69.VEREM EĞİTİM VE PROPAGANDA HAFTASI                       

Uşak Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Kaya,, Türkiye'de her yıl yaklaşık 13 bin verem hastasının tedavi edildiğini ifade ederek, sağlığına kavuşmayan her hastanın yılda 10-15 kişiye verem mikrobu bulaştırdığını belirtti.

Uşak Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Kaya, Türkiye'de her yıl yaklaşık 13 bin verem hastasının tedavi edildiğini ifade ederek, sağlığına kavuşmayan her hastanın yılda 10-15 kişiye verem mikrobu bulaştırdığını belirtti.

Kaya, yaptığı yazılı açıklamada, verem hastalığı kontrol programlarının uygulanması gerektiğine işaret ederek, bunun toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi açısından son derece hassas ve önemli bir süreç olduğunu dile getirdi.

Verem hastalığına dikkat çekmek ve halkı bu hastalık konusunda bilgilendirmek amacıyla 3-9 Ocak tarihleri arasında tüm yurtta Verem  Eğitimi ve Propaganda Haftası etkinliklerinin gerçekleştirileceğini vurgulayan Kaya, şunları kaydetti:

“ 13 BİN KİŞİ VEREM”

    “Verem Eğitim ve Propaganda haftası” 1947 yılında kutlanmaya başlanmıştır. Dünya nüfusunun yaklaşık üçte biri verem mikrobu ile enfektedir. Bu insanların  %10’u yaşamlarının bir döneminde vereme yakalanma ihtimali vardır.

Kadınlarda tüylenmenin yol açtığı sorunlar ve tüylenmenin çözümü Kadınlarda tüylenmenin yol açtığı sorunlar ve tüylenmenin çözümü

      DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) “Küresel Tüberküloz 2015 Raporu”na göre; dünya genelinde tüberküloz hastalığına yakalanma ve hastalıktan ölüm hızları düşmektedir. Buna rağmen  2014 yılında  9,6 milyon yeni vaka  ve 1,5 milyon TB’den  ölüm olduğu bildirilmiştir. Türkiye de ise, 2014 yılında verem savaşı dispanserlerine kayıtlı toplam TB vaka sayısı 13.378’dir. Türkiye’de yeni tespit edilen verem hastası sayısı her yıl ortalama %6-7 oranında azalmaktadır.

      Verem’in etkeni “Mycobacterium tuberculosis” basilidir. Basilin kaynağı tedavi görmemiş, aktif akciğer ve gırtlak veremi olan hastalardır. Basil hava yoluyla bulaşır. Hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile ortama yayılan mikrobun, solunum yolu ile alınması sonucu bulaşır. Tedavi edilmeyen hasta yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırır. Tedavi ile basil sayısı çok kısa sürede azalır. Ortalama 2-3 haftada bulaştırıcılık büyük oranda azalır.

      Vücut direncini düşüren hastalıklar ve etkenlerden sonra Verem Hastalığı gelişebilir. Hastalık, klinik bulguların ortaya çıktığı bir durumdur. Belirtileri halsizlik, iştahsızlık,  kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama, gece terlemesi, öksürük, balgam, kan tükürme, nefes darlığı gibi bulgulardır. 2-3 haftadan uzun süren öksürükte veremden şüphelenmek gerekir.

       Verem tanısı, balgamda verem mikrobunun gösterilmesi ile konulur. Basilin mikroskopta gösterilmesi ya da kültürde üretilmesi gereklidir. Tanı konulan hastalar, gizlilik kuralları içinde dispanserde kaydedilir.

       Toplum Sağlığı Merkezi Verem Birimlerinde (Verem Savaşı Dispanserleri) veremin teşhis ve tedavisi ücretsizdir. Tedavi standarttır. Tedavide verilen ilaçların düzenli içilmesi çok önem taşır. Çünkü hastaların bir kısmı tedaviyi terk etmekte ve toplumda basil saçmayı sürdürmektedir. Hastanın ilaçlarını içtiğinden emin olmak için her doz ilacı sağlık personeli gözetiminde alması en uygun yoldur. Buna Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) denilir. Tedaviyi sonlandırana kadar özenle sürdürmek gerekir.

       Verem hastasının aile bireyleri ve diğer temaslıları dispanserlerde ücretsiz muayene edilir. Koruyucu ilaç tedavisi tek ilaçla ve 6 ay süreyle verilir.

        BCG aşısı özellikle çocuklarda kanla yayılan ve öldüren verem hastalığını önlemede çok etkilidir. Ülkemizde BCG aşısı doğumdan sonra 2. ayını bitiren bebeklere Verem Savaşı Dispanserleri ve Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır.

        Geleneksel olarak her yıl Ocak ayının ilk Pazar gününden başlamak üzere düzenlenen, halkımızın verem hastalığı ve hastalıkla mücadele konusunda bilinçlendirilmesini amaçlayan “69.Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası” 03-09 Ocak 2016 tarihleri arasında düzenlenecektir. Sağlıklı günler dileklerimizle.”

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim