UŞAK KHB DOKTORLARINI BİLGİLENDİRİYOR

Kamu Hastaneleri Birliği (KHB) Uşak Genel Sekreterliği, Uşak Devlet Hastanesi’nde görev yapan doktor ve sağlık çalışanları için, “Uykuda Solunum Bozuklukları Tanı ve Tedavisi, Uyku Bozuklukları Laburatuvarları, 0-6 yaş arası bebek ve çocuklarda göz hastalıklarının tanılanması” gibi konularda eğitim çalışması düzenledi.

Uşak KHB Devlet Hastanesi Konferans salonunda düzenlenen eğitim çalışmasında, Ege Üniversitesi Öğretim Görevlileri; Prof. Dr. Can Sevinç, Prof. Dr. Özen Kaçmaz, Uz. Dr. Aylin Özgen, Prof. Dr. Özen Kaçmaz, Doç, Dr Sezai Taşbakan, Doç. Dr. Sibel Öktem ve Uzman Dr. İnci Bozbıyık, Uşaklı doktor ve sağlık çalışanlşarına, “Uykuda Solunum Bozuklukları Tanı ve Tedavisi, Uyku Bozuklukları Laburatuvarları, 0-6 yaş arası bebek ve çocuklarda göz hastalıklarının tanılanması konularında bilgilendirme yaptılar.

UYKUDA SOLUNUMUN DURMASI : APNE

Yüksek tansiyondan kalp hastalıklarına, depresyondan reflüye ve cinsel fonksiyon bozukluğuna kadar pek çok hastalığa davetiye çıkaran uyku apnesinin belirtileri ve tedavi yollarına ilişkin Ege Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Prof. Dr. Özen Kaçmaz şu bilgileri verdi:

UYKU APNESİ NEDİR VE NASIL BİR HASTALIKTIR?

Uyku, yaşamımızın üçte birini geçirdiğimiz, vücutta birçok fizyolojik değişikliklerin meydana geldiği, yaşamın devamı için mutlaka gerekli olan farklı bir bilinç durumudur. Artık bilinmektedir ki, uyku hastalıkları yaşam kalitesini bozar, kalp ve beyin damar hastalıkları ve metabolik hastalıklar başta olmak üzere birçok hastalığa neden olur ve bunun sonucu olarak yaşam ömrünü kısaltır. Bunlar içinde en önemli hastalık grubu, uykuda solunum bozukluklarıdır. Uykuda solunum bozuklukları grubunda ise en sık rastlanan hastalık Obstrüktif Uyku Apnesi Sendromu’dur.

Obstrüktif Uyku Apnesi Sendromu’nda, uykuda ardı ardına tekrarlayan, en az 10 saniye süreli, tüm uyku süresince onlarca ya da yüzlerce kez tekrarlayan soluk almanın tamamen durması, azalması veya soluk alıp vermenin zorlanması söz konusudur. Bu anormal solunum olayları sırasında, kandaki oksijen miktarı en az %3 düşüş göstermekte, kalp atım hızında önce yavaşlama ve sonra artma ve bazen başka ritm anomalileri görülmekte, nabızda azalma ve artma, kalbin kan pompalamasında ve beynin kan akımında azalma ortaya çıkmaktadır.

CYBH Testi ile Kısa Sürede Tedavi Olun CYBH Testi ile Kısa Sürede Tedavi Olun

UYKU APNESİ NASIL BELİRTİ VERİR ?

•          Devamlı yüksek sesle horlama şiddetinin gittikçe artması, uykuda boğulma, çırpınma ve anlık nefes durmaları sonucu sıçrayarak uyanma

•          Kalitesiz uyku sonucu gün boyunca devamlı yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu

•          Yorgunluğa bağlı kişilik değişiklikleri

•          Araba kullanmak gibi dikkat gerektiren günlük aktivitelerde performans düşüklüğü

•          Sabah baş ağrıları

•          Kilo almada artış

•          Tansiyonda artma

•          Kalp damar problemlerinin başlaması

Bu problemler seneler içerisinde yavaş gelişim gösterdiğinden hastalar bu durumun farkında olmayabilir. Bazen bu durumun yaşın ilerlemesiyle birlikte ortaya çıktığını ve normal olabileceğini düşünebilirler. Aile bireyleri ve çalışma arkadaşları şikayetleri daha kolay tanıyabilir ve hastayı doktora yönlendirebilir.

UYKU-APNE SENDROMU TEŞHİSİ NASIL KONUR?

Hekiminize yukarıdaki şikayetlerle başvurduğunuzda muhtemelen eşinizle veya arkadaşlarınızla konuşup sizin hakkınızda daha detaylı bilgi almak isteyecek ve şikayetlerinizin obstrüktif uyku-apne sendromu ile uyumlu olduğuna karar verirse sizi bir uyku bozuklukları merkezine gönderecektir. Uyku bozuklukları merkezlerinde sizi vücudunuzun muhtelif yerlerine yerleştirilen elektrodlar aracılığı ile bir gece boyunca inceleyeceklerdir. Poligrafik uyku tetkiki denen bu test sırasında otel odasına benzer bir mekanda, mümkün olduğu kadar evinizdeki ortama yakın şartlarda, tüm gece boyunca uykunuz ve uykudaki muhtelif vücut fonksiyonları kaydedilmekte ve görevli teknisyenler tarafından izlenerek videoya alınmaktadır. Kaydedilen vücut fonksiyonlarının sayısı ve kaydetmek için kullanılan yöntem uyku merkezlerinde farklı olabilir. Ancak standart olarak uyku dönemlerinin ayırt edilebilmesi amacıyla elektroensefalogram (EEG), elektrookülogram (EOG, göz küresi hareketleri), elektromiyogram (EMG, kas gerginliği) kayıtlarının, ağız ve buruna takılan minik cihazlarla solunan havanın, göğüs ve karına takılan kemerlerle uykuda solunum hareketlerinin, parmağa veya kulağa takılan mandal şeklinde bir sensör ile oksijen düzeyinin ve kalp ritminin, yatış pozisyonunun kaydedilmesi zorunludur.

Tüm gece poligrafik uyku tetkikleri ertesi güz uzman hekimlerce değerlendirilmekte ve horlamanızın tehlikeli olup olmadığı, solunum durmalarının süresi, sıklığı ve bu sırada ortaya çıkan patolojik bulgular size bildirilmektedir. Uyku tetkiki hastalığınızın şiddetini belirlemekte, tedavinizin nasıl yapılacağı konusunda da değerli ipuçları vermektedir.

Tedavi Yöntemleri

Tedavi, uykuda nefes durma sayısı, oksijen düzeyi, yaş, sosyal durum ve kişinin yandaş hastalıkları göz önüne alınarak planlanır. Tedavide CPAP adı verilen maske tedavisi, ağız içi cihaz uygulamaları ve bazen de cerrahi yöntemler bulunmaktadır.

Editör: TE Bilişim