Gıdı sarkması neden olur? Gıdı sarkması nasıl önlenir? Gıdı sarkması neden olur? Gıdı sarkması nasıl önlenir?
Günlük hayatın içinde en çok sıkıntı doğuran durumlardan biri de ağız kokusu. Ağız kokusu kaygısı, kişiye özgüven problemi yaşatıyor. Özellikle karşı cinse karşı bireyler, kendini ezik hissedebiliyor. Ağız kokusu nedeniyle sorunlar yaşayanlar, bu durumu çoğu zaman saklıyorlar. Dişlerini fırçalamalarına rağmen ağız kokuları bir türlü geçmiyor. Hatta bazıları ağız kokusunun iç organlardan geldiğini dahi ifade ediyor. Ağız kokusunun bir kader gibi algılanması da yanlış. Üsküdar Üniversitesi Diş Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı Dr. Özge Mimir, bazı bilgiler verdi. Dr. Özge Mimir, ağız kokusunun bir kader olmadığını ve tedavi edilebileceğini aktardı. Ağızın sabah saatlerinde kokmasına değinen Dr. Mimir, bunun normal olduğunu kaydetti.
Sabahları ağız kokusu neden olur?
Mimir, genellikle sabahları rahatsız edici bir koku olmasının fizyolojik olarak normal kabul edildiğini kaydetti. Akşam yenilen veya içilen gıdaların diş aralarına girmesi ve dilde birikmesi sabahları ağız kokusunun sebebi. Dişler fırçalandıktan sonra bu koku geçecektir.
Mide ve ak ciğerler ağız kokusu yapar mı?
Bazı kişilerde ise ağız kokusu olmasa bile koku var gibi bir his bulunuyor. Bu konuda da uyaran Mimir, ağız dışından da koku kaynaklandığını belirtti. Mimir, mide, burun eti ve üst solunum yollarına bağlı hastalıklardan ağız kokusu olabileceğini aktardı.  Böyle bir sorun varsa, altında yatan sebebin araştırılması ve uzman hekimden destek alınması lazım.
Ağız kokusunun diğer nedenleri neler?
 Dr. Öğr. Üyesi Özge Mimir, ağız kokusuna yol açan diğer sebepleri şöyle sıraladı:
·         Ağız içi mantar enfeksiyonları,
·         Diş çürükleri,
·         Sinüzit,
·         Bademcik iltihabı,
·         Mide ve bağırsak sistemleri hastalıkları,
·         Uzun süreli açlık,
·         Alkol kullanımı,
·         Sigara ve tütün ürünleri,
·         Ağız kuruluğu,
·         Diyabet,
·         Böbrek rahatsızlıkları,
·         Burun ve burun eti rahatsızlıkları.”
Ağız temizliği tam olarak yapılmalı
AĞIZ OKUSU
Ağız temizliğinin tam olarak yapılmasını öneren Mimir, ağız kokusuna karşı şu tavsiyelerde bulundu:
“Diş ipi, gargara kullanmak gibi basit yöntemler işe yarayabiliyor. Florürlü diş macunu kullanarak günde 3 defa ve en az 2 dakika olacak şekilde dişler fırçalanmalı. Diş aralarında kalan yemek artıkları diş ipiyle temizlenmelidir. Gerekirse antibakteriyel ağız gargaraları kullanılmalı.
Diş bakımının yanı sıra, dil üzerinde bulunan bakterileri temizlenmeli. Dil temizleme fırçalarıyla gün içerisinde dilde biriken bakteriler de temizlenebilir. Protez dişler de gece çıkarılmalı ve ertesi gün takılmadan önce iyice temizlenmeli.”
Ağız kokusunu gidermek için ağız bakımı nasıl yapılmalı?
Dr. Öğr. Üyesi Özge Mimir, bu soruya şöyle yanıt verdi:
“Antibakteriyel ağız gargaraları kokuyu azaltmaya yardımcı olabilir. Takma dişi olanlar da iyi bir temizlik yapmalıdır.
Kalıcı ağız kokusu veya ağızda kötü bir tat, diş eti (periodontal) hastalığının bir işareti de olabilir. Dişlerdeki plak birikimi ve diş etlerini tahriş eden toksinler diş eti hastalıklarına sebep olabilir. Eğer ağız kokusu diş eti hastalığından kaynaklanıyorsa en kısa sürede tedavi edilmelidir. Tedavi edilmeyen diş etine bağlı rahatsızlıklar diş ve çene kemiğine zarar verebilir.”
UŞAK PORT HABER//
Editör: Ali ARASLI