Kışladağ'da faaliyet gösteren altın madeni ile ilgili şok bir iddia ortaya atıldı. Evrensel Gazetesi'nin haberine göre bölgedeki hayvan ölümleri arttı. Haberde, koyu, keçi ve diğer küçükbaş hayvanların bağıra bağıra öldüğü ve ölümlerin temel sebebinin altın üretiminde kullanılan siyanür olduğu öne sürüldü. Özer Akdemir'in imzasıyla yayınlanan haberde, şu ifadelere yer verildi: 


"Uşak’a bağlı Eşme ve Ulubey ilçeleri arasında yer alan Kışladağ Altın Madeni civarındaki köylerde yüzlerce keçi ve kuzu ölümleri yaşanıyor. Olağan şüpheli ise, siyanürle altın üretimi yapan altın madeni. Uzmanlar, bölgedeki sudan, hayvanların yediği otlardan örnekler alınıp analiz yapılarak ölümlerin sebebinin ortaya çıkarılması gerektiğini ifade ediyor. Bölgede 2008 yılında da toplu hayvan ölümleri yaşanmıştı.  Madene beş altı kilometre uzaklıktaki İnay köyünde, ağılında görüştüğümüz Çoban Mustafa İstanbul, 230 keçisinden doğum yapan 70’inin yavrularının öldüğünü söyledi. Yıllardır hayvancılık yapmasına rağmen böyle bir şeyle karşılaşmadığını belirten İstanbul, “Oğlaklar doğduktan bir süre sonra karınları şişiyor ve bağıra bağıra ölüyorlar. Götürmediğim baytar kalmadı, bir çare yok” diye konuştu.   Bir başka çobana gitmek için yanından geçtiğimiz Sağırkaya Deresi’ni gösteren İnaylı Galip Sakaryalı ve Köksal Kazanır, bu derenin suyunun madenden geldiğini belirterek, mavi-beyaz bir renge çalan suya dokunmamamızı tembihledi. Köksal Kazanır, “Çocukluğumuz gençliğimiz buralarda, bu suyun çevresinde geçti. Şimdi rengi, kokusu değişti. Sudan içen hayvanların öldüğünü görüyoruz” dedi. 
HABERDE UZMAN GÖRÜŞÜNE YER VERİLDİ: ANALİZ YAPILMALI 

Prof. Dr. Gülhan Türkay (İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı ): Bilimsel olarak söyleyebilmek için, o sudan örnek alıp toksikasyon analizi yapmamız lazım. Sudan, gebe hayvanın otladığı ottan, hayvanın kanından örnekler almamız lazım ki; ölümler siyanürden mi, yoksa başka bir maddeden mi kaynaklı yaşanıyor, kesin bir şey söyleyebilelim. Eğer siyanür suya karışıyorsa, bunlar nasıl insanlarda toksikse, hayvanlarda da zehirleyici etkisi var. Siyanürün akut etkisi olabilir, hemen öldürebilir ya da gebe hayvanlarda yavru büyürken anne karnında düşük olabilir. Hayvanlarda, organ değişikliği olabilir, ya da belli organları gelişmemesi gibi çeşitli etkileri olabilir.  

Uşak OSB’nin 3’üncü genişleme sahasındaki yapılaşma sürüyor Uşak OSB’nin 3’üncü genişleme sahasındaki yapılaşma sürüyor

Prof. Dr. Ali Osman Karababa (Ege Ünv. Halk Sağlığı Bölümü Başkanı): Geçtiğimiz yıllarda Efemçukuru Altın Madeni yakınındaki Kavacık köyünde de benzer şekilde hayvan ölümleri olmuştu. Böyle bir benzerlik kurabiliriz, varsayım olarak. Ancak hayvanın su içtiği derede ve otta toksikolojik analiz yapılmadan bir şey söylenemez. 

Editör: TE Bilişim