Uşak OSB’nin 3’üncü genişleme sahasındaki yapılaşma sürüyor Uşak OSB’nin 3’üncü genişleme sahasındaki yapılaşma sürüyor
 Sancağa sahip çıkan olmadı

Sivaslı ilçesinde bulunan Hacım Köyünde çalınan 710 yıldır saklanan sancaktan Uşaklı yöneticilerin haberi olmaması şaşkınlık yarattı. Hacım Sultan Yaşatma Derneği’ni kuran ve 23 yıl başkanlığını yapan Veysel Özgül ise, sancağa sahip çıkılması için girişimlerde bulunduğunu, yetkililere ilettiğini ancak sonuç alamadığını söyledi.

Sivaslı İlçesine bağlı Hacım Köyünde türbesi bulunan Kolu Açık Hacım Sultan’a ait 700 yıllık sancağın çalınması şok etkisi yaratırken, ikinci şok ise Uşaklı yetkililerin tarihi sancaktan haberleri olmadığını açıklaması oldu.

Geçtiğimiz günlerde Uşak'ın Sivaslı İlçesi'ne bağlı Hacım Köyünde Hacı Bektaş-ı Veli'nin öğrencilerinden Hacım Sultan'a ait olduğu belirtilen, köylülerin 700 yıldır koruyup sakladığı sancak, kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce çalınması olayının ardından ilginç gelişmeler yaşandı. Uşak Kültür ve Turizm İl Müdürü Şerif Arıtürk, böyle bir sancaktan haberi olmadığı için envantere kayıt edilmediğini açıklarken, Hacım Sultan Yaşatma Derneği’ni kuran ve 23 yıl başkanlığın yapan Veysel Özgül, sancağa sahip çıkılması için yetkililerin kapısını defalarca çaldığını, hatta İstanbul’dan uzmanların gelerek sancağı incelediğini, ancak bundan da bir sonuç alamadığını açıkladı.

Yazışmalar bile yapıldı

Hacım Sultan tarafından 1305 yılında Uşak’a getirilen ve dönemin padişahı (Belirtilen Tarihe göre padişah Osmanlı İmparatorluğu kurucusu Osman Bey ya da Selçuklu Sultanı 2. Alettin Keykubat) tarafından verildiği söylenen ve çalınan sancak hakkında bilgi veren Hacım Köylü Veysel Özgül, sancağa sahip çıkılması konusunda defalarca yetkilileri uyardığını söyledi. Özgül, “Bundan 23 yıl önce derneği kurduk. Sancak’ta o zaman türbedeydi. Daha sonra misafirhane ve dernek binası yapılınca sancağı dernek binasına taşıdık. Sancağın korunması için İl Kültür Müdürü Şerif Bey ile görüştüm. Sonuç alamayınca, Vakıflar Genel Müdürlüğüne yazılı başvuru yaptım. Bundan 5 ya da 6 yıl önce İstanbul’dan iki uzman geldi. Sanacağı birlikte serip inceledik. Üzerinde 1305 tarihi yazıyordu. Siyah eski bir sancaktı. Eskiden düğünlerde falan çıkarılırdı. Uzmanlardan da bir daha dönüş olmadı. Daha sonra, Uşak Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde, “Kolu Açık Hacım Sultan Kürsüsü” kurulunca, buraya da birkaç kez yazılı olarak başvurarak, sancağın koruma altına alınması talebinde bulundum. Oradan da bir ses çıkmadı. İki yıl önce de Almanya ya gitmem gerekti. Dernek başkanlığını Hasan isimli bir arkadaşa teslim ettim. O yönetim de derneği feshederek kapatmış. Sancak, dernek binasında kalmış. Çalındığında da İzmir’deydim. Çok üzgünüm” diye duygularını dile getirdi.

Hacım Sultan Kimdir?

Hacım Sultan Hacı Bektaş-i Veli'nin öğrencilerinden ve halifelerindendir. Horasan'dan gelmiş ve ona mürit olmuştur. Asıl adı Recep'tir. Hacım Sultan'ın dergahdaki görevi kilerci idi. Diğer adı da Kolu Açık Hacım Sultan'dır. Velâyetnâme'sine göre; Hünkar, bâtın kılıcını Hacım Sultan'a verir. " Erenler meydanında cellatlığı sana verdik.Fakat haksız iş yapma, sana zararımız dokunur" der. Hacım Sultan kılıcı alır. O sırada meydan sakası merkebiyle mutfağa su götürmektedir. Hacım Sultan kılıcı denemek ister. Merkebe vurur. Merkebi belinden ikiye böler. Hünkar bunu duyunca "Kolları tutulsun" der. Hacım Sultan çolak olur. Çok üzülür. Pişmanlıkla arkadaşlarını hünkara gönderir. Arkadaşları onun için af dilerler. Hünkar affeder ve "kolu açık olsun" der. Böylece kolları eski haline döner. Daha sonra adı Kolu Açık Hacım Sultan olur. Hacım Sultan 1305 yılında Uşak'a gelmiş ve Hacım Köyünün olduğu yere yerleşerek şeyhi Hacı Bektaş-i Veli'nin izinde tarikatı temsil etmiştir. Hacım Sultan'ın türbesi de Uşak'ta Hacım Köyü'ndedir. Selçuklu mimarisinin özelliklerini bütün hatlarında taşıyan türbe, manevi değerlere önem verenlerin sık uğradıkları yerlerden biri olmuştur. Tek kubbesi ve geniş bahçesiyle Hacım Sultan Türbesi, Ege Bölgesi'nin en önemli kültür varlıklarından biridir.

 

Editör: TE Bilişim