MEME KANSERİ ARTIYOR!

Uşak Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Kaya,  Türkiye’de meme kanseri sıklığının yüzde 20, meme kanserinden ölümlerin ise yüzde 14 arttığını, Türkiye Kanser Önleme ve Taramaları 2014 raporuna göre de 2014 yılında 14 bin yeni meme kanseri vakası görüldüğünü bildirdi.

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kaya, yazılı bir açıklama yaparak meme kanseri ve kanser taramalarına ilişkin bilgi verdi. Kanser hastalığının erken teşhis edilmesinin tedavi başarısını çok yüksek oranda etkilediğine dikkat çeken Dr. Kaya, halkı, ücretsiz gerçekleştirilen meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kolon kanseri taramalarını yaptırmaları konusunda uyardı.

1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı nedeniyle yazılı bir basın açıklaması yapan Uşak Halk Sağlığı Müdürü Hasan Kaya, açıklamasında şunları kaydetti:

“EKİM AYI MEME KANSERİ BİLİNÇLENDİRME AYI”

Toplumun meme kanseri konusunda duyarlılığı artmasına rağmen, meme kanseri toplumda yaşamı tehdit etmeye devam etmektedir. Bu tehdidin azaltılmasında atılacak adımlardan biri de; risk gruplarının belirlenmesi ve tarama programlarının yaygınlaştırılması ile mümkün olacaktır. 2004 yılından beri kadınların meme kanserinin erken teşhisinin önemini ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla Ekim ayı tüm dünyada ve ülkemizde meme kanseri bilinçlendirme ve farkındalık ayı olarak belirlenmiştir.

 Meme kanseri, memedeki süt bezleri ve süt kanallarını oluşturan hücrelerin normal olmayan biçimde, kontrol dışı olarak çoğalması ve vücudun başka bölümlerine de yayılarak çoğalmayı sürdürmesidir. Kanser hücreleri meme dokusu dışına çıktığında, öncelikle koltuk altındaki lenf bezlerini tutmaktadır. Kanser hücrelerinin lenf bezlerine ulaşması, vücudun diğer bölgelerine yayılabileceğini gösterir.

Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi, memede ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesidir. Ancak, hastaların çok azında ağrı da belirtilere eşlik edebilir. Daha nadir olarak meme derisinde içeri doğru çökme, deride kalınlaşma, şişlikler, deride tahriş ya da bozulmalar ve meme ucunun hassaslaşması ya da içe dönmesi de dahil olmak üzere meme ucu belirtileri yer almaktadır. Sanıldığının aksine ağrı ve kanlı akıntı ileri evrelerde ortaya çıkmaktadır.

 

Uluslararası Kanser Ajansı özellikle meme kanserindeki artışa dikkat çekmiştir. Kadınlarda meme kanseri  insidansının bir önceki tahminlere göre %20, meme kanserinden ölümlerin ise  %14 arttığını belirtmiştir. Meme kanseri, kadın kanserleri içinde en fazla görülen ve en fazla ölüme neden olan kanserdir. Dünyada kanser olan her 4 kadından biri meme kanseridir. Dünyada her 11 dakikada 1 kadın meme kanseri nedeni ile hayatını kaybediyor. Dünyada her 3 dakikada 1 kadına, yeni meme kanseri tanısı konuyor.

 

“TEK TEDAVİ YÖNTEMİ ERKEN TEŞHİS”

 Henüz meme kanserini kesin önleyen bir yöntem yoktur. Günümüzde bilinen tek yöntem, erken tanıdır. Erken tanı sayesinde, meme kanserinin getirdiği sorunlar büyük oranda çözülebilmektedir. Bu sayede hastalığın toplumda yaptığı hasar en aza indirilebilir, yaşam süresi ve kalitesi önemli ölçüde arttırılabilir. Erken teşhis için bilinen en iyi ve etkili çözüm, kadınların risk durumlarına göre belirlenmiş olan muayene ve tetkik protokollerinin uygulamasıdır.

Organik Sirke Organik Sirke

Erken tanı için üç temel yöntem uygulanabilir. Bunlar evde her ay kendi kendine yapılan meme kontrolleri, bir  doktor  tarafından yılda  bir yapılan meme  muayeneleri ve  40 yaşından  sonra  2   yılda  bir    mamografi (meme  grafisi ) çekimi  olarak  sayılabilir. Kadınların  20  yaşından  sonraki  dönemde, her  ay memelerini  kendi kendilerine muayene etmeleri gereklidir. Meme dokusu içerisinde herhangi bir şüpheli  kitle ele geldiğinde, vakit geçirmeden doktora başvurulmalıdır. İlimizde, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi’nde (KETEM) erken teşhis amacıyla halkımıza ücretsiz olarak Mamografi (meme grafisi) çekimi yapılmaktadır.”

           “Unutmayın! Kanserde Erken Teşhis Hayat Kurtarır!”                                                                     

Editör: TE Bilişim