Öğrencilere akılcı ilaç kullanımı eğitimi

Akılcı ilaç uygulamalarını yaygınlaştırmak, toplumda bu bilinci oluşturmak için harekete geçen Uşak İl Sağlık Müdürlüğü, Milli Eğitim İl Müdürlüğü ile işbirliği yaparak, okullarda  "akılcı ilaç kullanımı" eğitimi düzenliyor.

Uşak İl Sağlık Müdürlüğü okullarda, “Akılcı İlaç Kullanımı “ eğitimi düzenledi.

Uşak İl Sağlık Müdürlüğü AR-GE Şubesi tarafından organize edilen  “Akılcı İlaç Kullanımı” eğitimleri İlimizde ki Atatürk Anadolu Lisesi, Necati Özen Anadolu Lisesi ve Vala Gedik Anadolu Lisesi 9. sınıf Öğrencilerine Müdürlük Sağlık Hizmetleri Şubesinde Görevli Eczacı Yasemin Dinç tarafından verildi.

"Düşük maliyetli ilaçlara kolayca ulaşılması hedefleniyor”

Akılcı İlaç Kullanımı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından; kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilaca, uygun süre ve dozda, en düşük maliyette ve kolayca ulaşabilmeleri olarak tanımlandığını kaydeden Uşak İl Sağlık Müdürü Dr. Alper Cem Ünal, akılcı ilaç kullanımı ile ilgili şu bilgileri verdi:

Günümüzdeki modern tıp uygulamalarında en önemli tedavi yöntemlerinden birisi ilaçla tedavidir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bir insanlık hakkı olarak sağlık ve sağlığa erişmekte eşitlik ilkesinden hareketle, ilaca erişebilirliğin uzun vadeli ilaç politikalarının ayrılmaz bir parçası olarak görülmesi gerektiği sonucuna varmıştır.

Tüm dünyada yanlış, gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımı çeşitli boyutlarda sorunlara neden olmaktadır. Bu etkiler arasında hastalık ve ölüm oranlarında artış olması,  ilaçların yan etki riskinin artması, kaynakların yanlış tüketilmesiyle sonuçta temel ilaçlara bile ulaşılabilirliğin azalması, acil ve temel ilaçlara karşı gelişebilecek dirence dayalı olarak, tedavinin ekonomik ve sosyal maliyetinin artması sayılabilir. Bu nedenlerden dolayı dünyada çeşitli çözüm yolları üretilmeye, geliştirilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda dünyada “Akılcı İlaç Kullanımı (AİK)” çalışmaları başlatılmıştır.

“İlaçlar doğru kullanılmıyor”

Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, ilaçların % 50’sinden fazlası uygun olmayan şekilde reçeteleşmekte, temin edilmekte veya satılmaktadır. Tüm hastaların yarısı da ilaçlarını doğru şekilde kullanamamaktadır.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorundur. Akılcı olmayan ilaç kullanımı hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına ya da uzamasına, tedavi maliyetlerinin artmasına neden olur.

“Akılcı ilaç kullanımı konusunda okul eğitimlerimiz ve halk eğitimlerimiz devam edecektir”

Bir hastalık için uygun ilaç, etkililik, güvenlik, uygunluk ve maliyet kriterleri dikkate alınmışsa akılcı ilaç olarak seçilebilir.

Düz Bir Karın İçin Karın Germe Ameliyatı Düz Bir Karın İçin Karın Germe Ameliyatı

Akılcı İlaç Kullanımı (AİK) bilgi sayfasına http://www.akilciilac.gov.tr/ adresinden erişilmektedir.

Akılcı İlaç Kullanımı (AİK) bilgi sayfasına http://gss.sgk.gov.tr/aik/ adresinden erişilmektedir.”

Editör: TE Bilişim