Türkiye, 24 Haziran’da yeni bir döneme girecek ve 25 Haziran sabahı halkın seçtiği Cumhurbaşkanı, hükümeti kuracak ve aynı günden itibaren çalışmaya başlayacak.

Bugün itibariyle partilerin milletvekili aday listeleri Yüksek Seçim Kurulu’na ulaştırılacak ve aynı günden itibaren partiler, kesin adaylarıyla kampanya dönemine girecekler.

            İktidar partisine göre yeni sistem sayesinde, koalisyon belirsizliklerinin önüne geçilmiş olacak ve TBMM çalışmalarını kanunlar üzerine yoğunlaştıracak.

                       Cumhurbaşkanlığı hükümeti sistemi, bu bakımdan belediye başkanlığı ile örtüşüyor. Fakat burada bazı eksik durumlar olduğu kanısındayım.

                       Gelişen teknoloji, bilginin artık çok daha kolay erişilebilir olması ve seçmen nezdinde yapılan kamuoyu çalışması, ister istemez belli bir bilinç düzeyini beraberinde getiriyor.

                       Yerel seçimlerde artık vatandaş sadece partiye veya başkan adayına değil, aynı zamanda ekibinde görev alacak isimlere de bakıyor. Belediye meclis üyeleri içinde kontenjan adaylara yer veriliyor ve bu isimlerin başkanı A takımı olacağı, kamuoyuna çeşitli yollarla iletiyor. 

                     Şu ana kadar Cumhurbaşkanı adayı olan isimlerin hiçbiri, A takımını açıklamadı ve hangi makamı kime emanet edeceğini kimse bilmiyor. Belki seçilmiş bir kabine olmayacak ama en azından halka hangi ismin hangi bakanlık için düşünüldüğü anlatılabilir. 

                      Kur, faiz ve diğer ekonomik baskıların yoğun hissedildiği şu dönemde, A takımında görev alacak isimlere kamuoyunun büyük önem vereceğini düşünüyorum.

                       Eğitim, sağlık, ulaşım, güvenlik ve enerji gibi temel konularda en azından görev alacakların şimdiden halkla paylaşılması gerekiyor. Saydığım alanlar vatandaşı birebir ilgilendiren ve neredeyse her gün yolumuzun düştüğü mecralar.

Mevcut Cumhurbaşkanı’nın 3 aşağı 5 yukarı çalışacağı isimler kamuoyu tarafından tahmin edilebiliyor. Ama yine de tüm adayların ekibini şimdiden oluşturması ve vatandaşa duyurması lazım.

                       Çünkü vatandaş, bu dönemde sadece kişiye değil çalışacağı ekibe de bakıp hareket edebilir.

SEVGİYLE KALIN…

Özkan Yalım’ın yapmadığı en doğru iş! Özkan Yalım’ın yapmadığı en doğru iş!

ALİ ARASLI

Editör: TE Bilişim