Sağlıkta yeni bir dönem; “e-nabız”

Sağlık Bakanlığı, Türk Telekom desteğiyle Türkiye’nin en kapsamlı kişisel e-sağlık hizmetini geliştirdi.

Vatandaşların tüm sağlık kayıtlarını kendi istekleri doğrultusunda paylaşabilecekleri ve kayıtlarını her zaman yanlarında taşıyabilecekleri “Dijital Sağlık Karnesi” sistemi hizmete giriyor. Türk Telekom desteği ile geliştirilen "e-nabız" sistemi, vatandaşlara bir "tık" ile Türkiye’deki istediği doktora ulaşma fırsatı sağlayacak. e-nabız Türkiye’deki tüm kamu hastanelerinde kullanılabilecek. Proje büyüklüğü ile Türkiye’deki sayılı e-devlet projelerinden biri olacak.

“DİJİTAL SAĞLIK KARNESİ SİSTEMİ”

Uşak İl Sağlık Müdürü Dr. Alper Cem Ünal yaptığı yazılı açıklama ile sağlıkta E-nabız dönemini duyurdu. Ünal, E-nabız sistemi hakkında şu bilgileri verdi:

“Bakanlığımız Vatandaşların tüm sağlık kayıtlarını kendi istekleri doğrultusunda paylaşabilecekleri ve kayıtlarını her zaman yanlarında taşıyabilecekleri  “Dijital Sağlık Karnesi”  sistemini geliştirmiştir.

e-Nabız Sistemi Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve her türlü sağlık kaydınızı 24 saat takip etmenize olanak sağlayan bir uygulamadır.

Düz Bir Karın İçin Karın Germe Ameliyatı Düz Bir Karın İçin Karın Germe Ameliyatı

Vatandaşlarımızın sağlık kurum ve kuruluşlarında gerçekleştirilen tüm tetkik,  kontrol ve operasyonları e-Nabız ile tek bir veri tabanına kaydedilmektedir. Türkiye’nin 81 ilindeki tüm kamu sağlık kuruluşları kişisel sağlık kayıtlarına erişebilmektedir.

Sağlıkla ilgili yapılan tüm işlemlerin bu hizmet sayesinde bir çatı altında toplanması sağlanmıştır.  Gitmiş olduğunuz sağlık tesislerini, bu tesislerde hangi branşlara, ne zaman gittiğiniz gibi detaylı bilgileri, size yazılmış reçeteleri, reçetenizi yazan hekimin adını, ilaçları, ilaç bilgilerini görebilirsiniz. Laboratuarda yaptırdığınız tahlillerin sonuçlarını, aldığınız raporların bilgilerini, gitmiş olduğunuz sağlık tesisini burada görebilmektesiniz.”

“RANDEVU ALMAYA GEREK YOK”

E-Nabız ile hastaneden randevu almak için Merkezi Hekim Randevu Sistemi'ne ayrıca giriş yapmaya gerek kalmadığını kaydeden Ünal, “Takvim üzerinden 'Randevu Al' butonuna basarak kişi randevusunu alabilmektedir. Sistem içerisinde gizlilik çok önemli olup, fert ve toplum sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için kişisel sağlık kayıtlarında gizlilik, güvenlik, bütünlük ve mahremiyeti korunarak kişilerin kendileri tarafından kendi dijital sağlık kayıtlarına erişebilmesini sağlayacak bir sistemdir” dedi.

SİSTEM İŞLEYİŞİ NASIL OLUCAK?

Ünal sistem işleyişi hakkında da şunları kaydetti: “e-nabız sistemine öncelikle üye olmanız gerekmektedir. İsterseniz e-devlet şifreniz ile de giriş yapabilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra sizden yaşadığınız ülke ve şehir, boyunuz ve kan grubunuz bilgilerinizi girmeniz istenmektedir. Bu bilgileri girdikten sonra sizden bir kaç bilgi ve onay daha isteniyor. İşlemleri yaptıktan sonra girmiş olduğunuz cep telefonu numarasına onay mesajı gelerek bu onay kodunu girdikten sonra kayıt işleminiz bitmektedir.

“SAĞLIK BİLGİLERİNİZ TEK BİR YERDE”

Sisteme giriş yaptıktan sonra ekranda birçok kategori göreceksiniz. Bu saatten sonra hastane ile ilgili her türlü verilerinizi bu sayfanızdan görebileceksiniz.  Bu sayfada göreceğiniz kategoriler;

•Sağlık Tesisi Ziyaretleri

•Reçetelerim

•Raporlarım

•Hastalıklarım

•Tahlillerim

•Görüntülerim

•Alerjilerim

•Randevu

•Organ Bağışı v.b.

Tekrarlayan sağlık harcamalarının önüne geçerek önemli bir tasarruf sağlaması planlanan e-Nabız projesinin, hem yüksek sayıdaki kullanıcı hedef kitlesi, hem de veri büyüklüğü açısından Türkiye’deki en önemli e-devlet projelerinden biri olması hedefleniyor.

İLİMİZDE e-NABIZLA 112 ENTEGRASYONU SAĞLANMIŞTIR.

e-Nabız sisteminin mobil uygulamasında bulunan 112 acil butonunu kullanarak acil durumlarda sizin, ya da yakınlarınızın yaşadığı veya çevrenizde gerçekleşen acil müdahale gerektiren bir olayda, acil servisi haberdar edebilir ve uygulamanın göndereceği konum bilgisiyle size en kısa sürede ulaşılmasını sağlayabilirsiniz. İşitme engelli vatandaşlarımız 112 butonunu kullanarak kendilerine ambulans gönderilmesini sağlayabileceklerdir. Kısacası e-Nabız, Sağlık Bakanlığımız tarafından hem kullanıcısı hem de yetkilisi bizzat vatandaşımızın olacağı bir altyapı ile oluşturulan, sağlıkta devrim niteliği taşıyan bir sistem olarak hizmete kalite ve hız getirecektir.”

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim