Düz Bir Karın İçin Karın Germe Ameliyatı Düz Bir Karın İçin Karın Germe Ameliyatı
Bahar Karagür - Psikolojik danışman (Yeditepe psikolojik danışmanlık ve eğitim merkezi)

Çocuklar yılın birçok ayını hem evde hem de okulda geçirmektedir. Onların mutlu olabilmesi için her iki mekanda da yaratıcı, kendini geliştirebilen, duygularını, düşüncelerini ifade edebilen bireyler olmaları adına onlara ortam yaratılmalıdır. Bunun için mutluluğa eğlence odaklı, tatmin edici yaşam odaklı ve anlam odaklı gibi farklı kategorilerde bakmak gerekiyor. 

Eğlence odaklı mutluluk, çocukların gün içerisinde en büyük keyif aldıkları kategoridir ve çocuklarımızın an’a odaklanmasını sağlamaktadır. Bunun için anne ve babaların veya öğretmenlerin ügerektiği yerde çocukların yaşına inip onlarla oyun oynamaları gerekmektedir. Oyun bir taraftan çocukların neşelenmesini (anlık,geçici) sağlarken öteki yandan da kendilerini en saf bir şekilde ifade edebildikleri yani kendilerini size farkında olmadan açtıkları bir iletişimdir. Oyunlar, çocuklarımızın göremediğimiz, bir türlü bulamadığımız sıkıntılarını(varsa) ortaya çıkartır ve bu sayede bizi çözüm yollarına götürür. Sıkıntısı çözülen çocukların gülümsemesi tabii ki kaçınılmaz olacaktır. 

Tatmin edici yaşam odaklı kategorisinde ise çocuklarımıza ne kadar iyi eğitim-öğretim verdiğimiz yer almaktadır. Hemen hemen her çocuğun derslere karşı bir antipatisi vardır. Bunu aşabilmesi için derslerin onları tatmin ediyor olması lazım. Bunu nasıl sağlarız; okulda çocuklara aşırı ders yüklemesi yapılırken öbür taraftan da sosyal kulüplerin aktif olması gerekmektedir. Yani çocuklar bu kategoride ilgi ve yeteneklerine göre yönlendirilmelidir. Bu sayede çocuklar sosyal kulüpleri, ders sonrası ödül gibi algılarlar ve  okula mutluluk hazlarıyla giderler. Evdeki tatmin edici mutluluk ise; muhakkak ki ebeveynleriyle(anne-baba) birlikte keyifli zaman geçirmeleridir. Bunun için çocuk okuldan eve döndükten sonra enerjisini atabilmesi adına yarım veya 1 saatliğine çocukla ebeveyn dışarıya çıkmalıdırlar. Böylelikle çocuğun eve dönüşte ödev ve derslerine daha adapte olması sağlanır.

Anlam odaklı ise en kalıcı mutluluktur. Çocuklarımız hayatlarını ne kadar anlamlı yaşıyor? Bunu sorguladığımız vakit çocuklarımızın zamanının çoğunun okul sıralarında geçtiğini fark ederiz. Bu bağlamda derslerin çocuklarımızın hayatında anlam ifade etmesi gerekmektedir; çocuklara öğrenmiş olduğu durumların mantıklı olması. Yani çocuklar okulda öğrendikleri bilgileri günlük hayatlarında uyguladıkları anda bilgiler onlar için daha anlamlı, yapılabilir hale gelecektir. Bu da çocukları tatmin edeceği için çocuklar mutluluğa erişeceklerdir. Anlam odaklı mutluluğun diğer önemli hususu da çocuklarımızın sosyal çevresiyle olan ilişkileridir. Çocuğumuz ne kadar insancıl, empati kurabilen, problem çözebilen, iletişim becerilerini iyi kullanabilen biri olursa o kadar mutlu olur. Bunu sağlayabilmek için çocuklarımız hem ebeveynleri hem de öğretmenleri tarafından “sosyal sorumluluk” projelerine yönlendirilmelidir. Çünkü kendi sayelerinde bir başka insanın mutlu olduğunu görmek, onların hayatlarında unutamayacakları mutluluk anılarından biri olarak kalacaktır. 

Her çocuk mutluluğu hak eder. Mutlu çocuklar yetişmesi dileğimle... 

Editör: TE Bilişim