ve el sıkıştıracak helezonları aşağıdadır. Ama yine de her zaman eti tokmakla itmek gerekir. Marketlerde ve AVM’lerde bu işin eğitimini almış çalışanlar yoksa ya da mesaisi bitiği için işyerinden ayrılmışsa, başka bir reyon çalışanın müşteri istese dahi, “Ben size et veremem” diyerek kasap bölümüne geçmemsi gerekirdi. Bilgi olmayan ve bir de uzun süre mesai yapmış bir çalışanın dikkatini toplaması mümkün değildir. O vakit de bu üzücü kazalar kaçınılmaz olur” değerlendirmesinde bulundu.

‘FELAKET YAŞANDIKTAN SONRA DENETİM YAPILIYOR’

Uşak OSB’nin 3’üncü genişleme sahasındaki yapılaşma sürüyor Uşak OSB’nin 3’üncü genişleme sahasındaki yapılaşma sürüyor

Kısaca kasaplık olarak tabir edilen et ve et işleme ürünleri işlerinde çalışanlarının yeterlilik belgesi olup olmadığını denetlemelerinde de aksaklık olduğunu kaydeden kasap Osman Efe, “yasa koyucu denetleme görevini belediyelere ve Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüklerine vermiştir. Ne yazık ki, ülkemizde denetimler, depremlerde olduğu gibi felaketler ve facialar yaşandıktan sonra yapılmaktadır. Mesleğimizde denetimler, kazalar yaşandıktan sonra değil, kazalar yaşanmadan önlem alarak yapılmalıdır” şeklinde görüş bildirdi.

KASİYER KIZ KASAP REYONUNA GEÇTİ

Yerel bir süpermarket zincirinde gerçekleşen olay, geçen hafta meydana geldi. Gece geç saatlere kadar müşterilerine hizmet veren marketin kasabı, akşam saat 21.00 sıralarında, ayrıldı ve bir süre sonra gelen bir müşteri kıyma almak istedi. Hazırda kıyma kalmadığı için kasiyerlik yapan G.E.S. isimli genç kız, müşteriye yardımcı olmak için makinenin başına geçti. Kıyma çekmek isterken sağ elini makineye kaptıran G.E.S.’nin sağ eli tamamen koptu. Makineyi kapatan müşteri, talihsiz genç kızın kolunu son anda kurtarırken, kan içinde kalan G.E.S., Uşak Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. G.E.S. tedavi altına alınırken, yetkililer, olayla ilgili soruşturma başlattı.  SALİH KILINÇ- ÖZEL HABER

Editör: TE Bilişim