Organik Sirke Organik Sirke
 112 çalışanları uygunsuz parklardan ve yanlış ihbarlardan dertli

Hızır gibi yetişerek, insanları tekrar yaşam döndüren 112 Acil Ekipleri, İsmetpaşa Caddesi’ndeki bariyerlerden, sorumsuz sürücülerden ve yanlış ihbarlardan canından bezmiş durumda.

122 Acil Sağlık ekiplerinin hizmetleriyle ilgili yaşanan aksaklık ve sorunların başında, asılsız ihbar, adres bilgilerinin belirgin olmayışı, sürücülerin yol vermemesi, hasta yakınlarının ambulansa refakatçi olarak binmesi, taciz ve saldırılarda bulunmaları geliyor. Ancak, Uşak’ta yapılan yol bakım çalışmaları yüzünden hastaya ulaşımları gecikse de, ekiplerin asıl başını ağrıtan konu, sorumsuz sürücülerin araçlarını gelişigüzel park etmeleri oluyor.

İsmetpaşa Caddesi’nin, araç trafiğine kapalı olan Atatürk Anıtı ile, trafiğe açık olan Hakkı Yağcı caddesi ve Dere Sokak kesiştiği noktalara yapılan gelişigüzel araç parkı yüzünden can kurtarmaya giden ambulanslar dakikalarca hareket edemiyor. Cumartesi günü, bir ihbar üzerine İsmetpaşa Caddesi üzerinde verilen adresten bir hasta alan 112 Acil ekipleri, yaklaşık 10 dakika kadar önlerine park edilmiş bir minibüsün sürücüsünü beklediler.  Durumu ağır olmayan hasta ambulansta yapılan müdahalelerle hastaneye ulaşan kadar sıkıntı yaşanmadı.

Trafikteki yaşanan sıkıntıların başında, özellikle yol çalışmaları yüzünden Küçükçarşı semtinden verilen trafik akışı sırasında dar sokaklara park edilen araçlar geliyor. Ambulanslar, burada da zorluk yaşıyor.

Uşak’ta az da olsa ambulanslara yol vermeyen sürücülere rastlanıyor. Aslında dünyanın birçok yerinde, “Fermuar sistemi” tabir edilen sadece ambulansların orta şeritten gittiği bir sistem birçok ülkede uygulanıyor.

ASILSIZ İHBARLAR DA EN BÜYÜK DERTLERİ

Sağlık hizmetlerinin en kritik görevlerini yürüten 112 Acil Hizmetleri çalışanları kendilerine gelen asılsız ihbarlardan yana dertli. Bu çağrılar hem telefonları hem de gerçekten yardıma ihtiyacı olan kişilere yardım edecek personeli engelliyor diyen sağlık ekipleri “Sayısı az olmakla birlikte ciddi kalp hastaları, ciddi trafik kazaları gece vaktinde gelir. Gece yarısı ve sabaha kadar gelen ve ambulans gönderilmesine karar verilen çağrıların önemli bir bölümü gerçekten acildir. Bu saatlerde daha çok kalp krizi, felçler, ciddi trafik kazaları ile ilgili çağrılar alıyoruz. Bu saatlerde yapılan asılsız ihbarlar gerçekten ihtiyacı olan kişileri ve bizleri engelliyor. Sahte ve lüzumsuz hasta aramalarının 112 hizmetlerini aksatmalara zemin oluşturmaktadır” şeklinde yakındılar.

ADRES BİLGİLERİ YANLIŞ OLURSA EKİP GEÇ GELİYOR”

Vatandaşların 112′ye ulaşamadıkları ya da ambulansların geç gelmesi gibi şikayetlerinin olduğunu belirten 112 çalışanları, “112 Acil Sağlık Hizmeti ekiplerinin n en çok karşılaşılan sorunların başında adres bilgileri bulunmakta, 112 Acil’le yapılan aramalarda verilen adreslerin belirli ve düzgün olmamasından dolayı hastaya ulaşım süresi gecikmekte. Bu yüzden verilen adreslerde belirleyici noktalar olması ve hasta yakınlarının belirlenen adreste sağlık ekiplerini beklemesi gecikmeyi engelleyecektir. Ambulans gecikmelerinden şunlar bilinmeli ki, ilçemizde tek olan ambulans’ın bazen Erdek-Bandırma arasında başka bir hastaya gitmesi olabiliyor veya bir başka hastayı getiriyor olabiliyor, bu da diğer hastaya ulaşmada gecikme sebebi oluyor. Bize ulaşan ihbarda Uşak içinde 3-5 dakikada hastaya ulaşıyoruz.

Hasta yakınlarının gelen kurtarma ekiplerine yardımcı olmayıp sorun çıkarmaları, hatta saldırı ve tacizlerde bulunmaları pek az olmayan olumsuzluklardandır. Ayrıca ambulans ile hastaya refakat etmek isteyenlerin hem hastaya hem de sağlık çalışanlarına olumsuzluk yönünde sonuçlar doğurmaktadır.

Ambulans, kazalarda adli ve hukuki sonuçların yanı sıra, hastalara rahat ve huzur içinde yardım etme şansını azaltmaktadır. Yollarda yol verilmemesi ve dar sokaklarda uygunsuz şekilde park etmiş araçlar 112 ASH ekibini hayati önem arzeden kişilere ulaşmasında da ciddi gecikmelere ve aksaklıklara zemin hazırlamakta. Bir ambulans sireni çalıyor, acil ikaz lambaları yanıyorsa herkes tarafından bilinmesi gereken ya acil bir hastaya gittiği veya acil bir hastayı taşıdığıdır. Unutmayalım ki, bu, biz veya en sevdiklerimizden biri olabilir” ifadesini kullandılar.

VATANDAŞLAR BİLİNÇLENDİRİLMELİ

Bu olumsuzlukların giderilmesinin başında vatandaşın bilinçlenmesi geldiğini kaydeden 112 çalışanları, “Bizler, 112 Acil ekibi olarak, “Canını dişine takıp vakaya koşan sağlık çalışanları bu şekildeki suiistimal vakalara ulaştığında hem moral ve motivasyon kaybı yaşamakta hem de hizmetin doğası gereği ortaya koyduğu özverisinin hiçe sayıldığını düşünmekteyiz. Bu konuda uygulanan cezai yaptırımların arttırılması sorumsuz davranan vatandaşları caydırmada önemli bir etken olacaktır” şeklinde konuştular.

Editör: TE Bilişim