Uşak’ın ‘Göbeklitepe’si Banaz’da bulundu

Uşak Banaz ilçesinde bulunan yaklaşık 320 bin yıllık yerleşim alanı Urfa Göbeklitepe’ye rakip çıktı. Bilim insanları burasının dünyanın en büyük açık hava sit alanı olabileceğini ileri sürdü.

Uşak Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Selahattin Polat tarafından yapılan araştırma Banaz ilçesinde yaptığı araştırma, Uşak’ta ilk yerleşim alanın günümüzden 320 bin yıl öncesi Banaz ilçesinde olduğunu ortaya çıkardı.

UŞAK TARİHİ 320 BİN YIL GERİYE GİTTİ

Uluslar arası Uşak Arkeoloji Çalıştayı yapıldı. Çalıştayda en heyecan verici araştırma, Uşak Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Selahattin Polat’ın Banaz İlçesi Sürmecik kaplıcalarını olduğu yerde günümüzden 320 bin yıl önce bir yerleşim alanı olduğunu ortaya çıkarması oldu.

Polat ve ekibinin Banaz Sürmecik kaplıcalarında yaptığı çalışmada bulunan “Paleotik Çağ Yontmataş  buluntuları, şimdiye kadar Ege Bölgesinde saptanan en zengin paleotik Çağ buluntu topluğunu oluşturuyor. Aletlerin tipi ve özellikleri orta Paleolitik dönem moustören kültürü işaret etmekte. Bu bulgular, Uşak ve yöresinde yüz binlerce yıl boyunca insanların kesintisiz bir şekilde yaşadığını da ortaya koyuyor.

Moustören kültürün tüm evrelerinin bira arada bulunduğu çok karakteristik ve çok zengin yontmataş materyal ile sergilendiği bu büyüklükte hiç açık hava sit kenti şu an kadar bilinmemekteydi.

Selahattin Polat ve ekibinin bu yerleşim alanında bulduğu tarih öncesi bir at dişi  de araştırmanın derinleştiğinde, bölgede, arslan, kaplan, mamut ve fil gibi hayvan fosillerine rastlanabileceğinin göstergesi olarak yorumlandı.

Çalışataya katılan bilim insanları bölgede derhal bir kurtarma çalışması başlatılması gerektiğinde fikir birliğine vardılar. Çünkü çağlar öncesi bu yerleşim alanının üzerinde mermer arayan şirket, bilmeden oldukça bir tahribat yapmıştı. Burada yapılacak çalışmalar, şu ana kadar yerleşim alanı olarak 7 bin yıllık bir mazisi olan Uşak’ın tarihini çok ötelere çekebileceği vurgulandı.

Çalıştaya katılan Uşak Valisi Ahmet Okur da, “Sürmecik Yerleşim Alanı” nın Uşak’ın tarihini çok eskilere çekmesi bakımından ve dünyanın en büyük açık hava sit alanı olması itibarıyla dünyanın her tarafından bilim insanı ve turist çekebileceğini vurgulayarak, burada yapılacak kurtarma çalışmasına her türlü desteği vereceğini açıkladı.

UŞAK ARKEOLOJİSİ İRDELENDİ

İlk Oturumun Başkanlığını Uşak Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Rainer M. Czıchopn yaptı. Bu bölümde Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Harun Taşkıran, “Ege Prehidtoryasında Uşak”, Uşak Arkeolji Müzesi Müdür Vekili Şerif Söyler, “Uşak Aybey Nekropolü Kurtarma kazısı”, Almanya Heidelberg Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Peter Lampe, Montanism in the Vicinity of Uşak” ve Uşak Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Sedat Bayrakal , “Uşak’ta Mezar taşları ile ilgili bilgiler verdi.

Uşak Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Sedat Bayrakal yönetimindeki ikinci oturumda;  Uşak Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Birol Can, “Blaundus Antik Kenti”ni,

Uşak Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç.Dr. Münteha Dinç, “Uşak Yüzey Araştırmaları Işığında Akmonia Antik Kenti”ni, Uşak Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Emre Taşdemir, “Güney Frigya da Bir Antik Kent; Sabeste”yi, Uşak Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Melike Zeren Hasdağlı, “Güre Tümülüslerinin Önemi ve Geleceği” konularında izleyicilere bilgi verdiler.

Uşak Belediyesi’nden çıkarılan personeller: Evrakları okumadan imzalamamız isteniyor! Uşak Belediyesi’nden çıkarılan personeller: Evrakları okumadan imzalamamız isteniyor!

Üçüncü ve son oturumun Başkanlığını, Uşak Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Birol Can yaptı. Bu bölümde  Uşak Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Selahattin Polat, “Banaz Sürmecik Termal Kaynakları, travertenleri ve Arkeolojik Önemi”, Konya Selçuk Üniversitesi Edebiyet Fakültesi Öğretim Görevlisi Preof. Dr. Özdemir Koçak, “Sivaslı Yüzey Araştırmaları” Ordu Üniversitesi Den ve Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Harun Oy, “Uşak İli 3. Tunç çağı Sonun kadar alt Veriler”, Uşak Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Rainer M. Czıchopn, “Hititlerin batı Sınırı ve Uşak”, Uşak Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Yılmaz, “Demir Çağında Uşak” konusunda katılımcıları bilgilendirdiler.

Çalıştaya; Uşak Valisi Ahmet Okur, Uşak Belediye Başkan Yardımcısı Erol Korkmaz, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik,Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kuvvet, bilim insanları ve öğrenciler katıldı.

Editör: TE Bilişim