Organik Sirke Organik Sirke
 14 Haziran Dünya Kan Bağışçıları Günü etkinliği düzenlendi

Uşak Kızılay Kan Merkezi tarafından 14 Haziran Dünya Kan Bağışçıları Günü nedeniyle kan bağışında bulanarak dereceye girenlere ödülleri verildi.

Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen törene, Uşak Halk Sağlığı Müdürü Hasan Kaya, Uşak Kent Konseyi Başkanı Zafer Aydın, Uşak İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Necati Ceylan, Uşak Kızılay Şube Başkanı Kemal Akıncı, Uşak Kızılay Merkezi Müdürü Dr. Umut Bilgin Koçak, kan merkezi çalışanları ile kan bağışında bulunanlar katıldı.

“GELİŞMİŞLİĞİN GÖSTERGESİ KAN BAĞIŞI ORANLARIDIR’

 “14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü”  etkinlikleri saygı Duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başladı. Uşak Kızılay Merkezi Müdürü Dr. Umut Bilgin Koçak, günün anlamı ve önemi ile ilgili yaptığı konuşmasında şunları dile getirdi:

“Türk Kızılayı sadece afetlerde değil, ihtiyacın olduğu her alanda faaliyetlerini sürdürmektedir. Yanı sıra, ülkemizin kan ihtiyacını karşılamak için 17 Bölge Kan Merkezi ve 64 Kan Bağışı Merkezi ile “Güvenli Kan Temini Programı”nı başarıyla sürdürmektedir. Tüm bu yapılanma ve faaliyetler yalnızca gönüllü kan bağışçılarının varlığı ile anlam kazanabilmektedir. ABO kan grubu sistemini bulan Nobel Ödüllü Karl Landsteiner’in doğum günü olan 14 Haziran, Dünya Sağlık Örgütü tarafından gönüllü kan bağışçılarına atfedilmiştir. Bu özel gün her yıl Türk Kızılayı Kan Bağışı Merkezlerinde törenlerle kutlanmaktadır. Türk Kızılayı gönüllü ve düzenli kan bağışçılarını onurlandırmak amacıyla gerçekleştirdiği törenlerde yıl içerisinde belirli sayıda kan bağışına ulaşmış bağışçılarına madalyalar takdim etmektedir. Uşak  Kan Bağışı Merkezi olarak gerçekleştireceğimiz törende, 45 kez kan bağışlayan 2 kişiye Plaket, 35 kez kan bağışında bulunan 2 Kişiye Altın madalya, 25 kez kan bağışında bulunan 42 Kişiye Gümüş madalya ve 10 kez kan bağışında bulunan 474 kişiye Bronz madalya verilecektir.

Bir toplumun gelişmesinin ölçütü, kişi başına düşen ulusal gelirle değil, gönüllü olarak yapılan kan bağışı oranı ile ölçülmektedir. Gönüllü kan bağışı oranı Avrupa ve ABD de bir şehir ortalaması yüzde 5 oranında olmaktadır. Ülkemizde ise şehir başına oran ancak yüzde 2 buçuk civarındadır. Ancak bu oran Uşak’ta yüzde 6 oranındadır. Uşaklı kadınlarımızda yüzde 20 gönüllü kan bağışçısı olarak rekor kırmaktadır. Bu rakamı daha da yukarı taşımayı hedefliyoruz. Kızılay Kan Merkezi çok çalışmıştır. Tüm arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Ancak, Uşak halkı kan bağışı konusunda bu kadar duyarlı davranmasıydı biz Avrupa ve Amerika kentlerinden fazla kan bağışı toplayamazdık. Asıl teşekkürüm tüm Uşak halkınadır.”

Daha sonra gönüllü kan bağışçılarına madalya ve teşekkür beratları, törene katılan protokol tarafından takdim edildi.

Editör: TE Bilişim