UŞAK KAMU HASTANELERİNDE BİR ÖRNEK UYGULAMA DAHA

Uşak Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından yine önemli toplumsal fayda değeri yüksek, gönüllülük esaslı yeni bir proje çalışması başlatmıştır. Bu çalışma ile il genelinde bulunan 0-6 yaş arası bebek ve çocukların göz muayenelerinin yapılarak, doğuştan oluşan göz hastalıklarının, bireyin ileriki yaşlarında hayatını olumsuz etkileyebilecek, göz ait kusurlarının tespitini sağlayarak bunların önüne geçerek, sağlıklı nesiller oluşturmak amaçlanmıştır. Uşak’ta 0-6 yaş arasında tüm çocuklara göz tarama ve tanılama programı başlatılması hedeflenmiştir.

Konu ile ilgili açıklama yapan Uşak Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Yalçın ATLI:

Bebek Losyonu Bebek Losyonu

Göz ve görme sistemi, doğumdan sonra hâlâ olgunlaşmamış haldedir ve çocukluk çağının sonuna kadar gelişmeye devam eder. Bu süreç içinde görme problemleri tespit ve tedavi yapılamaz ise görme sisteminde kalıcı yetersizlikler oluşur. Bu durum, kişinin soysal, kültürel ve iş yaşantısını olumsuz şekilde etkileyebilir. Görme keskinliğinin düşük olması, şaşılık ve derinlik algısının kalıcı olarak bozulması kişinin belli meslekleri yapamaması sonucu ekonomikve sosyal zorluklara neden olabilir. Örneğin şaşılık ya da göz tembelliğine bağlı derinlik algısı bozuk ise örneğin cerrahlık yapamaz veya ehliyet sahibi olamaz vs.

Toplum geneline baktığımızda göz ile ilgili ilk muayene ebeveynlerin ve öğretmenlerin tespiti ile olmaktadır. Çocuğun televizyonu çok yakından izlemesi, yazı tahtasına yazılan yazıları okuyamaması ve okul başarısının düşmesi. Uzmanlar ilk tespitin yaklaşık 7 yaş civarına tekabül ettiğini belirtmektedir. Bu dönem sonrası tedavi sürecinde başarı oranının düşük olduğu görülmüştür. Çocukluk Çağı Görme Kayıpları, Uzun bir hayatın görme hissiolmadan yaşanmasına neden olabildiği için, önleyici/koruyucu göz sağlığı hizmet ve araştırmaları acısından önemlidir. Ülkemizde yapılan bir çalışmada, çocukluk cağı körlüklerinin %69,6 oranında önlenebilir olduğu bildirilmiştir. Bu dönemdeki göz hastalıklarının önemli bir kısmında, erken tanı ile başarılı tedaviler sağlanabilmektedir. Bebeklerde ilk göz muayenesi Yeni doğan döneminden itibaren görülmeye başlanan göz hastalıklarının tespiti ve ilerlemeden tedavi edilebilmesi açısından çok önemlidir.

Başlattığımız çalışma ile ilimiz genelinde yeni doğan her bebeğin, 6 yaşına kadar olan çocukların göz muayenelerinin belirli bir program çerçevesinde yapılması amaçlanmıştır.Bu çalışma öncüçalışmalar arasında olacak ve sürekli hale getirilecektir. Böylecegörme sorunu yaşayan kişi sayısının azaltılması, sağlıklı yaşam kalitesinin artırılması, oluşabilecek tedavi giderlerinin asgariye indirilerek hem aile ekonomisine hem de ülke ekonomisine katkıda bulunulması temel hedeflerimiz arasındadır.

Program içintüm düzenlemeler  (Dokümantasyon, broşür, Afiş,  Göz Tarama Takip Kartları, HBYS)   tamamlanmış olup planlama çerçevesinde0-3 aylık bebeklerin muayeneleri Uşak Devlet Hastanesi Kadın Doğum ve Çoçuk Hastalıkları ek Hizmet binasında Cuma günleri 13:30 ve 16:30 saatleri arasında;  03 ay- 6 yaş arası çocukların muayeneleri Uşak Devlet Hastanesi Göz Polikliniklerinde her iş gününde yapılacaktır. Muayene neticelerine göre aileye çocuk için göz muayene kartları verilecek kusur saptananlar tedavi yöntemine alınacaktır.

            Bu projeye katkı sağlayan, Genel Sekreterliğimizde değerli mesai arkadaşlarıma, göz uzmanlarımıza ve katkısı olacak hastane personellerimize ve tüm paydaşlarımıza böyle önemli bir projede gönüllü olarak görev aldıkları için çok teşekkür ederim dedi.

Sağlıklı ve güzel gören nesiller yetişmesi dileğin de bulundu.

 

 

Editör: TE Bilişim