Uşak’ta et fiyatlarında değişen bir şey yok

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Kıyma fiyatının 32, kuşbaşı et fiyatının ise 34 TL'den satılacağını açıkladı. Uşak’ta üç kuşaktır kasaplık yapan Osman Efe, bakanın açıklamasının, Uşak’ta et fiyatlarını değiştirmediğini, zaten açıklanan fiyattan kıyma ve kuşbaşı satıldığını söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, kıyma fiyatının 32 TL, kuşbaşı fiyatının ise 34 TL olacağını açıkladı. Çelik, sektör temsilcileriyle yaptığı görüşmede et konusunda alınacak ekonomik ve güvenlik önlemlerinin de konuşulduğunu söyledi. Uşaklı kasaplar ise, bakanın kıyma ve kuşbaşı et kilosunda tavan fiyat açıklamasını, kendilerini ve et tüketicisini etkilemediğini belitti.

“BAKAN’IN AÇIKLAMASI BÜYÜKŞEHİRLERDEKİ KASAPLARI ETKİLEYEBİLİR”

Et sektörü temsilcileriyle bir araya gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in toplantının ardından yaptığı basın açıklamasında; kıymanın kilosunu 32 TL, kuşbaşı etin kilosunun ise 34 TL olacağını duyurması üzerine Uşaklı kasaplarla görüştük.

Kasaplık mesleğini dede ve babadan miras olarak sürdüren Osman Efe (53) Bakan Çelik’in kıyma ve kuşbaşı etin kilosunda tavan uygulaması açıklamasının Uşak’taki kasap ve et tüketimini etkilemeyeceğini savundu.

Efe, “Bakan Çelik, Kuşbaşı etin kilosunu 34, kıymanın ise 32 TL tavan fiyat belirledi. Uşak’ta biz kasaplar zaten kıyma ve kuşbaşı eti bu fiyatlardan satıyoruz. Uşak merkezde 15 kasabız. Ancak büyük şehirlerde bakanın belirlediği fiyatlar oralardaki meslektaşlarımızı kurtarmaz. Çünkü onlar, daha çok kira ödüyor, daha çok elaman çalıştırıyor. Daha çok enerji sarf ediyor. Kıymayı 32 TL den satarlarsa zarar eder” şeklinde konuştu.

Kasap Efe, “Diğer et türleri; pirzola 40 TL, Bonfile 50-55 TL den satılmakta. Bu tür et türleri ihtiyaca tabi görülmediği ve lükse girdiği için farklı fiyatlardan satılmaktadır” dedi.

Et sürümünün ülke genelinde az olmasının et fiyatlarını artırdığını kaydeden Osman Efe, et ithalatı ile ilgili tartışmalara anlam vermediğini, etin zaten şimdi de ital edildiğini öne sürdü.

EN BÜYÜK SIKINTILARI MEZBAHA OLMAYIŞI

Uşak’ta kesimlik hayvan temini konusunda sıkıntı olmadığını belirten Efe, “En büyük sıkıntımız, Uşak’ta mezbaha olmayışıdır. Uşak’ta Çarıkköy, Ulubey ve Sivaslı ilçelerinde mezbaha bulunmakta, burada kesimi yapılan hayvanlarımız, en erken bir gün sonra gelmektedir. Mezbahanın az oluşu kesim fiyatlarında tekel oluşmasına neden olmakta, bu da et fiyatlarını artırmaktadır” şeklinde yakındı.

Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan’ın seçim vaatleri arasında modern bir mezbaha sözü olduğunu hatırlatan Efe, “Sayın Başkanımızdan bu sözünü bir an önce yerine getirmesini bekliyoruz. Uşak’a acilen modern bir mezbaha gerekmektedir” dedi.

BİLİM İNSANLARI “YİYİN” DİYOR BAKANLIK YASAKLIYOR

Kasaplar olarak en büyük sıkıntılarının ısıl işlem görmüş sucuk, pastırma gibi ürünlerin satılışında yaşadıklarını kaydeden Osman Efe, “Prof. Dr. Canan Karatay, Prof. Dr. Yavuz Dizdar sağlık için sucuk ve pastırma gibi kasaplar tarafından üretilmiş, kasap köfte ve sucukları ürünlerini öneriyor. Oysa devlet bu ürünleri satmamızı ve üretmemizi yasakladı. Geçen yıl, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinden fermente sucuk üretimi için etiket ve gerekli izinleri aldık. Sonara bakanlık 1 Temmuz tarihi itibarıyla Kaspalık köfte ve sucuk satışını yasakladı. Bilim insanları kasaplarda üretilen fermente ürünleri “yiyin’ diyor. Devlet, ‘satmayın’ diyor.

Uşak Öğretmenevi'nin merkezdeki binası eskisi gibi kullanılmak isteniyor! Uşak Öğretmenevi'nin merkezdeki binası eskisi gibi kullanılmak isteniyor!

Biz, ülkemize hizmet eden 25 bin kasap yerine, fermente et ürünlerini paketleyen 7-8 dev firmalar kayrılıyor” şeklinde yakındı.

Editör: TE Bilişim