Uşak OSB’de faaliyet gösteren ve saatte 1 megawatt elektrik üreten katı atık yakma tesisi, bölgedeki arıtma tesisinden çıkan çamurları solar kurutmanın ardından yakıyor ve aynı zamanda bölgede bulunan ve hiçbir ekonomik değere sahip olmayan tekstil atıklarının atıklarını yakarak buhar ve elektriğe çeviriyor.

katı atık5

Her gün bölgedeki şirketlerden gelen toplam 50 ton tekstil atığı ve arıtma tesisinden çıkan ve kurutulan çamurlar, burada yakılıyor. Kocaeli, İstanbul ve Ankara gibi büyük ve sanayi kentlerinin dışında sadece Uşak’ta bulunan, 2021’de kurulan ve yaklaşık 3 milyon euroluk bir yatırım olan katı atık yakma tesisi, bölgedeki atıkları yok ederek çevreye fayda sağlıyor.  Tesis, bölgenin çöpünü bertaraf ederken, aynı zamanda açığa çıkan buhardan elektrik enerjisi üretimi yapıyor. 1500 derecede her gün bölgedeki geri dönüşüm şirketlerinin getirdiği toplam 50 ton tekstil atığının atığı, yakılıyor ve elektrik elde ediyor. Açığa çıkan elektriğin yüzde 30’u tesisin iç ihtiyacında kullanılırken geriye kalan yüzde 70’i şebekeye satılarak, gelir olarak bölgeye dönüyor.

katı atık4

HALİL AĞAOĞLU: BUHARDAN ELEKTRİK ÜRETİYORUZ

Tesisteki çalışmalarla ilgili açıklama yapan Uşak OSB Yönetim Kurulu Başkanı Halil Ağaoğlu, katı atık yakma tesisinin doğayı koruduğunu ifade etti. Arıtma tesisinden çıkan çamurun solar kurutmayla yakılacak forma sokulduğunu belirten Ağaoğlu, “Buradan çıkan arıtma çamurunu solar kurutma alanında, yanacak hale getiriyoruz.

katı atık3

Arıtmadan çıkan atığın kurutulmuş hali, kalorisi yüksek yakıta dönüşüyor. Bunun yanı sıra geri dönüşüm sektöründe iplik üretiminden arta kalan ve hiçbir şekilde kullanım değeri olmayan tekstil atıklarının atıkları da burada toplanıyor. Katı atık yakma tesisinde atıklarımızı, doğaya zarar vermeden yakıp, buhar ve akabinde elektrik üretiyoruz” dedi.

katı atık 1

Uşak'ta araç kiralama bedeli yüzde 100 arttı Uşak'ta araç kiralama bedeli yüzde 100 arttı

Tesisin yıl sonu için hedeflerini de belirlediklerini dile getiren Ağaoğlu, “2023’ün sonunda yakma tesisinden 5 milyon 165 milyon megavat saat elektrik üretmeyi hedefliyoruz. Tesisimiz yılın 300 günü aralıksız çalışmaya devam edecek. Sadece bakım günleri dışında bölgeye elektrik sağlayacak” dedi.

Editör: Ali ARASLI