Tüprag Metal Madencilik San. ve Tic. A. Ş. Kamu ve Halkla İlişkiler Müdürü Hakan Ünal; kuzu ölümlerinin sadece bir köyde yaşandığı haberlerinin manidar bulduklarını, madenlerinin dışarıya su şarjı yapmadığı gibi ölümlerin de maden atıklarından değil,   doğal nedenlerden kaynaklandığını açıkladı.


Bazı ulusal gazetelerde çıkan, “Eşme ve Ulubey ilçeleri arasında yer alan Kışladağ Altın Madeni civarındaki köylerde yüzlerce keçi ve kuzu ölümleri yaşanıyor” haberleri üzerine, muhabirimiz Salih Kılınç,Tüprag Metal Madencilik San. ve Tic. A. Ş. Kamu ve Halkla İlişkiler Müdürü Hakan Ünal’la telefonla görüştü.

Ünal, madenden çevreye su verildiği için koyun ve kuzuların bu sudan içerek öldüğü yönündeki haberlerin gerçekle ilgisi olmadığını kaydetti. Ünal, “Şirketimiz tarafından Uşak Kışladağ mevkiinde işletilen Kışladağ Altın Madeni 2006 yılından beri faaliyetlerine devam etmektedir. Ne yazık ki belirli dönemlerde, belirli kişiler tarafından kamuoyunu yanlış yönlendirmek için çeşitli açıklamalar yapılmakta ve hiçbir bilimsel temele dayanmamaktadır” dedi.

Uşak'taki İmam Hatip Mezunları: Hanemize tecavüz edilmiştir! Uşak'taki İmam Hatip Mezunları: Hanemize tecavüz edilmiştir!

“DİĞER 6 KÖYDEN HİÇ BİR ŞİKÂYET YOK”

Son dönemde yapılan açıklama ile Kışladağ Altın madenine 7 km mesafede bulunan İnay köyünde toplu hayvan (keçi-koyun-kuzu) ölümleri olduğu ve bunun sebebinin madenden gelen suyun dereye verilmesi olduğu iddia edildiğini belirten Ünal, açıklamasına şu sözlerle devam etti: “Öncelikli olarak Kışladağ Altın Madeni çevresinde İnay köyünden daha yakın 6 köy vardır ve hiçbirinden benzer şikayetler olmaması ve 2008 yılında da olduğu gibi İnay köyünden olması düşündürücüdür. Ayrıca işletmemizin sıfır deşarj prensibiyle çalıştığı devletimiz kurumları tarafından sürekli olarak denetlenmektedir. Devletimizin tüm kurumlarına olan inancımız tamdır ve bugüne kadar hiçbir kurum madenden kaynaklanan bir sorun olduğunu söylememiştir. İddialar sonrası İlçe tarım müdürlüklerince yapılan incelemelerde münferit ölümler tespit edilmiş ve yapılan otopsilerde enterotoksemi(Çelerme-Bağırsak zehirlenmesi) aşısı yapılmaması sebebiyle ölümlerin olduğu teşhis edilmiştir. Ayrıca bazı hayvanlarda gıda zehirlenmesi teşhis edilmiştir.  Yapılan incelemelerde, belirtildiği gibi toplu ölümlere dair hayvan ölüleriyle karşılaşılmamış ve hatta bazı iddia sahiplerinin sürülerinde ölü olmaması sebebiyle otopsi dahi yapılamamıştır.”

“VETERİNER HEKİM RAPORLARI ‘DOĞAL NEDEN’ DİYOR”

Ünal, “Bahse konu Enterotoksemi (Çelerme) hastalığı veteriner hekimlerinde belirttiği gibi süt emme evresinde kuzuların aşırı süt emmesiyle, hububat ağırlıklı beslenmeyle, kaba yemle beslenen hayvanın mevsimsel olarak taze otla beslenmesiyle her bölgede ortaya çıkabilmektedir. Dolayısıyla iddia edildiği gibi işletmemiz kaynaklı bir sorun olmadığı bilim ve devlet kurumları tarafından ortaya konulmuştur. İşletmemiz dünyada bilinen en iyi teknolojileri(BAT) kullanmakta ve en yüksek standartlarda üretim yaparak ülkemiz ekonomisine katma değer ve 1200 çalışanıyla istihdam sağlamaktadır. Yanlış anlaşılma ve yanlış yönlendirmeleri engelleyeceğini umarak kamuoyunun bilgilerine sunarız” şeklinde konuştu.

SALİH KILINÇ (ÖZEL HABER)

Editör: TE Bilişim